StoryEditorOCM
KošarkaKošarka

Nakon što su angažirali Martina Junakovića i Tonka Vuku vodstvo GKK Šibenika ima još jednu "vruću" želju: Bože, daj nam 'peticu'!

2. kolovoza 2018. - 19:29

Košarkaši GKK Šibenika polako slažu roster za novu sezonu. Prva prinova "narančastih" bio je povratnik – playmaker Martin Junaković. Nakon njega, uprava kluba ispunila je prvu od dviju želja trenera Mira Jurića o dolasku dvojice visokih igrača. GKK Šibenik potpisao je ugovor sa snažnim krilnim centrom Tonkom Vukom. Ovaj 203 centimetra visoki igrač, rođen je 1994. godine, a pored nekoliko domaćih i inozemnih ponuda, odlučio je karijeru graditi u Šibeniku.

Vuko se nakon završetka juniorskog staža otisnuo put SAD-a. U prve dvije američke godine nastupao je za Weatherford College. Zapažene igre odvele su ga u NCAA momčad Pacific Tigers. Završetkom studija na University of the Pacific i s diplomom sport managementa, vraća se u Europu. Prvi klub u profesionalnoj karijeri je Alkar, gdje je u prošloj sezoni uz Amerikanca Grafa bio najbolji igrač sinjske momčadi.

Kako doznajemo, Vuko je bio jedan od prvih izbora novog trenera "građana" Mira Jurića još otkako je ovaj početkom ljeta imenovan na tu poziciju.

– To je točno! O Vuki mogu reći sve pozitivno. Riječ je o dobrom igraču, koji ima američko iskustvo, a to znači da ima sjajne radne navike. S Vukom smo dobili ono što smo izgubili odlaskom Tomislava Gabrića, odnosno malo više mišića ispod obruča. No, Vuko nije samo "brdo mišića". On je kompletan igrač, dobar skakač, šuter, prodoran... Možda široj publici nije zapeo za oko u Alkaru prošle sezone, ali to je samo zato što Sinjani nisu bili na razini na kojoj su obično. No, on je osobno imao jako dobru sezonu – analizirao je Jurić svog novog igrača.



O Vuki je progovorio i Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenika:
– Radi se o igraču odličnih fizičkih predispozicija, koji pokriva pozicije "tri" i "četiri". Međutim, tjelesno je takav profil koji u obrani može praktički svakoga preuzeti od playa i šutera, pa sve do klasičnog centra. U svakom slučaju, Vuko je kompletan igrač, koji pokriva skok, a može kvalitetno pogoditi kada ostane sam. Inače, takve igrače želimo u našoj momčadi ove sezone jer ćemo težiti brzoj i atraktivnoj igri u kojoj neće biti točno zacementiranih pozicija. Činjenica je kako je Vuko proveo tek godinu dana u Hrvatskoj i profesionalnoj košarci. Uvjeren sam da će momak napraviti solidnu karijeru zato što želi raditi i napredovati. Nadam se kako će Vuko ostaviti trag na Baldekinu – izjavio je Vukičević.

Angažmanima Junakovića i Vuke nije završen ljetni prijelazni rok na Baldekinu. Sada je u fokusu tandema Vukičević – Jurić još jedan visoki igrač, odnosno prava "petica". Šibenski košarkaški kuloari bruje kako bi narančasti dres opet mogao odjenuti strani centar. Spominju se Amerikanci, pa čak i srpski centri...

– Što se bekovskih pozicija tiče, dolaskom Junakovića smo ih kvalitetno popunili. Prema mome mišljenju, Junaković je naš ponajbolji play. Igrao sam s dosta organizatora igre, no nema boljih od Junakovića, ako se mene pita. Znam što Martin može, a to je najbolje pokazao prošle godine u Zagrebu kada je nosio ekipu. Osim njega, na vanjskim pozicijama imamo Šarića i Gulina i ne želim gomilati igrače. Naravno, tu su još i kapetan Domagoj Bašić te Toni Nakić. Što se kuloarskih priča tiče, i ja svašta čujem. Sve je moguće, a ja ću samo reći da tražimo polivalentnu, brzu "peticu" koja će se uklopiti u naš stil igre. Mogu poručiti šibenskim navijačima kako nema mjesta panici. Nećemo srljati kod dovođenja niti jednog igrača. Želimo ciljano angažirati igrače koji nam istinski mogu pomoći – ističe sportski direktor GKK Šibenika.

Inače, od igrača koji su prošle sezone nosili narančasti dres od Šibenika su se definitivno oprostili Tomislav Gabrić i Toni Vitali. Praktički bivši član "građana" je i Luka Pandurić. Gotovo ne postoji ni minimalna šansa da karijeru na Baldekinu nastavi reprezentativni branič Krešimir Radovčić. Saga oko njegovih pregovora s upravom kluba završit će nepovoljno, jasno ako se gleda iz perspektive navijača Šibenika. Još je otvoreno pitanje nove Radovčićeve destinacije. Nakon što je novi trener Splita Vladimir Anzulović angažirao Maura Veljačića, slabe su šanse da to budu Gripe. Malo je vjerojatna opcija da Radovčić zaigra i u Ciboni. Najviše izgleda ima varijanta da Radovčić ode stopama Roka Badžima i sreću u igračkoj karijeri potraži u Sloveniji.

Tako da od plejade igrača "sa strane" koji su lani igrali u Šibeniku, tinja još samo nada da Ivan Mileković ostane u Jurićevom rosteru.
– Iskreno, volio bih da "Mile" bude tu. On je još uvijek u mojim planovima. Naravno, sve ovisi o tome hoće li se Mileković dogovoriti s upravom – rekao je trener GKK Šibenika.



Na početku priprema koje su zakazane za 20. kolovoza Jurić će ipak imati nešto bolju situaciju nego njegov prethodnik Anzulović prošle sezone. Na prvu prozivku odazvat će se Šarić, Nakić, Paić, Bašić, Gulin, Junaković, Vuko, Rajčić... i još nekolicina juniora.

– S tim igračima ćemo krenuti u sezonu. Daj Bože kad bi još doveli pravu "peticu", onda bih bio vrlo zadovoljan – poručuje Jurić.

Slično razmišlja i njegov sportski direktor.
– Mislim da je to dovoljan broj igrača za ovu ligu, naravno uz uvjet da dovedemo centra o kojem govorimo. No, to je samo kostur ekipe s kojim krećemo na pripreme. Vjerujte, nećemo stati na tome – optimist je Vukičević.


Junaković u reprezentaciji
Dražen Anzulović, izbornik muške seniorske košarkaške reprezentacije, pozvao je igrača GKK Šibenika Martina Junakovića na pripreme za turnir u Kini. Pripreme su od 1. do 10. kolovoza u Svetom Martinu na Muri, a nakon toga se putuje u Kinu na Kup Borislava Stankovića. Turnir se igra u Shenzenu od 13. do 17. kolovoza, a osim domaćina Kine, nastupaju i Hrvatska, Tunis i Finska.

18. travanj 2024 13:26