StoryEditorOCM
KošarkaGLAVA U BALUNU

Baldekinu ne manjka ambicija: gdje je realno mjesto Šibenke u prvoligaškoj karavani koja kreće idućeg vikenda?

Piše Ivo Mikuličin
2. listopada 2022. - 12:03

Sumornom se doima hrvatska košarkaška jesen poslije ljetnog posrtanja reprezentacije na Europskom prvenstvu. Košarkaško nebo djeluje još oblačnije zbog upornog stava najboljih klubova (Cibona, Zadar, Split) da sudjeluju u natjecanju Regionalne lige. Natjecanju koje se dosad pokazalo kobnim, promašenim za naše predstavnike. Zbog forsiranja stranaca i veterana gotovo se u cijelosti izgubila kadetska reprezentacija, koja se ne tako odavno okitila zlatom u nadmetanju košarkaških nada starog kontinenta.

Pravi rašomon

Teško je izbrisiv dojam da hrvatske perjanice Cibona i Zadar nisu odavno imali tako neuvjerljive sastave za ABA-ligu. Kao da se svojevrsnim betlehemskim svjetlom u hrvatskoj košarci doima jedino imenovanje zagrebačkog Šibenčanina Aleksandra Petrovića za sportskog direktora reprezentacije. Iskusnog i prekaljenog košarkaškog znalca, kojemu je jedina i očigledna mana neprestano verbalno “pripetavanje” s gotovo svima koji o hrvatskoj košarci ne razmišljaju dublje i dalekosežno ili ih on smatra “zalutalim pod obručima”.

U tom svojevrsnom košarkaškom rašomonu naše čitatelje, dakako, najviše zanima gdje je realno mjesto Baldekina u prvoligaškoj karavani koja kreće ovog vikenda!?

Zašto ne priznati da su klupsko vodstvo, te trener i sportski direktor Damir Milačić dobro projektirali novu sezonu, posegnuvši za američkim temeljima šibenske igre, prokušanim razigravačem Nabom Echolsom (op.p. dokazao se sjajnim igrama u sinjskom Alkaru) i nadarenim centrom Mylesom Howardom!? Kao osiguračima za lakši napredak mlađih šibenskih igrača. Lijepo je zvučala izjava predsjednika GKK Šibenka Ante Nakića:

- Ne pamtim da smo u posljednje vrijeme imali tako kompletan roster. “Pucamo” i od mladosti, jer je prosjek dobi naših prvotimaca 21,5 godina. Zato nam je cilj plasman u Ligu za prvaka. Naravno, i dalje ćemo pratiti košarkaško tržište, zbog mogućih ozljeda igrača.

Formiranje igrača

Kao da je mladi i ambiciozni predsjednik pritom bio zao prorok. Priča o “kompletnom rosteru” dobila je prefiks dvojbenog poslije neugodne ozljede američkog plejmekera Echolsa. Zadnja informacija je da je Echols, koji ide na operaciju, na korektan način prekinuo ugovor s Baldekinom. Na njegovoj poziciji priliku će dobiti Splićanin Bruno Rebić (op.p. otac Dragan mu je bio reprezentativni vaterpolski vratar) i nadareni Šibenčanin Antonio Klarin, o čijem se talentu i posebice brzini, toliko potrebnoj za razigravača, govori već godinama.

No, nije isključen ni dolazak novog plejmekera na Baldekin. Takav stav vodstva šibenskog prvoligaša čini se posve razumnim. Iz sportskih, ali i financijskih razloga. Ako Pavu Paića i Patrika Jambrovića smatramo već formiranim igračima, a od novajlija Srđana Brocića i Luke Skorića očekujemo polaganu, ali sigurnu afirmaciju na Baldekinu, onda nam se jednako vrijednim, kao i natjecateljski ciljevi, čine konačni odgovori na pitanja, koje su stvarne mogućnosti domaćih, šibenskih momaka. Može li, primjerice, juniorski reprezentativac Juraj Pleadin, dite Pakova Sela, kao šuter u potpunosti nadoknaditi umirovljenog beka (i novog tajnika) Domagoja Bašića?

Hoće li Zatonjanin Frane Antić, čiji su geni zaista sportski, svojom visinom i čvrstom konstitucijom biti od nemale koristi pod obručima? Hoćemo li, konačno, dočekati igračku zrelost Lozovčanina Ivana Gulina, koji ima sve (ili gotovo sve) značajke “pravog” igrača, ali ga nešto koči u konačnom formiranju svog košarkaškog garda.

Priču o financijama na Baldekinu ostavili smo za kraj. S nepobitnim stavom da će predsjednik Nakić i ostali morati uložiti nemali trud u tom smislu, baš kao Milačić i njegovi puleni na parketu.

25. travanj 2024 04:15