StoryEditorOCM
KošarkaŠIBENKA MU U SRCU

Josip Klisović je općinski sudac za prekršaje i košarkaški trener, ali prije svega - Funcut: Nisam za ujedinjenje s Jollyjem

Piše Ivo Mikuličin
12. svibnja 2017. - 13:14

Malo tko može konkurirati 48-godišnjem Josipu Klisoviću u nadmetanju za najfanatičnijeg navijača košarkaša Šibenika. Za vrijeme utakmice on, doduše, nije među najvatrenijom skupinom Funcuta, ali ne miruje u prvom redu tribina. Skače, plješće, gestikulira, navija, šeta parketom…
A Klisović je zapravo vrlo ozbiljan čovjek, uvaženi Šibenčanin. Već dvadeset godina uspješno obavlja časni posao općinskog suca za prekršaje, član je uprave GKK Šibenik, trener mladih na Baldekinu… Šibenski ga košarkaški pokret pamti i kao nadarenog hrvatskog beka u generaciji Rađe i Kukoča. Svjetski priznati Dušan Ivković davao mu je prilike u prvoj momčadi slavne Šibenke.

 

– Svi me pitaju zašto sam tako emotivan za vrijeme utakmice!? Pa, zato što je GKK Šibenik ili, po meni, Šibenka simbol grada. To je mjesto gdje je šibenska mladost našla svoj smisao trajanja. Svejedno, jesu li navijači na tribinama ili košarkaši na parketu. Zato i ocjenu ovosezonskog uspjeha kluba neću vezati isključivo za rezultat na parketu, koji je impresivan. Kao što gradska politika treba zadržati što više mladih Šibenčana u rodnom gradu, tako je konačan ovosezonski rezultat košarkaša Šibenika, po meni, manje vrijedan, ako na ljeto ostanemo bez nekolicine mladih, domaćih igrača – na prvu je jasno poentirao Klisović.
Nema domaćeg igrača u sastavu Šibenika, kojega nije, makar na kratko, vježbao Josip Klisović. Od najmlađeg Ivana Gulina do najstarijeg Ivana Blaće. Kao trener se okitio naslovima državnog prvaka u kategorijama kadeta i mlađih kadeta s generacijom, kojoj je perjanica bio aktualni reprezentativac Miro Bilan.

– Nikad nismo na Baldekinu imali toliki broj igrača s reprezentativnim potencijalom. Barem sedmorici predviđam dobru seniorsku karijeru. Od najmlađeg Gulina do Roka Badžima, koji je već izborio svoje mjesto na reprezentativnom popisu. I izbornik je Aco Petrović lani kazao kako je očigledan dobar rad na Baldekinu. Fali nam, doduše, kronično pravih "tornjeva", ali igrača od "jedinice" do "četvorke" ne manjka. Makar su uvjeti daleko od normalnih, u klubu i košarkaškoj školi "Dražen Petrović" mota se više od 400 dječaka i momaka. Njima su najbolji uzor Badžim i ostali domaći prvotimci. Daju im jasnu nadu da će i oni iz šibenskih inkubatora do prvoligaške utrke. Pritom ne želim nimalo podcijeniti ostale šibenske prvotimce, koji nisu počeli na Baldekinu. Posebice Petanija i Bašića, koje smatram praktički Šibenčanima – zadovoljan je Klisović košarkaškom proizvodnjom na Baldekinu.

 



Makar naš sugovornik to ne želi eksplicite priznati, on je dodatno osjetljiv na klub, zbog činjenice da su upravo Klisović i bivši trener Jeronimo Šarin na zgarištu slavne Šibenke prvi pokrenuli uskrsnuće Baldekina.
– Iz pravnih razloga nismo mogli klubu dati ime Šibenka, ali smo narančastim dresovima, klupskim grbom i inim detaljima sugerirali na ponovni poklič "Ši-Ši-Šibenka". No, za razliku od slavne Šibenke, koja je bila sponzorski pokrivena, financijski stabilna, mi živimo od sezone do sezone. I ne znamo hoćemo li već sutra biti na razini Alkara ili, suprotno tome, na europskim stazama. Zato sam silno zahvalan turskoj Dogus grupi, koja je u zadnjim sezonama financijski čvrsto stala uz klub. I razumijem njihovu osjetljivost, gotovo čuđenje da klub ozbiljnije ne prati i neka od domaćih, šibenskih tvrtki. Mene ne zanima tko je lijevo ili desno, volio bih da košarka bude ozbiljan predmet gradske i županijske politike – govori Klisović.

Kao vrag od tamjana Klisović bježi od teme, koja je sve češće nazočna na šibenskim portalima i u pisanim medijima. Od razgovora o mogućem ujedinjenju dva šibenska košarkaška prvoligaša.
– I ja slušam gotovo svakodnevna kuloarska nagađanja o tome "kako o fuziji ovisi toliko očekivano uređenje dvorane". Ćakule je samo dodatno podgrijao, po meni, uspješni predsjednik GKK Šibenik Ante Grbac javnim istupom o tome kako to ne bi bila klasična fuzija, već ujedinjenje košarkaških snaga sa četiri bitna čimbenika u klupskom vodstvu: Grad Šibenik, Dogus grupa, Jolly i Funcuti. Kad bi se mene pitalo, ja bih toj zamisli kazao jasno i glasno "ne". No, ne bih bježao od argumentirane rasprave, koja bi me uvjerila u suprotno. Da nisam u pravu – završio je Klisović.


Neprežaljeni Šarić
Nikad neću prežaliti činjenicu da je Dario Šarić otišao s Baldekina, a da nije ni sekunde odigrao za seniorsku momčad Šibenika. Bila su to, doduše, teža vremena, ali se to, jednostavno, moralo izbjeći.

(Ne)sportsko navijanje
Na parketu nerado spominjem moj posao općinskog suca za prekršaje. Sjetim ga se jedino kad sa šibenskih tribina krene nesportsko navijanje. No, to je u aktualnoj sezoni zaista rijetkost. I Funcuti uspješno brane čast kluba.

26. travanj 2024 11:54