StoryEditorOCM
KošarkaKošarka

Mladi reprezentativac Ivan Gulin (17) poručuje Funcutima: Ginut ćemo za narančasti dres!

23. srpnja 2018. - 16:27

Ne otkrivamo toplu vodu ako konstatiramo da je Baldekin rasadnik košarkaških talenata.

Da ne vrtimo film previše unatrag, dovoljno je kazati da su u aktualnom rosteru "narančastih" reprezentativci u svojim uzrastima Šarić, Nakić, Paić... Zanimljivo, oni su sa svojih 19 ili 20 godina već etablirani članovi prve postave "građana". No, iza njih iz Šibenika dolazi novi val nadarenih igrača. Predvodnik tog vala je 17-godišnji Ivan Gulin. On je dokaz da jabuka ne pada daleko od stabla. Naime, njegov otac Ivica bio je član juniorske reprezentacije bivše države, i to u slavnoj generaciji Kukoča, Rađe, Divca...

Gulin je nedavno sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Argentini s hrvatskom U-17 reprezentacijom. Mladi Hrvati na koncu su zauzeli sedmo mjesto.


Sedmi na svijetu


- Iskreno, ne mogu pretjerano žaliti što smo bili "samo" sedmi na svijetu. Premda, mogli smo i bolje. Ali, glavni razlog što nismo postigli bolji rezultat je taj što smo već u četvrtfinalu naletjeli na SAD. Jer, Amerikanci su svijet za sebe. Koliko su oni dominantni najbolje pokazuje činjenica što su u finalu slavili s 40 razlike - počeo je naš razgovor Ivan Gulin.

Šibenčanin je bio značajan kotačić u hrvatskom reprezentativnom mehanizmu. O tome dovoljno svjedoči podatak da je bio treći strijelac reprezentacije:
- Definitivno, turnir u Argentini sam dobro odradio. Digao sam razinu svoje igre u odnosu na prošlo Europsko prvenstvo, tako da mogu biti zadovoljan.

- Bili ste iznimno šuterski raspoloženi. Ubacili ste 14 trica uz gotovo 50 posto šuta?
- Da, hvala Bogu, bio sam u dobroj šuterskoj formi. Trice su me zaista išle.

- Kada biste sebe opisivali kao igrača, kako biste to uradili? Čini se da vam je šut forte?
- Prošle sezone sam najviše trenirao sa seniorima i dosta sam išao na poziciju playmakera. Međutim, "jedinica" je u reprezentaciji dobro popunjena, pa sam više gurnut na mjesto beka šutera. Eto, rekao bih da je to neka moja prirodna pozicija - ta "dvica", gdje do izražaja dolazi moj šut. No, da ne budem lažno skroman, nisam loš ni u drugim segmentima, poput obrane, skoka, igre "jedan na jedan"...

- Vaš otac je bio košarkaš, još nekolicina vaših suigrača su sinovi bivših poznatih igrača:
- Istina, uz mene su u izabranoj vrsti bili Prkačin, Perasović, Bošnjak... Uostalom, majka Omišanina Rudana je također igrala Euroligu. U svakom slučaju, mislim da nema straha za budućnost hrvatske košarke. Imamo dosta talenata.

- Zanimljivo, u Argentini ste bili za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu:
- I to u Rosariu, rodnom gradu Lea Messija. Samo mi je žao što smo utakmicu Hrvatske i Argentine gledali u Daruvaru, gdje smo bili na pripremama. Potom smo sve ostale utakmice pratili u Argentini. Moje mišljenje je da naša reprezentacija nije sjedinila samo Hrvatsku, već gotovo cijeli svijet. Imam dojam da su svi u Argentini navijali za nas. Zbog uspjeha naših nogometaša svi su nam iskazivali poštovanje, gledali nas drugim očima. Da zaključim, momci i izbornik Dalić napravili su nešto neopisivo.


Rad s jačima


Vratimo se mi na košarku. Prošle sezone ste priključeni prvoj momčadi GKK Šibenika. Koliko vam je koristila ta godina rada s Vladimirom Anzulovićem, sada već bivšim trenerom "narančastih"?
- Jako mi je značila prošla sezona. Naročito zato jer sam maksimalno sudjelovao na treninzima. Naravno da mi je koristio rad s jačim i starijim igračima od sebe.

- Ipak, minute ste dobivali na kapaljku. Iduće sezone očekuje se da "eksplodirate"?
- Točno, u novoj sezoni očekivanja su veća. Treba znati da sam lani bio najmlađi u Šibeniku, tako da nisam očekivao značajniju minutažu. Ove godine se nadam da ću dati veći doprinos svojoj ekipi i, naravno, navijačima, te odigrati što je moguće bolje.

- Što mogu šibenski navijači očekivati od "narančastih" u novoj sezoni?
- Možemo im samo obećati da ćemo "ginuti" za narančasti dres! Vjerujem da će i rezultat biti dobar. Da zaključim, pokušat ćemo našim navijačima donijeti što više radosti - zaključio je Gulin.

Stručno mišljenje o Ivanu Gulinu potražili smo kod Mira Jurića, novog trenera "građana". Jurića smo pitali što očekuje od Gulina u predstojećoj sezoni?
- Mladi Gulin je pravi borac, te iznimno korektna i fer osoba. Reći ću samo jednu stvar - on će dobiti svoju prigodu i na njemu je da je iskoristi. Bez obzira na kojoj poziciji bude igrao. Nadalje, kroz treninge će se morati izboriti za minutažu. Nikome, pa ni njemu, ništa neće biti darovano ni zajamčeno - poručio je trener GKK Šibenika.


Trener Miro Jurić
Mladi Gulin je pravi borac, te iznimno korektna i fer osoba. On će dobiti svoju prigodu i na njemu je da je iskoristi. Bez obzira na kojoj poziciji bude igrao. Kroz treninge će se morati izboriti za minutažu. Nikome, pa ni njemu, ništa neće biti darovano ni zajamčeno

26. travanj 2024 18:25