StoryEditorOCM
KošarkaUspio pilot projekt

Posjetili smo sportsku dvoranu u Osnovnoj školi "Juraj Šižgorić" gdje šibenski predškolci imaju besplatnu poduku iz košarke: oni žele biti kao Dražen i Domagoj

2. siječnja 2019. - 12:26

Grad Šibenik i Zajednica sportova grada Šibenika, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, pokrenuli su pilot-projekt besplatne poduke bavljenja sportom za djecu isključivo predškolskog uzrasta.

Ovaj hvalevrijedan pilot-projekt započeo je održavanjem košarkaških treninga u popodnevnim satima u sportskoj dvorani OŠ "Juraj Šižgorić", koje provode treneri iz Škole košarke "Dražen Petrović". Vrlo brzo počelo se i s podukama za predškolce iz karatea i ženske košarke.


- Iako ovaj pilot-projekt kreće s košarkom, planirano je da se nastavi i s drugim sportovima koji će tijekom idućeg razdoblja biti uključeni u program. Program rada s djecom predškolskog uzrasta izradio je klub koji je dobio povjerenje da provodi treninge. Cilj ovog projekta je omogućiti djeci grada Šibenika ulazak u svijet sporta na stručan i profesionalan način. Također, besplatnim bavljenjem sportom cilj je stvoriti naviku roditeljima da od samih početaka djetetova odrastanja steknu naviku da sport treba biti način života njihove djece - kazao je zamjenik šibenskoga gradonačelnika Paško Rakić.

Sudeći prema interesu malih košarkaša i njihovih roditelja, pilot-projekt se dobro primio. Naime, školska dvorana na Baldekinu, u OŠ "Juraj Šižgorić", dupkom je puna ponedjeljkom i srijedom popodne kada se održavaju besplatne poduke.

– Trenutačno imamo više od 30 djece koja nam dolaze na poduke. To je iznad svih naših očekivanja. Mislim da bi djece bilo i više da smo krenuli 1. rujna, odnosno na početku školske godine. Međutim, uvjeren sam kako ćemo dogodine imati još i više djece. Opet će poduke biti besplatne kako ne bismo dodatno opterećivali kućne budžete roditeljima – govori Josip Milaković, tajnik Škole košarke "Dražen Petrović".

Među rastrčanom i razigranom dječicom lako je prepoznati one koji imaju mota s loptom. Jedan od njih je i šestogodišnji Mate. Začas je prestao voditi loptu da bi dao izjavu za novine. I to kao pravi profesionalac.

– Brat mi je prije igrao košarku. Ali meni je uzor prije bio Dražen, sada je Domagoj Bašić – ispalio je Mate i otišao za svojim poslom. Mate, lako bi moglo biti nešto od tebe. Ipak, ovim besplatnim podukama nije primarni cilj odgajati buduće sportske zvijezde. Cilj je puno prizemniji.

– Poanta je da djeca zavole sport i da im se pokaže kako je sport zdrav. Ne otkrivam toplu vodu kad kažem da djeci silno fali tjelesne aktivnosti. I ovo je jedan vid onog famoznog nastojanja da se djecu odvoji od ekrana, televizora, mobitela, računala i drugih uređaja za koje su praktički prikovani po cijele dane – veli Milaković.

Dva trenera

Inače, na besplatnoj poduci iz košarke sudjeluju zajedno dječaci i djevojčice. Lopte i koševi su prilagođeni njihovu uzrastu. S dječicom rade dva trenera iz Škole košarke "Dražen Petrović" – Zoran Huljev i Ante Nerber. Tko zna, možda im se uskoro priključi i treći zbog opsega posla.

– Sve što radimo, radimo kroz igru. Skoro da u treninzima ima najmanje košarke. Inzistiramo na jako puno prirodnih oblika kretanja, od trčanja, skakanja, puzanja... Sve to radimo jer nam je glavni motiv da djeca zavole sport. Mogu reći da djeca super prihvaćaju sve što od njih tražimo. Iako, nerijetko se i mi spustimo na njihovu razinu i onda sve dobro funkcionira – kaže Ante Nerber, jedan od dvojice trenera.

A što kažu roditelji? Vjerojatno nismo mogli pronaći bolju sugovornicu da nam odgovori na to pitanje od Meri Meštrov, bivše košarkašice i aktualne odgojiteljice u vrtiću. I majke, naravno. Dakle, "tri u jedan".

– Ja sam prezadovoljna! Još kad vidim kako mi je dijete sretno, onda mom zadovoljstvu nema kraja. Kako su djeca prihvatila ove poduke, najbolje vam sugerira primjer mog djeteta. On nakon treninga odmah pita: "Jesmo li i sutra u dvorani?" Kada mu odgovorim da nismo, onda je to tuga pregolema – kazala je mama Meri iz pozicije roditelja.

Nastavila je iz perspektive bivše sportašice.
– Osobno, sviđa mi se što treninzi nisu samo klasični elementi košarke. Dapače, drago mi je što se djecu uči koordinaciji pokreta, strpljenju... – veli Meštrov i zaključuje priču očima "tete" iz vrtića:

– Projekt je pozitivan! Baš je ono što treba za djecu predškolskog uzrasta.

Tko smo mi da proturječimo Meri...

19. travanj 2024 23:04