StoryEditorOCM
KošarkaPropao posao

Bayern ‘oteo‘ Rimca: Damir Milačić prvi favorit za novog trenera Šibenke, doznali smo tko je još u kombinacijama

Piše Krešimir Gulin
25. lipnja 2021. - 20:24
Damir Milačić, kako stvari stoje, prva je želja za novog trenera šibenskih košarkašaBožidar Vukičević/Cropix

Na Baldekinu još nema bijelog dima, barem što se tiče novog trenera Narančastih. Naime, nova Uprava Šibenke dala si je zadatak da što prije izabere novog kormilara kako bi na vrijeme mogli početi slagati momčad za novu sezonu. Međutim, kako to obično u sportu biva, dogode se stvari koje se mogu svesti pod 'višu silu'.

Nije tajna kako je prva opcija novog predsjednika Šibenke Ante Nakića za budućeg šefa stručnog stožera bio renomirani hrvatski trener Slaven Rimac. Čak je i 49- godišnji Zagrepčanin u nekoliko javnih nastupa dao naslutiti kako su razgovori s čelnicima Šibenke otišli daleko:

- Bila bi mi čast sjediti na klupi Šibenke. To je klub koji zaslužuje biti u vrhu hrvatske košarke. Posebno me privlači činjenica što Šibenka vrlo dobro radi s mladim igračima- kazivao je Rimac.

Želje i mogućnosti

Unatoč obostranoj želji, ipak neće biti ništa od dolaska Slavena Rimca u Šibenik. Jer, dok su trajali pregovori na adresu trenera stigla je ponuda koja se ne odbija. Talijanski trener Andrea Trinchieri, čija je majka Hrvatica, pozvao je Rimca da mu bude pomoćnik u Bayernu iz Muenchena! Riječ je o momčadi koja je minule sezone igrala zapaženu ulogu u Euroligi i gdje je Trinchieri radio sjajan posao:

- Istina, otpala nam je opcija da Rimac preuzme klupu Šibenke. Rimac nam se vrlo korektno javio i rekao da je dobio ponudu iz Bayerna. Prema njegovim riječima, bila je to ponuda kakvu je čekao godinama i koja se ne smije propustiti. Žao mi je što je u konačnici ovako ispalo, budući da smo bili pred zaključenjem dogovora, međutim dogodile su se stvari na koje nismo mogli utjecati- izjavio je Ante Nakić, predsjednik Šibenke.

U međuvremenu, otpao je i još jedan kandidat kojeg se spominjalo kao potencijalnog trenera Šibenke. To je Zagrepčanin sa zadarskom adresom Tihomir Bujan, koji trenutačno radi kao voditelj omladinskog pogona Zadra. Nakić je iskreno objasnio gdje je 'puklo' u pregovorima:

- Bujan nam je 'bubnuo' financijsku ponudu na koju jednostavno nismo mogli pristati- veli prvi čovjek kluba s Baldekina.
Na žalost, u surovom profesionalizmu uglavnom je najvažniji 'taj prljavi novac', pa tako i u slučaju Šibenke, premda se svima sviđa dugoročni projekt rada s mladim igračima kakvog žele gurati novi čelnicima s Baldekina. Ali, lijepe želje i planovi često su u neskladu s financijskim mogućnostima.

Nove opcije

Naravno, na Baldekinu su se okrenuli novim opcijama za trenera, uz jasnu želju da ne odustaju od već spomenutog dugoročnog koncepta. Tako se doznaje kako je u prvi plan iskočio Damir Milačić, koji je hrvatskoj košarkaškoj javnosti najpoznatiji po dobrom radu u sinjskom Alkaru. Međutim, 46- godišnjak rođen u Slavonskom Brodu u karijeri je već imao jednu šibensku epizodu. I to u ugaslom Jollyu gdje nije bilo baš lako raditi na duge staze, jer se prvenstveno tražio rezultat. U narančastom dijelu Baldekina Milačić bi zasigurno imao puno više mira i vremena da 'zasuče rukave' i 'teše' mlade igrače:

- Neću kriti da nam je Milačić trenutačno favorit broj jedan. No, on ima neke opcije u Poljskoj koje su kudikamo financijski izdašnije od onoga što mu mi možemo ponuditi pa je zatražio 'time out' u pregovorima- ističe Nakić.

Osim Milačića, još uvijek je otvorena linija sa slovenskim Novim Mestom gdje živi 43- godišnji Vladimir Anzulović, pod čijim vodstvom je Šibenka postizala najbolje rezultate minulog desetljeća. Ruku na srce 'Zula' je imao i daleko najkvalitetniju momčad (Halilović, Ivanov, Badžim, Radovčić,...).

- Čujte, gledamo mi i druge ekipe u Hrvatskoj poput Zadra, Splita ili Cibone gdje puno kadrovskih stvari nije riješeno. Nije da nam gori pod nogama i da moramo imenovati trenera preko noći. Ipak, vjerujem da nećemo odugovlačiti unedogled i da ćemo novog šefa stručnog stožera imati u roku od dva tjedna. Nisu Milačić i Anzulović jedina imena koja su nam zanimljiva. Tko zna, možda otvorimo pregovore i s Antom Nazorom ili Danijelom Jusupom- otkrio je Nakić.

Ugovori s igračima

Imenovanje novog trenera od ove sezone na Baldekinu će imati posebnu težinu i za slaganje igračke križaljke, jer vjerojatno Šibenka više neće imati sportskog direktora. To znači da će novi trener imati velike ovlasti, nešto poput menadžera u engleskom nogometu koji je presudan u dovođenju igrača.

Stoga na Baldekinu vlada stanje 'stand by' što se tiče eventualnih dolazaka:

- Nama je najvažnije bilo potpisati četverogodišnje ugovore s mladim igračima poput Pleadina i Klarina. Važeće ugovore imaju i Gulin, Vlaić, Solomun... Sada nam je prioritet riješiti status Domagoja Šarića, kojemu je ugovor istekao. Ali, voljeli bismo to raditi u dogovoru s novim trenerom. Ista je situacija i s Kristijanom Andabakom - govori predsjednik Šibenke.

Bez obzira na igračke želje koje bude imaonovi trener morat će se pokriti koliko lancun bude dug, Ili, koliko bude težak budžet Šibenke. A neće biti bitno veći od dosadašnjeg. Kako je kazao Ante Nakić proračun šibenskog HT premijerligaša za novu sezonu trebao bi biti između 2,3 ili 2,4 milijuna kuna. Za igrački kadar otići će oko 1,1 ili 1,2 milijuna kuna.

18. travanj 2024 01:40