StoryEditorOCM
KošarkaŠI-ŠI-ŠIBENKA (7)

Funcuti ga nisu voljeli: donosimo priču o najvećem treneru u povijesti kluba, sablasno praznom Baldekinu i povratku Dražena

Piše Ivo Mikuličin
20. ožujka 2022. - 17:25

Znate li da šibenski veteran Nenad Amanović drži ne baš slavni rekord najkratkoročnijeg trenera na Baldekinu, pa i šire!? Poslije odlaska Vlade Đurovića zapeli su pregovori s drugim Beograđaninom Dušanom Ivkovićem Dudom, pa je uprava Šibenke imenovala Amanovića za novog trenera. Neno je održao samo jedan trening, a onda je smijenjen. Razlog: Ivković se predomislio te poslao poruku Šibenčanima "da, ipak, prihvaća njihovu ponudu".

Duda je, nema sumnje, najveće trenersko ime, koje je ikad vodilo narančaste. Njemu su bile tijesne i europske košarkaške usporednice, ali, baš kao što jednako svjetski poznat trener Branko Zebec nije ostavio poseban trag u Hajduku, tako se ni Ivković ne može pohvaliti posebnim učinkom u tri sezone, koliko je vodio Šibenku.

Porazna bilanca

Iako je posezao za brojnim pojačanjima, posebice za košarkašima istočne provenijencije, Duda se morao zadovoljiti plasmanima od četvrtog do šestog mjesta u prvoligaškim utrkama. Nije imao sportske sreće ni u Kupu Radivoja Koraća. U tom se prestižnom europskom natjecanju u prve dvije sezone nije domogao natjecanja po skupinama, dok su za treće Dudine "vladavine", poslije uspjeha u dva kvalifikacijska kruga, Šibenčani dospjeli do nadmetanja u skupini. No, s poraznom bilancom utakmica s francuskim Limogesom, ruskim Spartakom i talijanskim Cantuom.

Ipak, bilo je prvoligaških susreta na Baldekinu, koji su zapalili ne samo šibensku, već i sportsku javnost u bivšoj državi.
Kome treba košarka bez gledatelja!? To pitanje dominiralo je na stranicama "Slobodne Dalmacije" poslije odluke Natjecateljske komisije KSJ da Šibenčane kazni s dvije utakmice bez navijača na Baldekinu. Zbog novčića, koji je u završnici dramatične utakmice Šibenka – Crvena zvezda pogodio sarajevskog suca Gorana Radonjića. Delegat susreta, Tuzlak Aleksandar Panajotović jedva je uvjerio Radonjića da treba nastaviti utakmicu, pa su Šibenčani slavili s konačnih 91:87.

No, makar slatka, šibenska je pobjeda bila Pirova. Kažnjeni su zabranom dolaska publike na Baldekin u dvjema ligaškim utakmicama, među kojima je bio i susret sa Cibonom, što je značio i prvo gostovanje Dražena Petrovića na Baldekinu kao igrača zagrebačkog kluba. A što bi sve dali Funcuti i ostali da su mogli na svoj način dočekati bivšeg ljubimca na šibenskom parketu!?

Utakmica Šibenka – Cibona je u regularnom tijeku završila 72:72, dok su u produžetku narančasti slavili sa 83:82. U zadnjim trenucima susreta Dražen se doimao kao čovjek, koji je silno razapet između profesionalne želje da zabija koševe i emocija, kojima ga je mučio njegov matični, ali sablasno prazni Baldekin. Možda je najbolja potvrda tog dojma podatak da je Dražen, suprotno svojoj navadi da u zadnjim minutama rješava pitanje pobjednika, tu zadaću prepustio neuvjerljivim zagrebačkim suigračima.

Zaslužena pobjeda

- Više nego zaslužena pobjeda domaćina. Odavno nisam vidio tako fanatičan pristup igri jednog košarkaša, kakvim se iskazao Šibenčanin Predrag Šarić - korektno je priznao Željko Pavličević, trener Cibone, zapamćen kao stručnjak, koji se popeo na krov Europe ne samo sa Zagrepčanima, već i sa splitskom Jugoplastikom.

image

Predrag Šarić je ostavljao srce na parketu

 

ARHIV SD

Evo, uostalom, sastava sa spomenute utakmice.

ŠIBENKA: Livljanić, Zečević (11), I. Žurić (10), Ljubojević, Androić (9), Đurić (8), Damjanić, Furčić, Jablan (4), Šarić (30), Prelević, Slavica (11).
CIBONA: M. Nakić(4), J. Vukičević, Bečić (6), Čutura (14), D. Petrović (29), Knego (10), B. Vukičević (2), Ušić (17), I.Nakić, Arapović.

Iduća sezona nije bila nimalo laka šibenskim košarkašima. Gdje god su krenuli sudarali su se s bivšim igračima ili trenerima. Vlado Đurović je kao trener osvanuo u zadarskim Jazinama, Zoran Slavnić je preuzeo Jugoplastiku, braća Petrović su dirigirali Cibonom, bek Vladimir Androić se vratio u svoj Čačak… No, šibenski je dišpet još jednom proradio na pravi način. Na splitskim Gripama Šibenka je sa 87:86 nadvisila domaćina. Ništa bolje nije prošla ni Cibona na Baldekinu. Iako "naš mali", kako su Šibenčani obično zvali Dražena, nije sa 52 koša imao nimalo milosti prema matičnom klubu, još jednom su "cibosi" ostali gladni bodova na Baldekinu. Još jednom je šibenski junak bio Predrag Šarić s 35 koševa, a slijedili su ga domaći momci Žurić (17), Slavica (14)…

Zbog takve statistike trener Dušan Ivković je polako odustajao od orijentacije na pojačanja iz Srbije. Dapače, počeo je širom otvarati vrata šibenskim mladcima (Zoran Kalpić, Ivica Gulin). Zato je prva petorka Šibenke, s izuzetkom iskusnog plejmekera Srđana Dabića, bila sastavljena mahom od domaćih igrača.

Treba li zatajiti činjenicu da Funcuti nisu nikad do kraja prihvatili Dudu Ivkovića!? Da su uporno žalili za Vladom Đurovićem, kojega su kao trenera crnogorske Budućnosti, a potom i Zadra po nepisanom pravilu dočekivali s pljeskom. Otud i podatak za dugo pamćenje, Neovisno o naglašenom rivalitetu Zadra i Šibenke, Funcuti nisu ostali indifirentni, kad su Zadrani, predvođeni trenerom Đurovićem pobijedili Cibonu u Zagrebu, te neočekivano postali prvaci.

U zadarskoj koloni

- U zadarskoj navijačkoj koloni od Masleničkog mosta do središta grada treći je bio crveni "jugo" šibenskih registracija. Kao dalmatinski prijatelji košarke radovali smo se zajedno sa Zadranima - rado se sjeća stari Funcut Nenad Radečić.
Nikad, međutim, nećemo dobiti precizan odgovor na pitanje što bi se dogodilo da je na spomenutoj utakmici slavila Cibona, a dva mjeseca ranije Šibenka uspjela nadvisiti Bosnu na finalnom turniru Kupa u Novom Sadu. U toj kombinaciji Šibenčani bi izborili plasman u Europu, a to je, navodno, bio uvjet da se Dražen Petrović vrati na matični Baldekin!?

Za to se svim srcem zalagao Draženov otac Jole, koji je ljut zbog poraza Šibenke protiv Bosne, zajedno sa čelnikom šibenskog prvoligaša Vladom Čovićem, iz Novog Sada kroz snježne nanose Bosne požurio za Šibenik. Nije htio sačekati utakmicu Cibona – Bosna, iako je u njoj igrao njegov sin Dražen! Rođeni Šibenčanin, koji je tog ljeta kao igrač Cibone dobio niz velikih priznanja. Legendarni Španjolac Juan Antonio Samaranch uručio mu je odličje "Olimpijski krugovi", u izboru talijanskog lista "La Gazetta dello Sport" proglašen je najboljim košarkašem Europe, te iste godine i najboljim sportašem Hrvatske.

Kao da je treće sezone Ivkovićeve "vladavine" na Baldekinu najviše uzbuđenja izazvao dolazak lijepe Dragane, supruge prvotimca Šibenke Nebojše Zorkića. Zbog nje su i utakmice šibenskih košarkašica "preko noći" postale izuzetno posjećene.

- Ja sam samo žena. Zašto izgled ne bi bio dio imidža neke sportašice - dodatno je tom izjavom atraktivna Srpkinja iz Višegrada podgrijala šibensku priču o svom šarmu i ljepoti.

No, potenciranjem priče o lijepoj Dragani ne želimo preskočiti neke zaista atraktivne utakmice, odigrane na Baldekinu te sezone. Poslije 9. kola prvoligaške utrke Šibenka je imala skor pobjeda i poraza od 7-2. Silno je bio vrijedan "skalp", što su ga narančasti skinuli beogradskom Partizanu. Momčadi, koja je "pucala" od snage i talenta (Đorđević, Obradović, Grbović, Paspalj, Savović…), a u kojoj je stršio kasniji NBA-ovac Vlade Divac.

Prokockana prednost

"Šibenčanima je oteta radost", bio je naslov objektivnog beogradskog novinara, kad su narančasti poraženi (90:91) protiv Crvene zvezde, iako su u završnicu ušli s nemalom prednošću (79:68).

Zbog neobjektivnog suđenja na toj utakmici kažnjena su oba suca, Tuzlak Kurilić i Makedonac Guleski, ali je to bila slaba utjeha treneru Dudi Ivkoviću, koji je već polako spremao kofere za odlazak iz Šibenika. Tugu, zbog ne baš uspješnog trajanja na Baldekinu, nerijetko je utapao u čašici dobrog vina u restoranu "Uzorita", te dočekao šibensku zajebanciju, temeljenu na uspjehu Vlade Đurovića sa Zadranima.

- E moj Ivane! Đurović dva naslova u tri sezone, a Duda dva u tri biloga - kazivao je (kasniji gradonačelnik) prof. Ante Šupuk košarkaškom zanesenjaku ing. Ivanu Mediću, koji i nije bio baš sklon Vladi Đuroviću.

09. svibanj 2024 16:45