StoryEditorOCM
KošarkaNAGRADA ZA SLAVLJE

Povijesna pobjeda u Zagrebu ‘zapalila‘ Baldekin uoči dalmatinskog derbija: ‘Znao sam kakav je on paklen igrač‘

Piše Davor Trutin/SN
5. prosinca 2023. - 11:37

U svojoj pedesetogodišnjoj povijesti košarkaši Šibenke uzdignutih su se ruku vraćali iz svih važnijih što dvorana bivše zemlje, što hrvatskih; od Skenderije, preko Pionira, Tivolija, Čačka, do Gripa, Jazine... Padali su u gostima i Zvezda, i Partizan, i Olimpija, i Bosna, i Zadar, i Jugoplastika, ali Cibona do prošlog petka nikad nije uspjela pobijediti Cibonu u Zagrebu, pišu Sportske novosti

I to se jednom moralo dogoditi. Reklo bi se, nikad nije kasno za nešto lijepo. Ali šibenski košarkaši su prvu čekali dugo, predugo, preko četiri desetljeća...

“Nitko neće Šibenku dobivat 44 godine zaredom”, jedna je od najduhovitijih objava i komentara na društvenim mrežama koje su odmah nakon +19 podno Tornja odaslali šibenski navijači.

Rezultat 68:87 ostat će tako upisan u povijest kluba koji je osvojio i Prvenstvo Jugoslavije 1983. godine, te igrao dva finala Kupa Koraća.

Šibenka u Zagrebu protiv Vukova nije uspijevala pobijediti ni u svojim najslavnijim danima, s legendarnim Draženom. Cibosi u Domu sportova, poslije i pod Tornjem su za šibenske košarkaše bili neriješiva zagonetka. Zaista to zvuči pomalo bizarno. ali to su činjenice. Osobno je autor svjedočio desecima gostovanja Šibenke u Draženovom domu i u nekoliko navrata pobjeda je bila na milimetar, jednom se otišlo u produžetak, ali sve do 1. prosinca 2023. Cibona bi nekako uspijevala ostati neporažena na svom parketu.

Trener je ‘njušio’ pobjedu

Reći će neki da veliki hrvatski klub nikada nije bio tako nisko u svakom pogledu, s petoricom seniora, ali i takva Vulićeva momčad imala je do Šibenke 9-1 u Favbet Premijer ligi. Samo ih je Zadar dobio ove sezone. Ali što bi tek rekli Šibenčani, opet bez “pola ekipe”, što znači bez centarske linije (Topolović, Paić), prvog šutera (Pleadina), kao i bez ozlijeđenog Luke Babića koji je protiv Dinama u Kupu iskrenuo zglob. U privatnim krugovima trener Milačić je pričao kako vjeruje da njegova momčad može nešto napraviti “gori”. Drugim riječima popularni Mićko njušio je pobjedu. Gotovo je dosadio sa svojim konstatacijama ove sezone u kojoj je njegova okrnjena momčad češće gubila no pobjeđivala, kako čvrsto stoji iza svojih momaka, njihovog rada, kojima se jednom mora otvoriti. I otvorilo se na mjestu koje se za šibensku košarku može u sportskom smislu prozvati - stratištem. Tom pobjedom u najvećoj su mjeri izbrisane sve loše stvari koje su ove sezone zadesile Šibenku, poraze od kojih su neki bili zaista ružni (Dubrava i Split), oscilacije u igri...

image

 Antonyo Makale Foreman

Niksa Stipanicev/Cropix

Dio javnosti koja je oduvijek slijepo uz momčad također je počela grintati na te poraze, trenera, Upravu, prijelazni rok, uz često pitanje “zašto se sve okomilo protiv nas?”, aludirajaći i na nevjerojatan niz teških ozljeda i pehova koje Baldekin ne pamti (lani Naba Echols, Rebić, ove sezone Topolović, Paić, Pleadin, Howard). Iako je košarka kolektivni sport, najzaslužniji za rušenje Cibone bio je Amerikanac Makale Foreman. Šuter iz Kingsporta, Tennesee postigao je 34 poena, zasuvši Vukove s čak devet trica, od čega sedam u prvom dijelu. Prikazavši daleko najbolju partiju otkako je nedavno preselio na Baldekin umjesto Browna.

- Ljudi u Dalmaciji su takvi, kada jednu utakmicu primjerice Foreman odigra loše onda je bezveznjak. Ali, ja sam znao kako je to dobar igrač, paklen igrač - kazao je trener Milačić, dodavši kako ne može riječima opisati koliko mu znači ta povijesna pobjeda u Zagrebu, posebice u kontekstu ove “nemoguće” sezone.

Očekuje se puna dvorana

A što kaže junak Foreman...

- Trener je tražio više od nas s obzirom da prošlu utakmicu nismo dobro igrali i pokazali smo da možemo. Čestitao bih svojim suigračima, imao sam dobru utakmicu, ali oni su najzaslužniji za to - rekao je skromni Foreman, kojem je sjajno “sekundirao” Antonio Klarin.

Kao nagradu za slavlje u Tornju, Damir Milačić je častio svoje igrače slobodnim vikendom. Ali pripreme za Split krenule su već od ponedjeljka. Nema sumnje da će Baldekin u nedjelju biti ispunjen do kraja u dalmatinskom derbiju, pišu Sportske novosti

02. svibanj 2024 01:35