StoryEditorOCM
KošarkaKošarka

Kome će biti sretan dalmatinski derbi? Oba takmaca žele prekinuti negativan niz, Šibenčanima "gori" pod nogama

1. studenog 2018. - 13:04

Kome će biti sretan košarkaški dalmatinski derbi koji je na rasporedu u petak u 18 sati u dvorani na Baldekinu? Šibenčanima ili Sinjanima? Naime, oba takmaca utakmicu dočekuju u ne baš vedrom raspoloženju. "Narančasti" su u seriji od tri poraza, dok su "alkari" dvaput za redom parket napuštali pognute glave.

"Građane" posebno peče poraz od Osijeka u svojoj dvorani, jednako kao i Sinjane "kiks" na domaćem terenu od Škrljeva u prošlom kolu. Ipak, situacija je malo povoljnija u taboru Alkara koji ima omjer pobjeda i poraza (2:2), nego kod Šibenčana koji imaju skor (1:3).

Zato se "narančastim" praktički nameće imperativ pobjede u srazu s Alkarom. U suprotnom, visi im borba za goli opstanak:

- Sigurno da nam nije svejedno. Neću reći da moramo dobiti Alkara, ali utakmica je silno važna- govori Petar Maleš, pomoćni trener GKK Šibenika.

Zanimljivo, momčad njegovog "šefa" Mira Jurića gubila je sve utakmice po istoj špranci. Dobro bi se držali tri četvrtine i onda padali u završnici. Svi stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da Šibeniku fali jedan ili dva igrača u rotaciji. Jer, teško je sa sedmoricom držati visok ritam svih 40 minuta:

- Rekao bih da je to stvar i koncentracije. Recept za pobjedu nad Alkarom je da svih 40 minuta zadržimo visoku razinu koncentracije. Dobra je vijest što su Junaković i Poščić normalno trenirali cijeli tjedan, što nije bio slučaj uoči Splita, pa će energetski sigurno biti na višoj razini. Što se širine rotacije tiče, sigurno da bi nam bilo lkaše da imamo još jednog ili dvojicu igrača. Međutim, trenutačno imamo to što imamo i pokušat ćemo tražiti rješenje među našim mlađim igračima- poručio je Maleš.

Jedan od tih mlađih mogao bi biti i 17- godišnji Ivan Gulin, koji igra prvu pravu seniorsku sezonu:

- Još se privikavam na prijelaz iz juniorske u seniorsku košarku. A što se tiče Alkara, čeka nas dobra utakmica, pravi dalmatinski derbi. Respektiramo Sinjane, a našu šansu ćemo tražiti kroz agresivnu obranu i brzu tranziciju- kazao je Gulin.

Očekuje se i dobra atmosfera na tribinama. Funcuti s jedne, Maligani s druge strane:

- I ja se nadam punoj dvorani. Podrška Funcuta nam puno znači u svakoj utakmici- veli mladi košarkaš GKK Šibenika.

Dolazak na Baldekin bit će emotivan i za trenera Alkara Srđana Helbicha, koji je u dresu Šibenika proveo dio svoje karijere:

- Da, bilo je to lijepo razdbolje za mene Ušli smo u regionalnu ligu, bilo je sjajno. Upoznao sam puno dragih ljudi, tako da svakog ljeta svratim do Šibenika. Ostao sam u dobrim odnosima sa sportskim direktorom Vukičevićem. Imam ja u Šibeniku još puno prijatelja, od trenera Jurića do nekih igrača... No, sada sam trener Alkara i u subotu ću 40 minuta za vrijeme utakmice morati ostaviti emocije po strani – kazao nam je Helbich.

On je podvukao "vruću" atmosferu na Baldekinu.
– Znamo dobro kako je igrati u takvom ambijentu. U Šibeniku je slično kao kod nas u Sinju. Jednostavno, užitak je igrati u takvim okruženjima. Nadam se da ćemo pružiti dobru partiju, puno bolju nego što je bila ona sa Škrljevom- zaključio je trener Alkara.

Utakmica GKK Šibenik- Alkar igra se u petak u 18 sati, uz izravan TV prijenos na Arenasportu.

25. travanj 2024 11:11