StoryEditorOCM
KošarkaZBRAJANJE I ODUZIMANJE

Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenik, o dosadašnjim igrama, igračima, klupskoj štednji i mogućim pojačanjima: Trebaju nam još dvojica za mir i opstanak

Piše Krešimir Gulin
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
4. prosinca 2018. - 12:27

Iza košarkaša GKK Šibenik osam je kola u HT Premijer ligi. Taj dio sezone "narančasti" su završili s omjerom od tri pobjede i pet poraza. Ovog vikenda hrvatski prvoligaši imaju slobodno, zbog obveza reprezentacije. Mini pauzu u prvenstvu iskoristili smo za razgovor s Filipom Vukičevićem, sportskim direktorom GKK Šibenik, kako bismo pretresli aktualna zbivanja na Baldekinu.
 

Za početak, kako biste ocijenili dosadašnji dio sezone?
– Ocijenio bih ga kao nesretan! Ili, da je bilo malo sreće, sada bismo imali nekoliko pobjeda više na kontu i bili daleko od dna tablice. Naime, pravo je čudo kako nismo dobili neke utakmice. Prije svega mislim na Hermes Analiticu u Zagrebu. Gledao sam snimku te utakmice barem pet puta i dandanas ne znam kako smo izgubili. Nadalje, Cibonu smo imali u šahu. Osijeka smo na Baldekinu trebali svladati, Škrljevo u gostima u zadnjem kolu također... Rekao bih da plaćamo danak mladosti i neiskustvu, odnosno pogrešnim procjenama tih igrača, koji, nažalost, nemaju dovoljnu podršku iskusnih igrača s klupe jednostavno zbog toga što nemamo dovoljno takvih igrača – otvorio je razgovor Vukičević.

Bašić i Poščić

Čekajte malo, je li točno sve poraze opravdavati mladošću i neiskustvom kada u momčadi imate igrače starije od 30 godina, kao što su Bašić i Poščić, ili Junakovića koji je prošao "bunu i bunicu" u karijeri?
– Bašić je tip igrača koji na visokoj razini može igrati 20 minuta i top-šuter za kojega treba otvoriti deset situacija da bi on pogodio šest-sedam trica. Međutim, u sadašnjoj konstelaciji snaga on je prisiljen igrati 40 minuta i bude preumoran. Zato se i događaju situacije poput one u Škrljevu, da on promaši dva slobodna bacanja u zadnjoj minuti, što je praktički nezamislivo. Što se Poščića tiče, on je došao u Šibenik tek u listopadu, ili sedam dana prije početka prvenstva. A dobro je poznato da smo i ja i trener Miro Jurić upozoravali upravu da do 15. kolovoza ekipa mora biti na okupu. Nažalost, Poščić nije prošao prave pripreme i jednostavno još nije u pravom ritmu.
 

Dotaknuli smo se iskusnijih igrača u rosteru. Međutim, svjetla reflektora posebno su uperena u one mlađe stanare svlačionice na Baldekinu. Prije svih na Nakića, Paića i Šarića.
– Nakić ima konstantu iz kola u kolo. Za njega zove cijela Hrvatska i hvali njegove igre. Jednostavno, postao je vođa naše ekipe. S druge strane, Šarić i Paić igraju na refule. Vidjeli ste kako su sjajno odigrali kontra Cedevite, da bi onda u idućoj utakmici sa Škrljevom "nestali" s terena. Njihove oscilacije će proći s vremenom. S njima treba biti strpljiv, jer se momci moraju naviknuti da su postali nositelji igre, a ne igrači koji ulaze s klupe, te da o njima ovisi hoćemo li pobijediti ili izgubiti. U svakom slučaju, naši mladi igrači ove sezone imaju sjajnu prigodu da postanu vrhunski igrači. Imaju minutažu, imaju uvjete za rad, a na njima je da pokažu da su pravi.

Svi se pojačavaju

Prije početka sezone nitko se nije usudio prognozirati što se može očekivati od Šibenika. I vi ste govorili da ne možete precizno kazati što očekujete. Prvih osam kola pokazalo je kako će opstanak biti glavni cilj.
– Sve ekipe u Hrvatskoj se pojačavaju. Recimo, Hermes Analitica u svom rosteru ima toliko iskusnih i kvalitetnih igrača da bi vjerojatno bili među prve četiri na tablici samo da su se ranije ekipirali. Kažem, svi ulažu, svi se pojačavaju... S druge strane, naša uprava je čvrsto odlučila sanirati sve dugove i orijentirati se na mlade igrača. Trener i ja zatražili smo od uprave dovođenje još dvojice igrača jer smo znali da će bez njih biti teško bez stresa izboriti opstanak. Ponavljam, uprava je odlučila sanirati dugove i riješiti dubioze koje su stvorene prije dvije godine. Dakle, još uvijek nas kači i koči taj izlet po naslov prvaka Hrvatske.
 

Hrvatska košarkaška javnost je gotovo jednoglasna u ocjeni da bi Šibenik s još jednim ili dvojicom "pristojnih" igrača u rosteru bio siguran sudionik play offa. Koliko bi koštala ta dva igrača?
– Budući da je sezona već odmaknula, računam da bismo na dvojicu igrača potrošili između 150 i 200 tisuća kuna i s njima bismo mirno osigurali opstanak. Napominjem da i Poščić ima ugovor do Nove godine, što znači da bismo u drugom dijelu sezone mogli ostati i bez centra.

Dug pola milijuna

Spominje se kako bi GKK Šibenik nakon Nove godine trebao dobiti neku financijsku injekciju, koja bi trebala rezultirati i angažmanom novih igrača?
– Iskreno, ne znam tko će dati tu injekciju!? Grad Šibenik je dosta podigao svoju dotaciju i uvijek su nam na raspolaganju, posebice dogradonačelnik Paško Rakić. "Dogus grupa", koja je godinama gurala klub, smanjila je sponzorstvo. Čekamo i Šibensko-kninsku županiju da se ozbiljnije uključi u financiranje kluba. Iskreno, očekujem da se u najskorije vrijeme za istim stolom nađu ljudi iz Uprave kluba, Grada i Županije te da donesemo odluku o budućnosti kluba. Moje mišljenje je da je trenutačno klub u čudnoj situaciji, ne bih htio biti grub, ali sada vlada stihija, a stihija nikada nikome nije donijela ništa dobro.
 

Očito u klubu vlada besparica?
– Ne bih išao tako daleko... Istina je da pokušavamo uštedjeti gdje god se može. No, situacija nije tragična. Trenutačni dug je, prema mojoj procjeni, oko pola milijuna kuna, a bio je oko dva milijuna kuna kada sam došao u klub. Stoga se pitam je li potrebno ulaziti u rizik ispadanja u drugu ligu zbog duga koji je smiješan – pita se za kraj Filip Vukičević.

17. travanj 2024 17:12