StoryEditorOCM
KošarkaPOČINJE U ZABOKU

Košarkaši Šibenika kreću u boj za ostanak u Premijer ligi, ali u klubu vjeruju da bi mogli i više: Potajno se nadamo i play-offu

5. listopada 2017. - 16:44

Burno je bilo ljeto na Baldekinu, odnosno u košarkaškom Šibeniku. Obilježio ga je neuspješni pokušaj fuzije dvaju šibenskih ligaša. Nakon što je Jolly odlučio ugasiti klub, sve oči ostale su uprte u "narančasti" dio Baldekina. A tamo se dogodio veliki remont momčadi. Otišao je gro igrača (Petani, Halilović, Ivanov, Siriščević, Badžim, Turkyilmaz) iz ekipe koja je napravila odličan rezultat prošle godine, osvojivši prvo mjesto u regularnom dijelu sezone. Istovremeno, na površinu su isplivali i veliki financijski problemi GKK Šibenika, pa je javno obznanjen minus od oko 1,4 milijuna kuna.

 

Svi ti događaji doveli su i do smjena u upravi kluba. Neopozivu ostavku podnio je predsjednik Ante Grbac. Stoga je funkciju vršitelja dužnosti predsjednika GKK Šibenika preuzeo Bašar Egemen, predstavnik Dogus Grupe, godinama najvećeg sponzora šibenskih košarkaša. Logično, vraćena je i funkcija sportskog direktora, koja je pripala bivšem kapetanu "narančastih" Filipu Vukičeviću. On je u suradnji s trenerom Vladimirom Anzulovićem dobio zadatak složiti momčad za novu sezonu. S obzirom na budžet s kojima su njih dvojica raspolagala - zadatak nije bio nimalo jednostavan.

U skladu sa silom prilika ili novom klupskom politikom ako baš hoćete - u prvi plan su izbili nadareni šibenski momci (Radovčić, Šarić, Paić, Nakić, Gulin...). U ekipi su ostali Bašić i Pandurić. Međutim, na popisu nije bilo dovoljno igrača niti za pošteni trening, pa je trebalo posegnuti za prinovama. Želje su bili, recimo, Antonio Vlaić iz Zagreba, ili Petar Marić iz Cibone. No, pogled na novčanik prisilio je čelnike kluba na neke druge poteze. Tako su na Baldekin došli Toni Vitali, Filip Bundović i Ivan Mileković. Momčad je odradila vrlo dobro pripremno razdoblje. Međutim, sada slijedi ono pravo - prvenstvo. Klupski ciljevi su jasni za ovu sezonu - ostanak u ligi i svođenje svih dugova na nulu. Što se sportskog dijela tiče, "građani" prvi ispit imaju u nedjelju u Zaboku. Bit će to pravi ispit zrelosti za mladu šibensku momčad. Protiv iskusne prvoligaše ekipe, sa solidnim rosterom i odmah pred kamerama HTV-a. Nema dvojbe da će šibenski prijatelji košarke biti pred malim ekranima, nakon nedjeljnog ručka u 15 sati.

 

A na parketu će momčad Šibenika predvoditi iskusni šuter Domagoj Bašić:
- Konkretno, što se tiče utakmice sa Zabokom, treba biti iskren i priznati da su oni favoriti. Igraju na domaćem terenu, imaju respektabilnu momčad (Vlaić, Marić, Gabrić, Smajlagić,..). Ipak, vjerujem da imamo šanse. Znate, prvo kolo uvijek donosi neku dozu neizvjesnosti - rekao je kapetan Šibenika.
Nekoliko sezona ste u Šibeniku. Prošli ste sve od borbe za ulazak u A-1 ligu, do lanjske gotovo šampionske sezone. Sada opet okrećete novu stranicu...
- Tako je. Moramo biti svjesni činjenice da je ekipa na papiru i po budžetu puno slabija nego lani. U jednu ruku to i nije toliko loše. Jer, sada će imati priliku mladi šibenski igrači kojima ne manjka talenta i kvalitete - govori Bašić.

Ali, prijateljske utakmice su jedno, a prvenstvo nešto sasvim drugo.
- Vjerujem da je pred nas postavljen realan cilj, a to je opstanak u ligi. Isto tako, nadam se da ćemo ga što prije i osigurati. Ipak, time se nećemo zadovoljiti već ćemo pokušati uhvatiti i koju utakmicu play-offa. To bi bio zlata vrijedan rezultat - ističe Bašić.
Vi ste jedan od ljubimaca šibenske publike, koja vam je nadjenula simpatičan nadimak "snajper iz Mandaline". Vjerujete li da će tribine Baldekina i ove sezone biti pune?
- Naravno! Podrška navijača silno puno nam znači. Držim da na našem Baldekinu u odličnoj atmosferi možemo "skinuti" i nekog od ABA ligaša - veli košarkaš Šibenika.

 

Tako razmišlja "svlačionica". A što kažu u "kancelariji" - pitali smo Filipa Vukičevića, sportskog direktora kluba?
- U pripremnom razdoblju mladi su dobili zavidnu minutažu i opravdali očekivanja. Primjerice, Radovčić se nametnuo kao prvi play, svoje prigode su dobro koristili Nakić, Paić i svi ostali. Igrači koji su došli "sa strane" korektno su radili posao zbog čega su i dovedeni - raportirao je Vukičević.

Uprava je pred momčad i trenera postavila opstanak kao najvažniji cilj.
- Mi se potajno nadamo ulasku u play-off. Niti jedan sportaš se ne predaje unaprijed. Međutim, s ovim rosterom i novcem koji smo uložili u momčad valja biti realan i priznati da je opstanak primarni cilj. Sve što bude iznad toga, bit će vrhunski uspjeh - ističe sportski direktor Šibenika.

Za kraj najave nove sezone ostavili smo jednog od najodgovornijih - trenera Vladimira Anzulovića.
- Volio bih da moji igrači iduće sezone pokažu veliku borbu i želju. To je ono na čemu ćemo inzistirati. Također, sigurno možemo očekivati dosta oscilacija, što je prirodno s obzirom na to da smo najmlađa ekipa u ligi s prosjekom 20,5 godina. Prijateljske utakmice su nam pokazale smjer u kojem idemo. Rezultati i igra u tom razdbolju bili su solidni. Međutim, trebat ćemo istrpjeti mladost u službenim utakmicama. Ciljevi su jasni, uostalom on je jedan i jedini - opstanak u ligi - jasan je Anzulović.

19. travanj 2024 21:53