
Bliži se ljeto, a time i potraga za sezonskim radnicima. Traga se preko službenih kanala (HZZ, agencije), ali i na ležernije načine - Facebook, razni forumi, preporuke. Stoga smo i mi malo pročešljali oglasnike na Faceboku koji se tiču Šibenika, Splita, Zadra i cijelog Jadrana. Plaće za konobare su između 1100 i 1500 eura, dok one za kuhara idu i do 2800 eura.
Poslove možete potražiti i OVDJE.
Evo nekih izdvojenih oglasa:
Portal Moj posao je prošle godine pisao da se najviše sezonskih radnika tražilo Splitsko-dalmatinskoj (31%), Istarskoj (22%), Primorsko-goranskoj (23%) te Zadarskoj (16%) županiji.
Općenito gledano, najtraženija zanimanja u sezoni bila su: konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji te pomoćni kuhar.
Prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao proveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je sudjelovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76%) je barem jednom tijekom svoje karijere radilo u sezoni.
Ljudi na ‘sezonu‘ nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a u posljednje vrijeme i iz cijelog svijeta, stoga ne čudi činjenica kako su sigurna primanja (44%) i smještaj (40%) od presudne važnosti prilikom odabira sezonskog posla.
Kad je riječ o plaći, u prosjeku, očekivana mjesečna neto plaća za sezonski posao u 2023. iznosila je 1.307 eura neto, što je 6% više u odnosu na 2022.
Ovako je bilo 2023.godine:
-Konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1.408 eura,
-Kuhari bi za svoj rad htjeli dobiti minimalno 1.482 eura,
-Sobari i sobarice mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura,
-Recepcioneri smatraju da bi za svoj rad trebali ostvariti minimalno 1.259 eura,
-Prodavači u prosjeku očekuju plaću od 1.105 eura,
-Skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a
-Pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....