StoryEditorOCM
KošarkaBAJKA S BALDEKINA

Košarkaški Šibenik "puca" od zadovoljstva zbog dosadašnjih rezultata, a u nedjelju stiže Cibona. Može li se dogoditi još jedno čudo? "Narančasti" poručuju: Protiv 'vukova' ostavit ćemo srce na parketu (FOTO)

11. studenog 2017. - 11:23

Šibenik je opet na vrhu košarkaške Hrvatske. Pogled na tablicu Premijer lige isti je kao lani, "narančasti" su prvi, s četiri pobjede u isto toliko utakmica. Momčad trenera Vladimira Anzulovića nalazi se u respektabilnom društvu Cedevite, koja jedina uz "građane" ima čistu seriju.
Ako ćemo detaljnije analizirati, Šibenčani su najuspješniji Dalmatinci u Hrvatskoj. Ispod Šibenika su i Zadar i Split, o Alkaru, Kaštelima i Jazinama da ne govorimo.


Skelinove pohvale


A taj podatak da su Šibenčani najbolji u Dalmaciji nije nimalo nebitan na Baldekinu, ako se zna kakav je regionalni rivalitet među dalmatinskim klubovima. Jednako kao i rezultat, pozitivan je i dojam kojeg su košarkaši Šibenika ostavili na početku sezone. Svojim igrama i pobjedama nad Zabokom, Škrljevom, Jazinama i Splitom malo koga u domaćoj košarci ostavili su ravnodušnim. Sportski je ruku "narančastima" stisnuo i novi izbornik Ivica Skelin nakon poraza njegovih "žutih" na Baldekinu.

- Znao sam da među mladim igračima Šibenika ima dosta potencijala. U "novu" momčad odlično su se uklopila tri došljaka Vitali, Bundović i Mileković, a sigurnost im ulijevaju iskusniji igrači koji su ostali u Šibeniku, tu mislim na Bašića i Pandurića. Naravno, vidi se i rukopis trenera Anzulovića – kirurški precizno uspjeh Šibenika je analizirao Skelin.

Međutim, lako je sada biti general poslije bitke. Prije dva i pol mjeseca kada su Šibenčani počeli s pripremama, ni okorjeli kockari ne bi na njih stavili ni pet lipa da će biti na čelu tablice. Podsjetimo, na prvoj prozivci Anzulović je imao samo šestoricu igrača. Ipak, korak po korak uprava, sportski direktor Filip Vukičević i Anzulović su složili pristojnu momčad. Naravno, uz "krvav" rad kakav je svojstven Anzuloviću sada se ubiru plodovi. Ali, trener Šibenika želi ostati čvrsto na zemlji. On i dalje broji koliko mu pobjeda treba za opstanak, što je i bio primarni cilj uoči sezone. Prema njegovom izračunu još im četiri pobjede trebaju da osiguraju prvoligaški status.


Dobro se radi


- Ma čujte, tek je početak sezone... Jasno da uživamo u sadašnjem trenutku. Drago nam je zbog naših navijača koji nas sjajno podržavaju i u ovoj sezoni. Premda su mnogi prognozirali kako ćemo rijetko koju utakmicu igrati pred punim Baldekinom. Moramo biti objektivni i svjesni da ćemo ubuduće imati i poraza. Za nas je svaki dan nova bitka na treningu, a potom vikendom na utakmicama - govori Anzulović.

Najodgovornijeg za izgled Šibenika na parketu pitamo koja je tajna uspjeha?
- Nema tu velikih tajni! Dobro smo odradili pripreme i dobro smo pogodili kod dovođenja igrača. I temelj svega je dobar trening. Evo, često se na početku ove sezone spominju dobre role naših mladih igrača. Ali, mi smo i lani davali prigodu mladim igračima i ja jako dobro znam što oni mogu. Međutim, vjerujte da samo minutažom u utakmicama bez dobrog rada na treningu neće kvalitetno napredovati – veli Anzulović.

Trener Šibenika spomenuo je dobar odabir igrača u ljetnom prijelaznom roku. Glavnu ulogu u tom dijelu imao je sportski direktor Filip Vukičević. Dežurni kritičari sa skepsom su dočekali "friškog" sportskog direktora košarkaša. Ali, Fika ih je brzo demantirao:
- Pazite, za mene su Vitali i Mileković bili ziceri, za njih dvojicu bio bih stavio ruku u vatru. Vitalija sam čuvao puno puta u karijeri i znao sam što može. Isto vrijedi i za Milekovića s kojim sam igrao u reprezentaciji. Jedina enigma bio je Bundović. Mislim da Bundović objektivno puno više vrijedi nego što mu je trenutačna tržišna cijena. Stjecajem okolnosti u prijašnjim klubovima je manje igrao. Mi smo mu dali šansu, i tko zna, možda mu Šibenik bude odskočna daska za neki dobar transfer u inozemstvo - kaže Vukičević.


Uskoro i fan shop


Za lijepe stvari na Baldekinu Vukičević ne želi preuzeti sve zasluge.
- Imamo dobro složenu ekipu, vrhunskog trenera i općenito pozitivno energiju u klubu. Rekao bih da se klub digao na svim razinama. Polako vraćamo dugove i vjerujem da ćemo 1. lipnja 2018. godine biti na nuli. Napravili smo i marketinški iskorak i bit će tu još iznenađenja. Ne bih sve otkrivao, ali uskoro planiramo i otvaranje fan shopa – ističe sportski direktor Šibenika.

Košarkaškim znalcima puna su usta talentirane "šibenske mladosti". U tu grupu spadaju Nakić, Šarić, Paić, Gulin... Naravno, nismo zaboravili ni playmakera Krešimira Radovčića, koji ima nešto više iskustva od prije spomenutog kvarteta. No, Radovčić je možda i najviše profitirao od tekuće sezone. O tome svjedoči i poziv izbornika Skelina koji ga je uvrstio na širi reprezentativni spisak. Unatoč tome, popularni Šere u prvi plan gura kolektiv.

– Po mome mišljenju ključ našeg uspjeha leži u ekipi. Stvorila se sjajna kemija u momčadi. Nadalje, isplatio nam se "krvav" rad ovog ljeta. Također, odličan rad i entuzijazam trenera Anzulovića prenio se na parket. Moram biti iskren i kazati da smo iznenadili i sami sebe - poručio je Radovčić.


Nećemo razočarati


Šibenčani su već skinuli skalp jednom ABA ligašu, doduše regionalnom drugoligašu Splitu. Svi su tu pobjedu okarakterizirali kao iznenađenje. Senzacija bi, pak, bila da Šibenik "okrene" još jednog velikana koji im u goste stiže u nedjelju. Riječ je o zagrebačkoj Ciboni. Doduše, "vukovi" dosta eksperimentiraju u domaćem prvenstvu i dosta štede iskusnije igrače, poput Žorića, Tomasa ili Rozića. To im se skoro obilo o glavu u Jazinama, koje su "narančasti" pregazili kao plitak potok. Cibona na Baldekin stiže "ranjena" neugodnim porazima od Hermes Analitice i Zadra. Stoga, mladog Radovčića pitamo mogu li on i njegovi suigrači darovati još jedno slavlje svojim navijačima?

– Možemo im obećati samo da ćemo ostaviti zadnji atom snage na parketu, a onda što bude. Naravno, želimo se predstaviti u što boljem svjetlu kontra snažne Cibone. Nemamo se namjeru predati, to više što u našoj dvorani, pred našim navijačima nitko nije apsolutni favorit, pa tako ni Cibona – borben je u najavi Radovčić.

Dok kod mlađahnog Radovčića prevladavaju emocije, kod iskusnijeg trenera Anzulovića ipak prevladava razum.
– Teško možemo protiv Cibone ponoviti uspjeh sa Splitom. Izgledi su nam minimalni, jer Cibona je i s drugim sastavom prejaka za većinu ekipa u našoj ligi. Ali, Baldekin uvijek nudi svoje posebne čari. Nadam se opet punoj dvorani. Siguran sam da nećemo razočarati svoje navijače, a o konačnom rezultatu ipak ne bih – zaključio je Anzulović.
Utakmica GKK Šibenik – Cibona igra se u nedjelju, u 17 sati. Izravan TV prijenos je na Arenasportu.


Stipe Bralić: Dišu kao ekipa
Za komentar aktualne situacije u GKK Šibeniku zamolili smo Stipu Bralića, sadašnjeg trenera ženske ekipe Šibenika. Inače, Bralić ima bogato trenersko iskustvo, preko Jolly JBS-a, Gospića, Kaštela, ženske reprezentacije Hrvatske koju je vodio i na Olimpijadi u Londonu.
- Na početku sezone malo tko je očekivao da će Šibenik imati 4:0 poslije četiri kola. Vjerojatno bi i skor 2:2 bio dosta optimističan iz "narančastog" kuta. Gledao sam obje utakmice Šibenika na Baldekinu i jasno je da dišu kao ekipa. Igraju jako dobru obranu u što je uloženo puno truda i rada. To više što je većina igrača u rosteru nominalno napadački orijentirana – ističe Bralić i nastavlja:
– Mislim da je u startu momčad Šibenika, ipak neopravdano podcijenjena. Naime, tri nova igrača Bundović, Vitali i Mileković su vrlo solidni košarkaši. Mogu napadati i licem i leđima okrenuti košu. Nadalje, u rosteru su tri playmakera, od čega dva mlađa, Radovčić i Šarić, te jedan iskusniji – Pandurić. Na koncu, Bašić i Mileković su među najkvalitetnijim šuterima u ligi – analizira Bralić.
On ističe i značajnu ulogu trenera Anzulovića.
– Zula je odlično ukomponirao momčad, iako je imao gotovo potpuno novu momčad u odnosu na lanjsku sezonu. Napravio je odličan tim, koji je raznovrstan u napadu, a istovremeno igra odličnu obranu. Vidljivo je da su mladi igrači dobro trenirali tijekom ljeta, a da su došljaci brzo pohvatali konce – završio je Bralić.

19. travanj 2024 02:17