StoryEditorOCM
KošarkaNA KRILIMA FUNCUTA

Poraz na Višnjiku nije poremetio Baldekin; U petak, na kraju prvog dijela sezone, stižu Sinjani: Zaboravimo Zadar, neka padne Alkar

21. prosinca 2017. - 09:55

Od brojnih, radikalnih promjena, koje je ove sezone doživjela momčad šibenskog košarkaškog prvoligaša, najbezbolnijom se čini zamjena iskusnog Zadranina Ive Ivanova s tek nešto manje prokušanim Kaštelaninom Tonijem Vitalijem. Ivanov i Vitali "ukrstili su mačeve" u dvoboju Zadra i Šibenika, odigranom početkom tjedna. U derbiju hrvatskog prvenstva, koji je Šibenčanima donio prvi poraz sezone.
Oni koji nisu gledali utakmicu u Višnjiku, lakonski će zaključiti da su "narančasti" nadvisili Zadrane u prvoj (22:16) i zadnjoj četvrtini (25:15). Da je ključ poraza loša druga dionica, u kojoj su Šibenčani primili 29, a postigli tek 8 poena.


Fizički su jači


- S obzirom na naše probleme s ozljedama (op.a. Radovčić i Bundović) i kvalitetu Zadra, odnosno njihovu recentnu formu, mislim da smo teško mogli napraviti više na Višnjiku. Njihova serija u drugoj četvrtini na papiru izgleda ružno. No, ona je, prije svega, plod naših grešaka, odnosno izgubljenih lopti, kojima smo Zadru omogućavali lake poene u tranziciji. Mladoj momčadi nije lako igrati u tako vrućoj, gostujućoj atmosferi. Mnogi moji suigrači su se prvi put u karijeri našli u situaciji u kojoj većina publike nije na njihovoj strani. Znam da je to fraza, ali pokazali smo karakter i nismo se predali u trenucima kad je Zadar otišao na "plus 20". Do preokreta je, ipak, bilo teško doći. Zadar posjeduje veću individualnu kvalitetu, a i fizički su jači od nas. Ta dva elementa su i presudila utakmicu – pričao nam je vrlo odmjereno Toni Vitali poslije vrućeg dalmatinskog derbija.

Kako god završila utakmica u Zadru, treneru Vladimiru Anzuloviću i njegovom stručnom stožeru jedna od najbitnijih stvari je bila da se ne poremeti atmosfera nakon sjajnog niza od osam pobjeda.
- Ma, neće nas poraz poremetiti. Temelj naše igre je krvavi rad na treninzima. Dok je tako, ništa nas ne može izbaciti iz kolosijeka – uvjeravao nas je krilni centar Šibenika.

Misli šibenskih košarkaša nisu predugo ostale na utakmici u Višnjiku, jer im već u petak na Baldekin stiže Alkar. Dvoboj sa Sinjanima mogao bi Šibenčanima poslužiti da brzo zaborave Zadar.
- Ove sezone za nas nema idealnog protivnika. Za svakoga se moramo pripremati maksimalno ozbiljno. Ni u jednoj utakmici ne možemo zauzimati gard velikog favorita. Istina, dosad smo već učinili dosta dobrih stvari, no Alkar nipošto nećemo shvatiti olako – tvrdi Vitali.

Utakmica Šibenik - Alkar nije samo mali dalmatinski derbi. Za Tonija Vitalija ona je i više od toga. Kaštelanin u "narančastim" redovima u Sinju je proveo neke od najljepših trenutaka dosadašnje karijere. Prije tri godine u dresu Alkara proglašen je najboljim igračem regularnog dijela A-1 lige.


Odskočna daska


- Tada smo bili prava ekipa, klapa. Pod vodstvom trenera Milačića ostvarili smo izvanredne rezultate, ako se uzmu u obzir uvjeti rada i financijska situacija u Alkaru. Za Alkar me vežu samo lijepa sjećanja. Te dvije sezone u Sinju bile su mi odskočna daska u karijeri. Da nije bilo Alkara, danas se možda uopće ne bih bavio košarkom - priča nam Toni.
Međutim, kad bismo kazali da Vitali poznaje Alkar u dušu, bila bi to obična fraza. Sinjani su od njegova odlaska napravili gotovo potpuni "remont". Alkari danas imaju drukčiji, manje ambiciozan roster.
- Alkaru je uvijek glavni cilj osigurati ostanak. No, to je sredina koja ima košarkašku kulturu, pa njihovi navijači žele i nešto više od toga. Mislim da i ove sezone izgledaju solidno na parketu s obzirom na roster kojim raspolažu - smatra Vitali.

Sinjane odnedavno vodi Neven Plantak, koji Šibenik ne pamti po dobrom. Ove je sezone već jednom gadno stradao od Zuline vojske, kao trener Jazina.
- Ne valja raditi poveznice između predstojeće utakmice na Baldekinu i one u Jazinama. Radi se o dvjema potpuno različitim momčadima. Oni su u posljednjem kolu ostvarili prvu pobjedu pod njegovim vodstvom. U Sinju su dobili Hermes. Imaju dva Amerikanca, a posebno je opasan Graf. Uz njega imaju još jednog potentnog, mladog beka Svalinu. Tu je još nekoliko mladih igrača, koji su ove sezone napravili iskorak. A iz unutarnje linije nam prijeti Tonko Vuko. On je svoju kvalitetu pokazao baš u toj utakmici s Hermesom. No, od nas se očekuje pobjeda. Svjesni smo toga. Bilo bi lijepo završiti godinu slavljem. Ono bi bilo šlag na kraju sjajne jeseni - završio je Toni Vitali.

Utakmica GKK Šibenik- Alkar igra se u petak u 18 sati uz izravan TV prijenos na Arenasportu.

25. travanj 2024 16:49