StoryEditorOCM
ZanimljivostiLički sir

S velebitskih pašnjaka u Skradin: "Krasno i Lika su vam za život, rad i odmor. I za nahraniti se...!"

Piše Branimir Periša
30. travnja 2025. - 18:49

-Viju li vam vuci u Krasnom?

-Ma ne, nismo ih odavno vidjeli, jer smo ih vama potjerali! – smiju se dvije šarmantne Ličanke: Tamara Tomaić i Jasna Pajtl. Pred njima na štandu lički su sirevi iz obiteljske proizvodnje Tomaićevih, odavno prisutnih na Skradinskom sajmu agroturizma.

-Ma, mi smo vam već domaći ovdje – napominje gazdarica Tamara. - Redoviti smo na nekoliko sajmova, jedan od tih obvezno je skradinski. Lipo nam je ovdje, ugodno, već se znamo sa svima i jako nam dobro ide s prodajom. Naše Krasno slično je Skradinu, osim što je u brdima! Pravo mjesto za život, rad i za odmor, kao cijela Lika. I za nahraniti se!  – veli Tamara, a Jasna odobrava.

Kod njih dvije, vedre, otvorene i razgovorljive ličke korenike sve je nekako lepršavo i jednostavno. Ni traga kuknjavi, nema jadikovke, osim valjda u četiri zida, ako toliko vrijedan i veseo svijet uopće ima vremena za to.

Rade dosta, ali i imaju. Kaže Tamara da im je puno bolje otkako su odlučili imati manje, pa su dobili više. Deset godina putovali su svakodnevno u Otočac, gdje su imali veću siranu, pravi pogon na 700 metara četvornih, no odlučili su to napustiti i napraviti obiteljsku siranu. I to zato, objašnjava Tamara, jer kada ovisiš o trgovačkim centrima, više ne misliš svojom glavom!

-Ustajemo i liježemo s mirisom sira, imamo i ugostiteljski objekt za 80 gostiju, također nešto turističkih kreveta. U takvoj kombinaciji djelatnosti može se sasvim pristojno živjeti. Živimo u vlastitoj kući, ne plaćamo najamninu-pa ako zaškripi u jednom poslu, bit će u drugom i trećem! – objašnjava Tamara neoborivu logiku pohranjivanja jaja u nekoliko košara. Rade s kooperantima od kojih dnevno otkupljuju i prerađuju 800 litara kravljeg mlijeka, a imaju i svojih goveda,  u skladu s tradicijom: stado ličkih buša pase oko kuće i ne dopušta bujanje ničeg drugog osim sočne trave. Nemaju „baš nešto previše“ sira, no zato sve prodaju na kućnom pragu. I kada se sve zbroji i oduzme, obitelji bude za ljetovanje i zimovanje.

-Ako želimo raditi, možemo zaraditi. Dogodi se nekad da smo u pogonu i cijeli dan, no to nije baš često. Sve se stigne, po meni bolje nego u Irskoj ili Njemačkoj. Možda u tim odlascima iz zemlje ima i nekakvog inata više nego stvarne potrebe, no ja tvrdim da se radno vrijeme u inozemstvu kod nas stignu raditi i dva posla, samo ako se hoće!

19. svibanj 2025 00:33