StoryEditorOCM
KošarkaSvi u Kaštela

Funcuti transparentima pozivaju na dalmatinski derbi! Šibenčani traže sedmu pobjedu u nizu

1. prosinca 2017. - 14:08

Poslije dvotjedne pauze zbog kvalifikacijskih utakmica reprezentacije, ovoga vikenda se na parkete vraćaju košarkaši u HT Premijer ligi. Košarkaši Šibenika gostuju drugi put zaredom. Raspored im u subotu donosi novi dalmatinski derbi, ako se derbijem uopće može nazvati okršaj lidera i "fenjeraša" lige. Naime, "narančasti" idu u Kaštela, točnije u Sućurac gdje će se s domaćinom sastati u tamošnjoj dvorani na Sokolani.

Uoči prvenstva, prognoze su bile da bi se Šibenčani i Kaštelani mogli boriti za opstanak u ligi. Međutim, nakon što su ti takmaci odigrali po šest utakmica, karte su se nešto drugačije izmiješale. "Narančasti" imaju niz 6:0, odnosno šest pobjeda u šest utakmica, dok Kaštelani imaju 0:6, ili šest poraza u isto toliko utakmica. Dakle, Kaštela su opravdala ulogu jednog od "davljenika", samo su Šibenčani iznenadili hrvatsku košarkašku javnost učinkom u dosadašnjem dijelu prvenstva.


Doživio renesansu


Stoga, utakmica u Kaštelima nudi niz zanimljivosti. Prije svega, onih rezultatskih. Gosti iz Šibenika tražit će nastavak pobjedničkog niza, dok će domaćini svim silama nastojati doći do prvog slavlja u sezoni. Nudi ta utakmica još pikanterija. Opet će krenuti "svoji na svoga". Tako će "narančaste" predvoditi Kaštelanin Toni Vitali, dok će najveća prijetnja Šibenčanima biti Nikola Došen, koji je prve seniorske košarkaške korake napravio baš na Baldekinu. Doduše, nisu samo zemljopisni razlozi bili presudni da tu dvojicu igrača zamolimo za najavu subotnje utakmice. Još jači argument leži u činjenici da su obojica statistički najuspješniji igrači svojih momčadi.

Toni Vitali (26), koji je ovog ljeta stigao u Šibenik, najbolji je strijelac i skakač "građana". Na Baldekinu je njegova karijera doživjela renesansu. Jer, Vitali se nije najbolje snašao lani u Zagrebu kod Danijela Jusupa. Ali, Vitaliju očito odgovara dalmatinska arija, jer je u sinjskom Alkaru bio proglašen najboljim igračem A-1 lige. Kako je krenula sezona, Vitali bi taj uspjeh možda mogao ponoviti... No, sada je u prvom planu "košarkaško čudo" koje je izvela momčad s Baldekina:

- Istina, ja sam novi na Baldekinu, ali mogu reći da su se svi igrači, koji su ovog ljeta došli u Šibenik, dobro uklopili u sistem rada trenera Vladimira Anzulovića i igre cijele momčadi. Držim da je za naše dosadašnje uspjehe najzaslužnija odlična kemija u ekipi. Mlada šibenska jezgra, plus mi igrači sa strane za sada daje jako dobre rezultate - počeo je krilni centar "narančastih".
Vratimo se mi na subotnju utakmicu u Kaštelima. Vi ćete udariti na svoje:
- Može se i tako reći, budući da sam iz Štafilića. Međutim, nikada u karijeri nisam zaigrao za Kaštela. Moj matični klub je Trogir - pojašnjava Vitali.


Podrška Funcuta


Trener Anzulović baš ne voli kada se Šibeniku gura uloga favorita...
- Realno, mi smo u utakmici s Kaštelima u ulozi blagog favorita. No, trenutačna pozicija na tablici nas ne smije zavarati. Mi smo dobili nekoliko tijesnih završnica u kojima je i sportska sreća odigrala ulogu. Ali, sportsku sreću treba znati i isprovocirati... S druge strane, Kaštela su izgubila par egal utakmica. Mislim da je razlika u kvaliteti među nama manja nego što to pokazuje stanje na tablici. Njima gori pod nogama i sigurno će napraviti sve da pobijede na svom terenu. Mi ćemo isto tako napraviti sve da im poremetimo taj plan i nastavimo pobjedonosni hod - govori najučinkovitiji igrač GKK Šibenika.

Nema dvojbe da će u Kaštelima biti "vruća" atmosfera. Domaći će imati brojnu podršku, a ni "narančasti" zasigurno neće ostati bez vjetra u leđa zvanog Funcuti:
- Volio bih da u dvorani bude što više gledatelja. Kako Kaštelana, tako i Funcuta. U Funcute uopće ne sumnjam. Kada su nas mogli pratiti u Zaboku i Zagrebu, sigurno će "potegnuti" i do Kaštela. Znate, nitko od igrača ne voli kad se u dvorani čuje škripa patika. Očekujem pravu sportsku priredbu, a na kraju i našu pobjedu - zaključio je Toni Vitali.

S druge strane, glavna uzdanica Kaštela bi trebao biti 26-godišnji Nikola Došen, momak rođen u Benkovcu, koji je počeo trenirati u Zadru, ali je prvi seniorski angažman imao u Šibeniku. Potom ga je košarkaški put odveo u Dubrovnik. U GKK Šibenik se vratio u sezoni 2013./14. Iz Šibenika je otišao u Kaštela, da bi ga lani Ivan Velić povukao u Jolly JBS. Nakon gašenja Jollya, Došen je opet završio u Kaštelima.


Odličan presing


Evo kako Došen opisuje svoje friškije šibenske dane:
- Prošle godine je u Jolly bilo stvarno dobro, bili smo velika klapa i igrali smo dobro. Doduše, imali smo i veći budžet, bili skuplja ekipa... U Kaštelima trenutačno nije ni izbliza tako dobro. Kada sam igrao u GKK Šibeniku, prije nekoliko sezona, tada su u toj momčadi od sadašnjih igrača bili samo Bašić i Radovčić. Međutim, sve ostale momke poznajem jako dobro - kazao nam je branič Kaštela.

Unatoč tome što znate sve igrače, vjerojatno je i vas iznenadio uspjeh Šibenika na početku sezone?
- Jasno, mislim da su momci pozitivno iznenadili skoro cijelu košarkašku javnost. Mladi momci napreduju koracima od sedam milja, trener Anzulović je sve dobro uklopio u jednu cjelinu. Momci igraju zaista dobru košarku, svaka im čast - veli Došen.

Nahvalili ste svoje protivnike, no nikako ne namjeravate izvisiti bijelu zastavu:
- To nikako! Znate, uvijek kada igrate protiv svog bivšeg kluba malo vas više hvataju emocije. Ali, mi smo svi profesionalci i stavit ćemo osjećaje sa strane. U lošoj smo situaciji, imamo 0:6 i nadam se da ćemo konačno doći do prve pobjede, odnosno da ćemo Šibeniku zadati prvi nokaut u prvenstvu. No, zaista držim da Šibenik igra jako dobru košarku. Njihova najjača snaga je kolektiv, igraju odličan presing, jako dobro trče... Uz to, opasni su sa svih strana u napadu. Nominalno su Vitali i Bašić najopasniji igrači Šibenika, međutim nikada ne znate koga će krenuti tu večer - do u detalje je analizirao Došen.
I on, kao i Vitali očekuje punu Sokolanu:
- Vjerujem da će dvorana biti puna. Doći će i Funcuti. Očekujem tvrdu, mušku utakmicu i našu pobjedu - završio je Nikola Došen.

25. travanj 2024 01:56