StoryEditorOCM
Košarka'NARANČASTI' VLAK

Košarkaši Šibenika kontra Zaboka su ostvarili i 11. pobjedu, ali trener Vladimir Anzulović je uoči gostovanja u Čavlima pomalo zabrinut: Strahujem od iskusnog Škrljeva

1. veljače 2018. - 16:17

Košarkaši GKK Šibenika u dosadašnjem dijelu sezone još nisu napravili krivi korak. Jer, krivim koracima se nikako ne mogu smatrati porazi protiv Zadra i Cedevite na gostovanjima. Dapače, "narančasti" su napravili puno više nego što se od njih očekivalo na početku godine. Ne samo zbog činjenice što su već ostvarili 11 pobjeda i time ispunili jedan i jedini rezultatski cilj - a to je ostanak u HT Premijer ligi, nego i zbog toga što su svojim navijačima podarili trijumfe nad ABA ligašima Cibonom i Splitom, što nisu uspjeli ni lani, kada su imali na papiru puno jači roster i kudikamo veći budžet.


'Moramo bolje'


Logično je da u takvoj situaciji ambicije porastu, pa se u zube gleda pobjedi nad ekipom ranga Zaboka. Naime, prošle subote "građani" su se tresli sve do same završnice u susretu sa Zagorcima. Na koncu, završilo je 77:74 za momčad Vladimira Anzulovića. Na taj način, "narančasti" su zadržali nepobjedivost na Baldekinu. Zašto je neumjesno tražiti dlaku u jajetu nakon još jedne pobjede Šibenika? Iz jednostavnog razloga što je Zabok tako složena momčad da se bori za play off, odnosno mjesta odmah iza kvarteta ABA ligaša. O snazi rostera Zabočana svjedoče rutinirana imena poput Marića ili Vlaića, koji su zimus dodatno pojačani mladim igračima Cedevite Jordanom i Buljevićem te srpskim košarkašem Dejanom Šakotićem.

S druge strane, apsolutno je u pravu trener Anzulović kada dodatno secira igru svoje momčadi. Naime, Anzulović i njegov stručni stožer do kraja sezone su sebi i ekipi postavili neke unutarnje ciljeve, koji nisu rezultatski. Anzulović je najavio da će nastaviti inzistirati na "krvavom" radu i individualnom napretku svojih igrača. Stoga je s razlogom nezadovoljan nekim segmentima igre svog tima:

- Poslije utakmice sa Zagrebom nisam "pilio naopako" kada sam tvrdio da moramo igrati bolju individualnu obranu ako želimo još napredovati. Činjenica je da je Zabok "na papiru" bolja momčad od nas. No, to nas ne opravdava za izvedbu u prvom poluvremenu, kada smo primili čak 44 koša. Stoga sam apsolutno nezadovoljan s tih prvih 20 minuta. Ali, zato sam potpuno zadovoljan drugim poluvremenom, kada smo primili svega 30 poena. Zato moram uputiti velike čestitke svojim igračima na iskazanom karakteru u drugom poluvremenu. Ako se uopće može govoriti o našoj uvjerljivijoj pobjedi nad Zabokom, onda razloge toga što je nismo ostvarili treba tražiti isključivo u našoj slaboj igri u obrani - rekao je trener Anzulović.

Međutim, svima nazočnima u dvorani na Baldekinu zasmetao je sudački kriterij, koji nimalo nije išao na ruku Šibenčanima. Dapače, nisu imali ni trunke zaštite koja se podrazumijeva na domaćem parketu. Nešto u tom kontekstu, prema nije izrijekom spomenuo suce rekao je i kormilar "narančastih":
- Bojim se što će biti u idućem kolu u Škrljevu, ako smo ovako tretirani na svom terenu - kazao je Anzulović.


Neosvojivi Baldekin


Najučinkovitiji igrač GKK Šibenika u pobjedi nad Zabokom bio je playmaker Krešimir Radovčić s 18 postignutih koševa. U novinarskoj loži je konstatirano da je to bila najzrelija Radovčićeva utakmica ove sezone:
- Bitno je da smo mi pobijedili, bitna je timska igra, ne treba gledati osobnu statistiku - opet je vrtio svoj skromni film Radovčić.

Servirali smo mu i tezu da je Šibenik zadržao neosvojivost Baldekina:
- To je naša dvorana i nama je to važno. No, pred ovakvim navijačima ne bi bilo fer da ne damo sve od sebe - odgovorio je organizator igre "narančastih".

A Zabok je natjerao Šibenčane da daju i zadnji atom snage:
- Protivnik je bio silno motiviran, očito su nam željeli uzvratiti za poraz na početku prvenstva. Kažem, svaka čast protivniku, ali i mi smo pokazali karakter i da znamo izvući pobjedu i kada igramo nešto lošije - istaknuo je Radovčić.

U idućem kolu Šibenčane čeka još jedna vrlo ozbiljna utakmica. "Narančasti" idu na noge Škrljevu, koje drži četvrto mjesto na tablici s osam pobjeda i pet poraza. Već iz te gole statistike jasno je da su momci iz riječkog zaleđa vrlo ozbiljna ekipa. Sa Škrljevom je Šibenik u prvom dijelu prvenstva odigrao "epsku" utakmicu. Slavili su tek nakon tri produžetka:
- Škrljevo je jako dobra ekipa s nekolicinom veoma iskusnih igrača. Što reći osim da će nam biti vrlo teško - najavljuje subotnju utakmicu Krešimir Radovčić.

Nakon što odrade prvenstvene obveze sa Škrljevom u Čavlima i Jazinama na Baldekinu, "narančasti" će se opet susresti sa Zabokom u četvrfinalu završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića, koji je na rasporedu od 14. do 17. veljače:
- Uh, još je rano pričati o Kupu. Naša filozofija je da gledamo samo od treninga do treninga i od utakmice do utakmice. Ne želimo preskočiti niti jedan korak - opet će Radovčić.


Ponikao u Jolly JBS-u


Momčad Zaboka ozbiljno se pojačala u zimskom prijelaznom roku. I Zagorci nisu jedini. Roster su značajno ojačali i Zadrani iz Jazina, koji su 10. veljače gosti Baldekina. Tko zna, možda i Šibenčani pojačani dočekaju nastavak sezone. Naime, s ekipom GKK Šibenika već neko vrijeme vježbaju dvojica igrača. Prvi je Šibenčanima jako poznato ime - Drnišanin Tomislav Gabrić.

Radi se o košarkašu koji je ponikao u ugaslom Jolly JBS-u. Gabrić je široj košarkaškoj javnosti postao poznat nakon utakmice u Draženovu domu kada je serijom trica "uništio" Cibonu. Zanimljivo, već idućeg ljeta završio je kao igrač "vukova". No, nije se baš naigrao "pod Tornjem", pa je košarkašku sreću tražio preko Metalca iz Valjeva, do Rumunjske, Italije, Latvije... Trenutačno je bez kluba, pa već neko vrijeme vježba s momcima trenera Vladimira Anzulovića. Nema dvojbe kako bi igrač Gabrićevog kalibra bio pojačanje za "građane".

S "narančastima" vježba i 18-godišnji Robin Rajčić. Radi se o 201 centimetar visokom krilnom centru, koji je dosadašnji dio karijere proveo u Njemačkoj, u mlađim kategorijama muenchenskog Bayerna. Riječ je o nadarenom momku čiji su roditelji iz unešićkog kraja, pa Rajčić ima i hrvatsko državljanstvo. On se sjajno uklapa u politiku kluba po kojoj bi u Šibenik stizali mladi igrači potpisivati višegodišnje ugovore.

Hoće li Gabrić i Rajčić i službeno odjenuti narančasti dres, bit će poznato u idućih nekoliko dana. Najveći problem u tom smislu je blokada klupskog računa na koji su sjeli neki bivši igrači.

26. travanj 2024 19:13