StoryEditorOCM
Košarka‘30 GODINA BEZ DRAŽENA‘

‘Ovdje je emocija posebna, svi pričaju kao da je ‘naš mali‘ još tu među nama. Svi znaju kolika je njegova uloga‘

Piše Davor Trutin/Sportske novosti
7. lipnja 2023. - 10:06

Stigla je i 30. godišnjica otkako nas je napustio Dražen Petrović. Jedan od najvećih, legendarni kapetan Hrvatske prerano je otišao na onaj svijet, u najboljim godinama kada je mogao toliko toga dati još hrvatskoj košarci. Svih ovih proteklih 30 godina prisjećamo se sa tugom i sjetom Dražena, često u nažalost brojnim posrtanjima CRO basketa. Sjećaju se svoga Malog ili Peće, kako su ga zvali Šibenčani i njegovi sugrađani. I na 30. godišnjicu priredili su bogat i zanimljiv programa događanja pod zajedničkim nazivom “30 godina bez Dražena”.

Jedan od dijelova te manifestacije je i međunarodni turnir U-20 reprezentacija na kojem će nastupiti reprezentacije Kanade, Crne Gore, Češke i jasno domaćin Hrvatska. Turnir će trajati od danas do petka, svaki dan će se na Baldekinu odigrati po dvije utakmice, prva od 16.45, druga od 19.00, dok je ulaz u dvoranu besplatan.

- Ovaj dio programa počeo je U-12 turnirom, sada je dakle na redu U-20 reprezentativni turnir, nakon toga slijedi završni U-17 turnir. Stoga pozivamo sve da navrate do dvorane i isprate ove događaje - kazala je Ivana Mandić u ime Organizacijskog odbora.

Ponosni Jeronimo Šarin

Hrvatska reprezentacija do 20 godina ima jaki šibenski štih, počev od klupe (izbornik i pomoćnik su Jeronimo Šarin, odnosno Miro Jurić), dok u njoj igraju Juraj Pleadin, Antonio Klarin i Luka Skorić. Moguće je da se toj selekciji priključe i braća Tomislav i Zvonimir Ivišić, bivši igrači Šibenke, ovisno o NBA draftu.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast biti izbornikom ove reprezentacije. Drago mi je i što ćemo u sklopu priprema za Europsko prvenstvo koje se u srpnju održava u Grčkoj, odigrati u Šibeniku ovaj jaki turnir. On doduše dolazi u malo nezgodnom trenutku za nas s obzirom da smo s pripremama počeli tek prije pet dana, ali poziv nismo mogli odbiti. Šibenik je grad košarke,a među najzaslužnijima za to je Dražen. On je svima nama misao vodilja, manifestacije poput ove brinu se da sjećanje na njega ne blijedi - rekao je Jeronimo Šarin.

Danas, na sam dan tužne godišnjice tradicionalno će se na kod Draženovog spomenika upriličiti i ceremonija s prigodnim govorima, evociranju uspomena na velikog sportaša, polaganje cvijeća, uz prigodni program, dolazak brojnih pozvanih Draženovih negdašnjih suigrača, predstavnika Hrvatskog košarkaškog saveza, polaznika škola košarke, klubova, sportskih zajednica...

Poseban dio o navijačima

U subotu na tvrđavi Barone, jednoj od 4 šibenska utvrđena fortifikacijska bisera uprilit će se i svečana promocija dokumentarnog filma pod nazivom Naš mali, autorice Ivane Guberina, šibenske profesorice.

- U dokumentarcu su brojni sugovornici koji su svjedoci tog vremena. Poseban dio je posvećen i navijačima Šibenke koji su dali posebnu emociju pričajući kao da je Dražen još uvijek među nama. Svi znaju kolika je njegova uloga, ja sam odabrala kronologiju od njegovog odrastanja u Šibeniku, završetka ovozemaljskog života do njegove ostavštine. Dodatnu emociju filmu je dao Matej Meštrović koji je skladao glazbu za film čime je napravio dodatnu emociju. Moram izdvojiti i montažera Tomislava Rupića - kazala je Guberina.

U svakom slučaju, sljedeća četiri dana Draženov Šibenik proteći će u evociranju uspomena na košarkaškog Mozarta.

19. travanj 2024 03:06