StoryEditorOCM
KošarkaNeven Spahija

Poslušajte čovjeka čija riječ ima veliku težinu u košarkaškom svijetu: Grad ne smije Turke ostaviti same na Baldekinu

7. kolovoza 2017. - 14:04

Šibenik je posljednjih dana pod navalom turista i – izbornika! Nakon što se sa zlatnom medaljom oko vrata u svoj grad vratio Ivica Tucak, gotovo u isto vrijeme u šibenske je kale "sletio" Neven Spahija. Nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije napokon je našao vremena da nakon duge sezone u NBA ligi i potpisa za Maccabi iz Tel Aviva popije kavu u rodnom Šibeniku.
– Čim me vidite u Šibeniku, znači da sam dobro. Raspoloženje mi je popravila i zlatna medalja mojeg prijatelja Ivice – počeo je dobro raspoloženi Neven.

 



U Tel Avivu su, međutim, posljednjih godina kraj sezone dočekivali smrknutih lica. Od zadnje četiri ligaške utrke Maccabi je samo u jednoj ušao u finale izraelskog prvenstva, a ni tada nije postao prvakom. "Žuti" su i u Euroligi izgubili status momčadi koja pretendira na naslov prvaka Europe. "Ponos Izraela" izgubio je ponos.

– Ovog ljeta krećemo doslovno od nule. Od dvanaest igrača iz prošlosezonskog rostera nijedan više ne nosi dres Maccabija. Moram vam priznati da ne pamtim sličan rez u mojoj košarkaškoj karijeri. Pokušat ćemo se staviti u okvire budžeta koji imamo i ponovno stvoriti kompetitivan tim. Neće biti lako. No, za mene je to veliki izazov, zbog kojeg sam, zapravo, i napustio Atlantu, NBA. Maccabiju je potrebno strpljenje kao nikad dosad. Vlasnici kluba ga imaju, no moj je intimni cilj da osvojimo izraelsko prvenstvo i kup, te da budemo što konkurentniji u Euroligi – rekao nam je Spahija.

Još aktualnija tema od Maccabija je ne baš bajna situacija na Baldekinu. Kao čovjek koji je posredovao u ulasku Dogus grupe kao sponzora GKK Šibenik, Spahija nije izdržao da ne prokomentira trenutačna zbivanja u šibenskoj košarci...

 



– Danas nisu takva vremena da gospodarstvo može ozbiljnije pomoći šibenskom sportu. To nije pitanje volje, nego mogućnosti da se uskoči s financijskim sredstvima. Mene, međutim, malo čudi odnos gradske vlasti prema košarci. Košarkaški klub Šibenik brend je našega grada. O tome svjedoči i neviđena ljubav Funcuta. Čini mi se da gradska vlast ipak više favorizira nogomet. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv nogometnog kluba. Ja sam Šibenčanin i volim nogomet. Kao i svaki drugi naš sportski kolektiv. No, smatram da sredstva trebaju biti pravedno raspodijeljena – mišljenja je Spahija.

Uspješni šibenski trener progovorio je i o znatno oslabljenom rosteru "narančastih" u odnosu na prošlu sezonu. Potresima u klubu, poput ostavke predsjednika Ante Grpca...
– Prošla je sezona, očito, bila limit za naš klub kad je u pitanju budžet i snaga igračkog kadra. Ono što nas Šibenčane nikako ne može veseliti jest činjenica da je sponzor, koji je u Šibenik došao zbog potpuno drugih razloga, uložio veliki novac u klub i danas ostao sam. To nije dobar signal za neke druge buduće ulagače. Znam da ljudi iz Dogus grupe imaju svoju poslovnu filozofiju. Ja se ne slažem do kraja s načinom na koji oni vode GKK Šibenik. Međutim, ne možete vi soliti pamet nekome tko vam daje novac. A uz to je i jedini sponzor kluba – bez dlake na jeziku rekao je Spahija.

 



U priči s Nevenom ne može se preskočiti reprezentacija, koja se ovih dana okupila prije rujanskog Eurobasketa. Ponovno u okrnjenom sastavu, bez nekoliko NBA igrača.
– Bit će im puno teže nego što je bilo u Torinu i na Olimpijadi u Riju. Odlično je to što nismo mijenjali izbornika. Vjerujem da će se zadržati ista ili slična kemija u momčadi. Žao mi je zbog otkaza. Možda ti igrači ne bi imali poseban utjecaj na rezultat već ove godine, ali njihovo bi odazivanje pomoglo da reprezentacija bude bolja, čvršća na svakom sljedećem natjecanju. Aco je bez njih ostao pomalo limitiran. Najveća je mana ovoga rostera širina, odnosno kvaliteta igrača s klupe. No, nadam se da će nas svojim igrama razveseliti jednako kao prošloga ljeta – poručio je Neven Spahija.

24. travanj 2024 01:06