StoryEditorOCM
Košarkasusjedski derbi

Košarkaši Šibenke upisali visok poraz na Gripama: ‘U prvom poluvremenu bio je to izjednačen dvoboj, ali u drugom...‘

Piše PSD.
2. listopada 2023. - 21:04

U svom premijernom susretu nove sezone domaće Favbet Premijer lige košarkaši Splita su u susjedskom derbiju uvjerljivo svladali Šibenku 90:56. U prvom poluvremenu bio je to izjednačen dvoboj, ali u drugom je igrala samo jedna momčad.

Utakmicu su bolje otvorili gosti s Baldekina. Unatoč brojnim izostancima zbog ozljeda (Paić, Pleadin, Topolović), momčad trenera Damira Milačića ušla je hrabro u utakmicu i u nekoliko navrata imala pet poena viška. Posebno se isticao raspoloženi Amerikanac Michael Brown, uz njega i Antonio Klarin. Split koji je također bio bez Lovre Gnjidića (osjetio ložu) i Shamiela Stevensona (dobio udarac) u tim trenucima nikako nije uspijevao uhvatiti radnu temperaturu. Vrtio je petorku trener Slaven Rimac dok se ‘žuti‘ napokon nisu zahuktali na pogon svog Amerikanca Dereka Jamesa Funderburka. Igrač koji je zbog ozljede preskočio susret Admiral Bet ABA lige s Derbyjem u petak u svojoj je službenoj premijeri u dresu Splita odmah po ulasku s klupe ušao pod kožu publike, postao miljenik navijača.

Funderburk je u samo 12 minuta igre u prvom poluvremenu zabio 16 poena bez promašaja iz igre uz tri skoka. Trice je u tom dijelu susreta gađao 3/3, za dva 1/1 uz šut s linije slobodnih bacanja 5/6. No, i bez obzira na to bio ga je pun parket. A na semaforu su, na mjesto gdje su prezimena igrača, bili samo inicijali njegovog imena umjesto prezimena, stajalo je samo DJ. Po D.J.-evom ritmu, ‘rasplesali‘ su se i ostali. Do izražaja je došla veća individualna kvaliteta domaćina.

Na početku treće četvrtine Split je prvi put stekao dvoznamenkastu prednost, 41:30. Tamo gdje je stao Funderburk, nastavio je Lovre Runjić. Borbeni Šibenčani predvođeni Brownom nisu posustajali, ali je četvrta trica Funderburka za 56:39 u 28. minuti bila potvrda da će bodovi ostati u gradu pod Marjanom. U završnici su priliku dobili Splitovi mladići David Pavin i Antonio Klepo. A onda su u dva uzastopna napada Splita obojica zabili trice te zaradili ovacije navijača. Otišla je u finišu susreta razlika i do maksimalnih 35 poena prednosti za domaćina, bilo je 89:54.

Funderburk je na koncu susret završio s 20 poena (trice 4/4), šest skokova po dvije asistencije i blokade za 20 minuta igre. Brown je na drugoj strani uz 16 poena dodao i osam skokova.

Split – Šibenka 90:56

Split – Dvorana na Gripama. Gledatelja 400. Utakmica 1. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Split – Šibenka 90:56 (15:18, 24:12, 21:14, 30:12). Suci: Denis Hadžić (Pula), Teo Miletić (Rijeka) i Josip Modrić (Zadar).

Split: Funderburk (20), T. Perković (5), Kalajžić (6), Tišma (3), Runjić (16), Klepo (4), Vuko (7), Perkušić (8), Shelton (12), Pavin (3), Ljubičić (6).

Šibenka: Skorić, Hrštić (9), Bobek, Klarin (13), Howard (2), Brown (16), Babić (6), Mandalinić (7), M. Perković (3), Šarić, Škugor, Brajković.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
02. svibanj 2024 16:34