StoryEditorOCM
KošarkaBIT ĆE VRUĆE

Nakon što su pobijedili Goricu, košarkaši Šibenika nadaju se da bi u subotu doma mogli skinuti 'skalp' i lideru Ciboni 'Vukovi' su Nika 'otpisali', a sada ga se pribojavaju

25. siječnja 2019. - 10:23

Zlata vrijedna pobjeda košarkaša Šibenika u Gorici. Ne samo zato što je to bilo prvo slavlje "narančastih" izvan Baldekina ove sezone. Puno važnije je to što su momci trenera Mira Jurića uzeli pobjedu na terenu jednog od izravnih konkurenata u borbi za opstanak. I to u kakvoj "ludoj" utakmici, u kojoj su nastupili bez jedinog centra Pave Paića.

Vodili su Šibenčani svih 40 minuta, čak i 22 razlike (44:22). Međutim, nisu znali mirno privesti utakmicu kraju, već su dozvolili domaćinima da je uvedu u dramatičnu završnicu. Dapače, devet sekundi prije kraja Gorica je imala napad za pobjedu. No, šut Marka Petrovića, sina proslavljenog Šibenčanina Aleksandra Petrovića, blokirao je Ivan Mileković i veselje "narančastih" moglo je početi. Povratnik u redove "narančastih" tako se prometnuo u jednog od šibenskih junaka.

Drugi je svakako Nik Slavica, koji je imao čudesnu večer. Sin još jednog nekadašnjeg odličnog košarkaša Šibenke Nenada, Goricu je "izbombardirao" s 36 koševa, a stigao je i 11 puta skočiti. Nik je napunio statistiku i u rubrikama asistencije, blokade i ukradene lopte...

Mileković, Korać i Vuko

- Bila je to za nas silno važna utakmica. Gorica nam je izravni rival. Iskreno, cijeli tjedan sam imao osjećaj da ćemo pobijediti jer smo bili vrlo koncentrirani na treninzima. U prvom poluvremenu smo baš dominirali, dok smo u drugom pali zbog sužene rotacije. Ipak, u završnici smo odigrali hladne glave i uzeli super vrijednu pobjedu - rekao nam je Slavica.

Nije tajna kako je nekada jedan od najvećih talenata stigao na Baldekin kako bi "oživio" karijeru, koja se nije razvijala u željenom smislu. Sudeći po utakmicama s Boscom i Goricom, Slavica je na dobrom putu...

- Je, dolaskom u Šibenik želim vratiti minute koje nisam imao u posljednje vrijeme. Za mladog igrača poput mene, najvažnije je da što više boravi na parketu. Što se tiče moje partije u Gorici, znam da nikome nije lako dati 36 koševa. Međutim, to je timska pobjeda. Rekao bih da smo svi dali 110 posto - skroman je Slavica.

A što o utakmici u Gorici kaže trener Miro Jurić, koji se nakon bolesti vratio na klupu. U Gorici je opet sigurno problijedio, budući da je Šibenik po tko zna koji put ove sezone skoro propustio sigurnu pobjedu:

- Istina, kroz glavu su mu prolazile sve te utakmice, protiv Hermes Analitice, Zaboka, Cibone... gdje smo imali priliku dobiti, a nismo. Ovaj put otišlo je na našu stranu. Ispalo je tako da je Mileković sada dobio jednu utakmicu za nas, a jednu protiv nas (op.a. Hermes Analitica) - kazao je Jurić.

Pobjedom u Gorici, "građani" su vjerojatno srušili i psihološku blokadu...
- Nadam se da je tako. Već u autobusu na povratku iz Gorice bila je bolja atmosfera, igrači su bili opušteni, mislili su na iduću utakmicu s Cibonom. Da smo izgubili, morao bih se dobro potruditi da ih vratim u život - priznaje trener GKK Šibenika.

Pod posebnim povećalom šibenske publike trojica su igrača (Slavica, Mileković, Korać), koji su ove zime stigli na Baldekin.
- Da, u Gorici im je bila prva utakmica "za ozbiljno" u dresu Šibenika. Slavica je stvarno odigrao dobro, ali ja mislim da može još i bolje, unatoč odličnim brojkama. O Milekoviću ne treba trošiti riječi. Što se Koraća tiče, bez obzira na 11 izgubljenih lopti, ja sam zadovoljan. One su plod umora i netreniranja. Uostalom, čovjek je imao 13 asistencija. To je strava. Ali, ja bih podcrtao učinak Tonka Vuke, koji je odigrao izuzetnu utakmicu. Čovjek je odigrao na poziciji "petice", što nikad nije igrao u životu - analizirao je Jurić.

Ozlijeđeni Pave Paić

No, Goricu treba što prije arhivirati, budući da u subotu u 19 sati na Baldekinu gostuje Cibona, lider HT Premijer lige i ekipa koja vrlo dobro stoji u ABA ligi. "Narančasti" su u prvoj utakmici u Draženovu domu "vukove" držali u konopcima. Za senzacionalnu pobjedu falilo im je malo više koncentracije i iskustva. Doduše, ni splitski sudac Jurčević nekim svojim odlukama nije baš pomogao Šibenčanima. Je li u subotu prigoda za prvi ovosezonski veliki "skalp"? Posebno motiviran bit će Nik Slavica, koji je ove jeseni nosio dres Cibone, no kod trenera Ivana Velića nije dobio željenu minutažu:

- Normalno da ću biti posebno motiviran. Želim da odigramo dobru utakmicu, opuštenu i ako nam se otvori prigoda, da je ugrabimo - poručio je Slavica.

Kako nam je kazao Jurić, za utakmicu s Cibonom još uvijek je upitan prvi centar "narančastih" Pave Paić...
- Njegova noga ne izgleda dobro. Ako Paić ne bude 100 posto spreman, lako je moguće da ćemo ga sačuvati za iduće gostovanje u Osijeku - rekao je trener "građana".

"Cibose" u Šibenik dovodi trener Ivan Velić, čovjek koji u dušu poznaje Baldekin. Naime, Velić je u dva navrata bio trener ugaslog Jollyja:

- U Šibeniku imam dosta prijatelja i tu sam uživao u svakom trenutku. Što se same utakmice tiče, Šibenik je uvijek nezgodan protivnik, posebno za Cibonu, koja je na Baldekinu tradicionalno imala dosta problema. Šibenska mladost ima kvalitetu i dobro je vođena. Neće nam biti lako - izjavio nam je Velić.

Osim Velića, u redovima Cibone bit će još nekoliko lica koja su jako dobro poznata šibenskoj košarkaškoj publici. Riječ je o Filipu Bundoviću, prošlogodišnjem igraču GKK Šibenik, te Ivanu Novačiću i Josipu Bilinovcu, nekadašnjim članovima Jollyja...

- Još ćemo vidjeti u kakvom sastavu ćemo zaigrati. Muče nas neke ozljede, a moramo sve dobro isplanirati jer dan nakon utakmice u Šibeniku putujemo u Bar na dvoboj ABA lige s Mornarom - izvijestio je Velić.

Stručnjak rođen u Livnu svjestan je podatka da mu najveća opasnost prijeti od u Ciboni "otpisanog" Nika Slavice:
- Držim da Slavica u zadnje dvije-tri godine nije imao pravi put. Za mladog igrača kao što je on bilo bi bolje da je nekoliko sezona igrao u Šibeniku, a onda tražio iskorak - kaže trener Cibone.

19. travanj 2024 11:29