StoryEditorOCM
KošarkaNAŠA DICA

‘Ovo nisam ni sanjao...‘: mladi 17-godišnji Drnišanin u dresu Šibenke već zabija Ciboni! Upoznajte Juraja Pleadina, najnoviji hit s Baldekina

Piše Krešimir Gulin
24. veljače 2021. - 11:39

Nekoliko proteklih sezona Šibenka je uporna u promoviranju na košarkaško tržište zanimljivih igrača poniklih u vlastitom dvorištu (Badžim, Radovčić, Nakić,...). Ni ova sezone nije iznimka. U njoj se kuglica zaustavila na mladom braniču Jurju Pleadinu.

Ovaj Drnišanin s nepunih 18 godina na plećima postao je punopravni član prve momčadi Narančastih. Dapače, Pleadin nije od onih koji samo popunjavaju zapisnik, već skuplja sve ozbiljinju minutažu i igra sve zapaženije uloge:

- Ja njega više ne smatram juniorom, jer igra pravu seniorsku košarku- kazao je za Pleadina trener Dženan Rahimić.
Svjetla reflektora Pleadin je na sebe posebice usmjerio minulog vikenda kada je Šibenka na Baldekinu svladala Cibonu, a mladi branič postigao 10 koševa:

- Iskreno, nisam mogao ni sanjati da ću sa 17 godina igrati za neku momčad u HT Premijer ligi, a kamoli za Šibenku. Držim da je to plod mog truda i rada, a zbog svega zahvaljujem svojim trenerima, suigračima i upravi kluba koji mi daju punu podršku. Činjenica je da mi se 'otvorilo' ove sezone. Naročito nakon ozljeda Andabake i Gulina, jer na početku godine i nisam baš puno igrao. Sve ovo što se događa u zadnje vrijeme samo mi je motiv da još jače radim i učim kako bih u budućnosti mogao igrati i na većem nivou- govori novi izdanak čvrste drniške košarkaške loze, koja je dala Stojka Vrankovića, Mihovila Nakića, Veljka Petranovića, Ivana Sunaru, Joška Vukičevića...

Utakmica protiv zagrebačkih Vukova zasigurno je najbolja u mladoj Pleadinovoj karijeri:

- Ako i nije najbolja, onda je svakako najdraža. Ponavljam, to je za mene kao mladića koji će tek u travnju napuniti 18 godina bio neopisiv osjećaj. Sjajno je naći se zajedno na parketu s igračima poput Markote, Planinića, Reynoldsa... Mislim da se nije puno vidjelo da sam gotovo dvostruko mlađi od nekih od njih. Samo mi je žao što nije bilo publike na Baldekinu da zajedno proslavimo pobjedu. Cibona bi šibensku dvoranu jamačno napunila 'do čepa' da su normalne okolnosti, i ne sumnjam da bi to bila atmosfera za pamćenje- veli mladi košarkaš.

Pleadin je bio dio generacije drniškog DOŠK-a koja je u gradić na Čikoli donijela brončanu medalju s prvenstva Hrvatske za mlađe kadete. U borbi za broncu u Đakovu Drnišani su pobijedili Cedevitu, a njihovi sugrađani im priredili nezaboravan doček na Poljani. Pleadinu ponuda nije manjkalo (Split, Cedevita, inozemstvo), no on se odlučio za Baldekin:

- Htio sam biti bliže kući, a uz to sam znao da je Šibenka klub koji daje priliku mladim igračima. Vidio sam to na primjeru Tonija Nakića koji je sada u Ciboni, ili mog sadašnjeg suigrača Domagoja Šarića, koji je u mojim godinama također bio prvotimac. Smatrao sam da ću u nekom drugom klubu teško ući u prvu ekipu. Procjena je bila da preko Šibenke mogu lakše izaći na veliku pozornicu. Kako sada stvari stoje, izgleda kako sam pogodio- objašanjava svoj odabir Drnišanin.

Nekoliko puta Pleadin je u razgovoru spomenuo veliku pozornicu i igranje na višoj razini. Stoga je logično pitanje gdje se vidi u budućnosti?

- Kažem, 10. travnja tek punim 18 godina i još ne zanm ništa konkretno.. Trenutačno sam fokusiran samo na Šibenku, na svaki idući trening i da skupim što više minuta- ističe nadareni branič Šibenke.

Euroliga ili NBA, inzistiramo?

- Ha, u Euroligi se igra zaista kvalitetna košarka koja se meni sviđa. Vrlo je zahtjevna, igraju se bolje obrane. Međutim, svakom djetetu, a ja sam još uvijek dijete, san je NBA liga. Dakle, privlači me Euroliga, a najveća želja je NBA. No, da se ne lažemo, daleko je to sve još uvijek. Za doseći takve visine potrebno je puno rada, a treba vam se poklopiti i da imate sreće s ozljedama- otkriva Pleadin.

Inače, svestran je taj mladi Pleadin. Vrlo dobar je maturant Ekonomske škole, a i glazbeno je potkovan. Završio je šest razreda glazbene škole, što i nečud budući da mu je otac Grgo poznati drniški glazbenik:

Kod mene je košarka bila veća ljubav od glazbe. Kod mog oca je obrnuto, sada baci samo na basket s prijateljima, dok mu je gitara draža. Jasno, školu ne zanemarujem, mogao bih biti i odličan učenik kad bih se još malo potrudio. Imam sjajne učitelej koji mi izlaze u susret. No, kad ste dobro organzirani onda imate vremena za sve. I dva treninga dnevno, školu i odmor. Volio bih i faks upisati. Znate, u sportu vam jedna ozljeda sve može uništiti, a diploma vam ipak daje neku sigurnost- zrelo zbori golobradi Pleadin, najnoviji ovosezonski hit s Baldekina.

24. travanj 2024 00:20