StoryEditorOCM
KošarkaJazine NA BALDEKINU

Ljubimac Funcuta Teo Petani igra protiv "svojih": Kada dolazim na Baldekin osjećam se kao da dolazim kući

9. veljače 2018. - 09:47

Košarkaši GKK Šibenika zabilježili su i treći poraz u sezoni. Na gostovanju u Čavlima kod Škrljeva izgubili su 86:80. Prvi je to poraz "narančastih" protiv ekipa koje su im al pari. Jer, prve dvije kapitulacije momčad trenera Vladimira Anzulovića potpisala je protiv apsolutnih favorita Zadra i Cedevite: Međutim, i neuspjeh kontra Škrljeva teško se može tretirati kao kiks,jer je ekipa iz riječkog zaleđa dosta respektabilna za hrvatsku prvoligašku razinu s rutinerima Štembergerom i Perkovićem, te mlađima Konjevićem, Bobanom, Barnjakom, Jancom, Ušićem...
Još jednom je dvoboj Šibenika i Škrljeva bio poprilično dramatičan. Poslije tri i po četvrtine rezultat je bio izjednačen. Domaćini su prelomili tek u zadnjih pet minuta, premda ni tada "građani" nisu bili bez šansi.


Nedostajao Radovčić


Dojam je kako je Šibenik u završnici platio buletu i zbog skraćene rotacije. Trener Anzulović koristio je samo sedmoricu igrača. Naime, play Radovčić nije se skidao zbog ozljede zgloba, dok centar Paić nije ulazio u igru očito zbog nekih taktičkih razloga:
- Pitate me zašto Paić nije ulazio u igru? Nema posebnog razloga, jednostavno tako se utakmica odvijala. Mogu samo reći da Paić dobro trenira i da će prigodu dobiti već u subotu protiv Jazina - kazao je Vladimir Anzulović, trener GKK Šibenika.

Njegov pomoćnik Miro Jurić podcrtao je nedostatak Radovčića:
- On nam je silno nedostajao. Radovčić je momak koji odlično gura ove sezone i to u oba pravca, odnosno i u obrani i u napadu. Bez obzira na sve, bili smo u utakmici praktički do zadnje lopte. Tko zna, da smo pogodili jedan ili dva otvorena šuta u završnici, vjerujem da bismo slavili i protiv Škrljeva - govori Jurić.

Mnogi su skloni rezonirati kako poraz Šibenika protiv Škrljeva nije kiks. Uostalom, još nitko nije uzdignutih ruku izašao iz njihove dvorane u Mavrincima:
- Pazite, nikad nije dobro kad se izgubi. Mi razmišljamo na način da u svakoj utakmici želimo pobijediti bez obzira igramo li protiv Cedevite ili nekog nominalno daleko slabijeg protivnika. Dakle, poraz protiv Škrljeva ne shvaćamo tragično, međutim svakako želimo izvući neke pouke iz njega. Naime, držim da uzroke poraza trebamo tražiti u činjenici što smo imali 15 izgubljenih lopti i čak deset skokova manje od protivnika. To su stvari koje moramo popraviti u idućim utakmicama- ističe pomoćni trener Šibenika.


Pušemo i na hladno


Prigodu za izvlačenje pouke iz poraza sa Škrljevom i povratak na pobjednički put, košarkaši Šibenika imat će već u subotu kada im na Baldekin iz Zadra stiže ekipa Jazina. Bez obzira na činjenicu što je Šibenik treći na tablici sa samo tri poraza, a Zadrani pretposljednji sa svega dvije pobjede, bit će to zasigurno pravi dalmatinski derbi. Barem onaj mali. Puno je razloga za to. Prije svega, utakmice šibenskih i zadarskih sportskih klubova uvijek nose posebnu draž. Nadalje, Zadrani će se htjeti revanširati Šibenčanima za nestvaran poraz (72:36) u prvom dijelu sezone usred Jazina. No, ta utakmica i taj rezultat mogu samo zavarati.

Naime, Jazine iz te utakmice i Jazine koje će u subotu istrčati na Baldekin su sasvim dvije različite momčadi. U međuvremenu su Zadrani potpuno izmijenili "krvnu sliku" momčadi. Novi igrači su Petani, Kaštropil, Sarajlija, Barry, Šango...
- To je točno. Već na zadnjoj utakmici protiv Hermesa u kojoj su upisali pobjedu pokazali su da su neka druga momčad u odnosu na našu prvu utakmicu. Znamo da će doći na Baldekin i pokušati isprati gorak okus iz prvog dijela sezone. Pokušat će nas umrtviti, ali mi pušemo i na hladno. Svakog protivnika respektiramo, ali isto tako protiv svakog na Baldekinu želimo pobjedu - najavljuje Miro Jurić.


'Pucat' će emocije


Zadrani u svom taboru imaju niz ljudi koji su na razne načine gotovo pupčanom vezom vezani za Šibenik. Primjerice, Teo Petani je četiri sezone nosio narančasti dres i postao veliki miljenik šibenskih navijača. Franko Kaštropil je šibenski zet, dok je trener Luka Bujas čvrstim rodbinskim vezama naslonjen na Šibenik. Dakle, utakmica Šibenika i Jazina "pucat" će od emocija. Jedan od onih koje će emocije "pucati" sigurno će biti i Teo Petani. Još prije 20-ak dana Petani je u civilu na Baldekinu nakon utakmice sa Zagrebom poveo pobjedničku pjesmu Funcuta na čuvenoj "A" tribini. Isto onako kao što je to činio pune četiri godine u dresu Šibenika. A već u subotu zaigrat će protiv "svojih":

- Premda sam već u godinama koje jamče neko iskustvo uvijek kada dođem na Baldekin preplave me emocije. I to samo one pozitivne, budući da sam u Šibeniku doživio jako lijepe stvari. Kada dolazim na Baldekin, osjećam se kao da dolazim kući - izjavio nam je Petani, novi razigravač Jazina.

U subotu ne dolazite u prijateljski posjet, već kao igrač protivničke momčadi:
- Razmišljam na način da dolazim igrati protiv Zulinog sistema i svojih momaka. Jer, četiri godine u Šibeniku sam gledao kako ti momci rastu, a meni su pomogli da napredujem. Zato ovogodišnje pobjede Šibenika i mene vesele. No, ja sam profesionalac i tako ću se ponašati na parketu. Eventualna pobjeda nad Šibenikom puno bi nam značila u borbi za opstanak. Ali, svjesni smo da na Baldekinu nitko nije favorit. Naročito kad se spoji energije igrača i tribina. Zato dolazimo skromni, ali ako se ukaže prilika sportski ćemo pokušati pobijediti. Očekujem pravu sportsku feštu, lijepo popunjen Baldekin i da svi zajedno uživamo - poručio je Teo Petani.


Veselim se atmosferi

Već smo spomenuli da i trener Jazina Luka Bujas ima čvrstu vezu sa Šibenikom:
- Moj djed je rođen u Šibeniku i onda se preselio u Zadar. Moj otac je rođen u Zadru. U Šibeniku imam dosta prijatelja i rođaka, pa rado dođem i kad košarka nije u pitanju - otkrio nam je Bujas svoje obiteljsko stablo.

Aktualni trener Jazina na Baldekin je dolazio kao kormilar Križevaca i Škrljeva:
- Istina, volim doći na Baldekin i općenito obožavam voditi ekipe u dvorana gdje ima dosta navijača. Na žalost, u našoj ligi se većina utakmica igra pred kazališnom publikom. Zato se veselim subotnjoj utakmici. Ponavljam, volim doći na Baldekin, samo još nikada nisam odnio pobjedu iz Šibenika. Tko zna, možda uspijem ovaj put s Jazinama - iznio nam je svoje želje Bujas.

Mladi stručnjak u prvi plan gura Šibenikove kvalitete:
- Nema dvojbe da je Šibenik veliki favorit u dvoboju s Jazinama. Šibenik je dobro posložena i dobro vođena momčad o čemu govore i rezultati u dosadašnjem dijelu sezone. Njihova prednost je što su uigraniji od nas, a o domaćem parketu da i ne govorim. Čak mislim da poraz Šibenika u Škrljevu nije kiks. Respektiramo Šibenik, ali pokušat ćemo naći neke njihove slabosti i onda udariti u ta "bolna" mjesta - zaključio je Bujas.

Utakmica GKK Šibenik- Jazine igra se u subotu u dvorani na Baldekinu s početkom u 18 sati.

Idući tjedan rezerviran za Kup
Nakon Jazina bitka za Kup
U tjednu iza utakmice s Jazinama nema prvenstvenih utakmica. Dapače, prvenstvena pauza će se protegnuti sve do početka ožujka zbog utakmica reprezentacije Hrvatske.

No, idući tjedan rezerviran je za završni turnir Kupa Krešimira Ćosića koji će od 14. do 17. veljače biti odigran u Zadru. Među osam najboljih plasirao se i GKK Šibenik. "Narančasti" će na parket Višnjika u srijedu, 14. veljače, kada će im protivnik biti Zabok. Pobijede li Šibenčani Zagorce, u polufinalu će u petak na Cedevitu, ne bude li nekog super iznenađenja.

U taboru Šibenika još uvijek ne razmišljaju intenzivnije o Zaboku kojeg su već dvaput svladali ove sezone:

- Ne, maksimalno smo koncentirani na subotnju prvenstvenu utakmicu s Jazinama. Tek kada zaključimo tu priču u subotu navečer, okrećemo novu stranicu na kojoj piše Zabok - rekao nam je Miro Jurić, pomoćni trener Šibenika.
Međutim, u redovima Šibenika nisu krili zadovoljstvo nakon ždrijeba, jer znaju da je Zabok protivnik po mjeri koji se može plasirati među četiri najbolja u Krešinu kupu.


25. travanj 2024 19:32