StoryEditorOCM
Košarkaveliki planovi

Nazire li se model funkcioniranja malih klubova? Vodice postaju ‘magnet‘ za nadarene košarkašice širom županije

Piše Borislav Juras
11. siječnja 2021. - 17:23

Kad se pametne glave slože, u interesu košarke - raditi se može! Čini se da su ženski klubovi s područja Šibensko-kninske županije, pronašli pravi model funkcioniranja, od elitnog Šibenika, preko niželigaša Vodica do 'maloga' Otoka iz Murtera, tako da njima ova 'prilagođena' parola doista ima smisla.

U cijeloj priči, najveći 'promet' bi trebao biti baš u Vodicama. Njihova suradnja sa Šibenikom traje već nekoliko godina, u čemu je najvažnija uloga dvojice trenera, Bore Vukovića i Stipe Bralića.

- Prije par sezona su dvije naše cure, Obratov i Mihić, prešle u Šibenik, a od minule jeseni za njih igra Antica Tabula. Sa Stipom imam izuzetan odnos, brzo smo se dogovorili o suradnji koja može biti u interesu oba kluba. Nama u Vodicama je najvažnije da, kad dođe vrijeme za to, dijete ode u sredinu gdje će imati uvjete za nastavak razvoja. Držim da od Šibenika trenutno nema bolje sredine za razvoj mladih košarkašica, pogotovo kad se zna da je njihov trener i izbornik hrvatske ženske reprezentacije. Ne samo zbog Bralićeve trenutne uloge, nego i njegovih neospornih dosadašnjih ostvarenja. Vodicama je ostala mogućnost da takve cure i dalje nastupaju za nas u drugoligaškim utakmicama - ističe Vuković, čije su još neke učenice, neovisno o ovome dogovoru, igrale u Šibeniku, ranije Anet Mrdalj, još uvijek i reprezentativka Josipa Silov.

Prije usmjeravanja prema Šibeniku, ima i onih koje dolaze u Vodice. U pravilu je kraj srednjoškolskoga obrazovanja i kraj 'ljubavi' mladih igračica s vodičkim klubom, ali bi prelazak iz osnovne u srednju školu mogao biti vrijeme kad će one iz Murtera krenuti u pravcu - Vodica!

Dobra suradnja

'Stvar s Murterom i njihovim trenerom Igorom Stegićem funkcionira odlično. Nekoliko njihovih cura rođenih 2006. godine i mlađih, poput Brune Turčinov i Manuele Ježina, iskazuju kvalitete na koje se može računati, pa su već priključene prvome sastavu Vodica. Još od ranije su s nama Ana Pirija i Gina Pirjak. Dogovor je da nam Otok ustupi igračice za natjecanja koja svojom širinom kadra ne može ispratiti, da te cure imaju mogućnost za razvoj na višem nivou. Pošto nemaju srednjih škola na otoku, mi imamo mogućnost te cure nakon nastave pokupiti i odvesti kombijima na trening' - otkrio je Vuković.

Tu vodički planovi i suradnje ne završavaju!

- Vjerujem da će ovo s Murterom biti dugoročno, i na dobro cura, kojih na otoku još ima interesantnih, košarkaški potentnih. Cilj nam je potaknuti na suradnju i drniški klub, gdje također ima dobrih cura, toliko da bi se, ako se udružimo, mogla napraviti i prava selekcija, složiti sastav za vrh države među mlađim kadetkinjama. Naravno da bi kolege iz Murtera i Drniša vodili taj dio. S nama je godinama i Anđa Jelavić, koja ima svoju akademiju u Šibeniku, radi s djevojčicama od 12, 13 godina.

Inače, Bore Vuković je, uz Antu Rocu, jedan od 'nosivih stupova' ženske košarke u Vodicama. U klubu koji okuplja pedesetak mladih igračica, on je gotovo desetljeće i pol. Odgojio je trofejne generacije košarkašica, članica mladih, pa i seniorske reprezentacije. Kad je 'spojio' ostatke Vidika s Vodicama, 'dobio' je 2008. godine juniorske prvakinje Hrvatske. Sredinom prošloga desetljeća su njegove kadetkinje bile dominantne, nizale državne titule. Unatoč svim titulama i reprezentativkama, Vodice još nikad nisu igrale u najvišem rangu seniorske košarke. Što im treba za taj domet?!

Širina kadra

- Nije pametno zagristi više nego što možeš pojesti! Ovo je klub koji ne troši više od onoga što ima. Nama je permanentni cilj stvaranje igračica. Taj proces ne smije prestati. To su temelji koje ne smijemo zapustiti ni u jednome trenutku, pa ni onda kad eventualno bude ozbiljnih ulaganja u klub. Kad taj trenutak dođe, onda ćemo o njemu. Za iskorak u najviši rang nam trebaju i širina kadra, i uvjeti, i financije. Na nama trenerima je da stvorimo podlogu što se kadra tiče. Značajan trenutak bi mogla biti najavljena gradnja dvorane u Račicam' - veli Bore Vuković.

Njegov sastav nije bez ambicija u aktualnoj sezoni, u drugome razredu natjecanja. Ne priča se o Premijer ligi, ali...

- Htjeli bismo u skupinu za prvakinje, omogućiti curama još nekoliko jakih utakmica. Kako u tu mini ligu prolaze samo po dva najbolja sastava iz svake skupine, borba s Orkom i zaprešićkom Jabukom će biti teška do samoga kraja prve faze. Polovicu sastava nam čine cure rođene 2006. godine i mlađe, uz par kadetkinja i juniorki. Od iskusnijih, na utakmicama nam je od velike koristi Antonia Chiabov, a vrijedan je i povratak Petre Juričev Grgin- kazao je neumorni trener košarkašica Vodica.

16. travanj 2024 06:33