StoryEditorOCM
Košarkasretan rođendan

Prije 49 godina osnovan je Košarkaški klub Šibenik; Evo tko su bili prvi čelnici Narančastih

Piše Šibenski.hr
28. prosinca 2022. - 09:38

Prije 49 godina, ili 27. prosinca 1973. godine, održana je osnivačka skupština KK Šibenik. Izabrani predsjednik Tomislav Zorić nije bio samo košarkaški zanesenjak već i veliki zaljubljenik u rodni Šibenik. Čovjek, koji će na braniku Baldekina, na ovaj ili onaj način ostati desetljećima. U novoizabranom klupskom vodstvu našli su se i prokušani košarkaški djelatnici, poput Ivice Marottija, Ante Dunkića i Darka Ramljaka, ali i nova lica, nastavnici tjelesnog odgoja Ivan Mikelić i Miro Kotarac.

Ivo Mikuličin u svojoj knjizi “Ši-Ši-Šibenka, od Miminca do Baldekina” navodi riječi Tomislava Zorića: “Bio sam silno sretan kad smo okrenuli novu stranicu šibenske košarkaške povijesti. U klupskom se vodstvu osjećao neskriveni optimizam, makar nitko od nas nije bio svjestan kako je izborna skupština bila i formalni početak kasnije slavne Šibenke.”

Prvu natjecateljsku sezonu KK Šibenik je odigrao 1974. godine u jedinstvenoj Hrvatskoj ligi. Natjecanje je u završio na 7. mjestu.

image

Prije 49 godina osnovan je KK Šibenik

GKK Šibenka

Od osnutka je u samo šest godina postojanja prošla sve tadašnje lige i u sezoni 1979./80. ušla u prvu ligu Jugoslavije. Prvu službenu utakmicu klub je odigrao 27. travnja 1974. godine u tadašnjoj hrvatskoj ligi (3. jugoslavenska liga), izgubivši od sinjskoga Alkara, 73:75. 9. listopada 1976. godine klub je ušao u jugoslavensku 2. ligu Zapad.

Godine 1983. postaju prvaci Jugoslavije, a u finalnoj su utakmici 9. travnja 1983. godine, pobijedili sarajevsku KK Bosnu. Naslov je Šibenčanima za zelenim stolom naknadno oduzet, i to samo dan nakon što su im dodijeljene medalje i pokal na Baldekinu.

U sezonama 1981./82. i 1982./83. također su bili finalisti Kupa Radivoja Koraća, izgubivši oba puta od Limogesa iz Francuske. Kroz svoju povijest klub je iznjedrio mnogo mladih i darovitih igrača, a najpoznatiji je, nažalost prerano preminuli, Dražen Petrović.

Šibenski košarkaški drugoligaš od kolovoza 2011. nosi ime GKK Šibenik (Građanski košarkaški klub “Šibenik”), skraćeno Šibenik, a odluka o promjeni imena donesena je na Skupštini kluba.

GKK Šibenka ima odličnu suradnju s OKK Dražen Petrović, šibenskoj školi košarke, a danas igra Hrvatsko prvenstvo (HT Premijer liga) te Alpe Adria cup.

07. svibanj 2024 22:07