StoryEditorOCM
KošarkaŠibenik "pod Tornjem"

Bitka za treće mjesto: "Vukovi" maksimalno "nabrijani"; Cibona se za "narančaste" spremala i u Beogradu

15. ožujka 2018. - 18:08

U srcu sezone košarkaši GKK Šibenika službene utakmice igraju "na kapaljku". Ili, "narančaste" je sustigao neobičan prvenstveni ritam. Tako su momci trenera Vladimira Anzulovića u više od mjesec dana odigrali samo tri utakmice. Posljednju pobjedu zabilježili su još tamo daleke 10. veljače na Baldekinu kada su svladali zadarske Jazine. Četiri dana poslije ispali su iz Kupa Krešimira Ćosića porazom od Zaboka u četvrtfinalu. Osim spomenutih utakmica, upisali su još i poraz na Gripama od Splita 2. ožujka.

U velikim pauzama između utakmica, Šibenčani su koncentrirani na "krvav" rad na treninzima kakav preferira trener Anzulović. Takva situacija ni psihološki nije jednostavna, to više ako se zna da "građani" od početka sezone voze "u crvenom" kako to voli naglašavati Anzulović:

- Momcima mogu samo skinuti kapu zbog načina na koji rade i treniraju. Činjenica je da smo kao klub generalni cilj sezone odavno ispunili. Naravno, radi se o ostanku u ligi. Čujte, mi imamo 12 pobjeda osam kola prije kraja. Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da bismo svi prije sezone taj skor objeručke prihvatili. Stoga, ne smijem ni ja baš previše tražiti od igrača... - izjavio nam je trener Šibenika.

- Bez obzira što je glavni cilj ispunjen, ambicija ne manjka...
- Naravno, drugi naš imperativ je da naši mladi igrači napreduju iz utakmice u utakmicu. Jasno je da oscilacija u svakom kolektivu mora biti, pa tako i u našem. Meni je bitno da tih oscilacija nema na treningu, odnosno važnije mi je kako će izgledati na treningu nego na utakmici. Ponavljam, generalno sve pohvale momcima za trud - veli Anzulović.

Pod oscilacije bi se mogao svesti i "slučaj Bundović". Podsjetimo, klub i krilni centar postigli su sporazumni raskid ugovora, a kako doznajemo Bundović je pronašao novi angažman u Prištini. Anzulović se već poslije utakmice na Gripama žalio kako je njegova momčad platila danak manjku centimetara i kilograma. Bez Bundovića su "narančasti" dodatno upali u deficit u tim parametrima:

- Mi se polako pokušavamo priviknuti na igru bez Bundovića. Neće nam biti lako, ali sada očekujem od nekih drugih igrača da
malo više povuku - ističe kormilar "građana".

- Odlaskom Bundovića puno više minuta trebalo bi se otvoriti za mladog šibenskog centra Pavla Paića...
- Nema nikakve dvojbe da će tako i biti. Paić svojim zalaganjem na treningu te minute i zaslužuje - podvukao je Anzulović.

- Kada se govori o ovosezosnkom razvoju mladih igrača, najviše se spominjalo Radovčića, Šarića i Nakića. Zaslužuje li pri kraju sezone više minuta i mladi reprezentativac Ivan Gulin?
- Što se Gulina tiče, ne bih ga volio prerano gurnuti u vatru da ne izgori. Međutim, jasno je da se radi o velikom potencijalu - jasan je trener "građana".

Osim što igraju u nepovoljnom ritmu, niti raspored prvenstva baš ne mazi Šibenčane. Nakon sudara sa Splitom, kalendar ih vodi u Draženov dom na megdan Ciboni. U prvom dijelu sezone, Šibenčani su "vukove" uhvatili na krivoj nozi i slavili (73:71). Nedvojbeno, najveći je to skalp "narančastih" ove godine:

- Mogu samo kazati da sam zadovoljan kako smo odradili pripreme u dvotjednoj pauzi između utakmica sa Splitom i Cibonom. Zadovoljan sam i načinom kako smo odigrali prijateljsku utakmicu u Kaštelima. Jasno, "pod Tornjem" će biti neka sasvim druga priča nego što je bila na kaštelanskoj Sokolani. Ipak je Cibona kudikamo kvalitetnija momčad. Mi imamo svoje limite i teško možemo bolje i više od onoga što smo pružali u većem dijelu sezone. Bit će jako važno kako ćemo psihološki ući u utakmicu, odnosno da ne dopustimo Ciboni da nametne svoj ritam igre. Uostalom, mi smo već puno puta dokazali da možemo ravnopravno igrati sa svima ako smo na pravoj razini - najavljuje Anzulović utakmicu s Cibonom koja je na rasporedu u petak u 20 sati.

Trenera Šibenika pitali smo hoće li za tu utakmicu moći računati na Ivana Milekovića?
- Mileković će najvjerojatnije biti "unutra". Međutim, zadnju riječ oko njegova nastupa reći će fizioterapeut Slaven Periša - poručio je Anzulović.

Šibenčane u Ciboni čeka mala dalmatinska kolonija (Nazor, Žorić, Novačić...). Bez obzira što je Žorić u ranoj fazi svoje karijere nosio dres Šibenika, "narančaste" odlično poznaje Zadranin Ivan Novačić koji je lani s njima dijelio dvoranu na Baldekinu, doduše kao igrač ugaslog Jolly JBS-a. Novačić nam je otkrio kako su se "cibosi" za Šibenik neizravno pripremali u Beogradu! Točnije, na utakmici zadnjeg kola ABA lige u kojoj su teško poraženi od euroligaša Crvene Zvezde (69:107):

- Pazite, od početka sezone se mučimo u ABA ligi. Nakon što smo osigurali ostanak, odlučili smo malo otpustiti kočnicu. Tako u Beograd nije putovao Žorić kako bi što spremniji dočekao Šibenik. Za nas sada počinje najvažniji dio sezone i želimo se maksimalno koncentrirati na domaće prvenstvo. Želimo dohvatiti treću poziciju prije play offa i utakmica sa Šibenikom nam je prva meč lopta u tom smislu - kazao nam je Novačić.

Što se prvenstva Hrvatske tiče, Cibona dočekuje Šibenik u seriji od pet uzastopnih pobjeda:
- Vjerojatno smo mi u boljoj formi od Šibenika. Ali, poznavajući trenera Anzulovića i njegov način rada, znam da će Šibenčani maksimalno spremni doći u Zagreb. Siguran sam da znaju od "A do Ž" kako Cibona igra - veli krilni igrač Cibone.

- Očito, i vi se studiozno pripremate za Šibenik?
- To je istina. Već dan poslije utakmice sa Zvezdom odradili smo trening koji smo posvetili isključivo Šibeniku. To je i logično, jer smatram da će nam utakmica sa Šibenikom biti najteža od svih A-1 ligaša. Stoji da su oni ostali bez Bundovića koji će im faliti u rotaciji, ali Anzulović je kvalitetan trener koji će znati kako sakriti njegov nedostatak - zaključio je Novačić.

23. travanj 2024 08:58