StoryEditorOCM
LifestyleKakav hit

Bez nje je Uskrs nezamisliv. Isprobajte recept poznate skradinske slastičarke, otkrit će vam sve svoje tajne

Piše M. L.
12. travnja 2025. - 09:20

Pogače, pince ili sirnice, kako god ih zvali, bez njih je nazamisliv svaki Uskrs. Bliži se taj blagdan i pogače se već naveliko prodaju u trgovinama i pekarnicama, ali se one ne mogu usporediti s domaćim, onim koje sami napravite kod kuće. Recepata  je puno, a mi smo se ovaj put obratili Vesni Nakić, skradinskoj slastičarki koja već godinama uspješno vodi svoju Slatku radionicu. Vesna je rođena u Zagrebu, odrasla u Sarajevu, a kada je počeo rat seli se u Zagreb kod bake i djeda gdje završava srednju školu i fakultet. Diplomirala je kineziologiju, ali život ju je odveo u neke druge - slatke vode! Na kraju se iz Zagreba doselila u Skradin, odakle je njezin djed, i tu već nekoliko godina vodi svoju Slatku radionicu, obrt za izradu svih vrsta kolača i torti. 

Svoje recepte, Vesna dijeli na svojoj stranici www.slatkaradionica.hr i društvenim mrežama. Kaže kako tajne sastojke i postupke nikada ne krije, a upravo oni mogu biti presudni za konačni rezultat. 

image

Vesna Nakić
 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Ako se već odlučim podijeliti recept s ljudima, onda ništa ne krijem. Štoviše, nakon što napištem sve sastojake i opišem postupak, obavezno idu napomene koje su vrlo važne da bi vam sve uspjelo kako treba - govori nam Vesna i dodaje:

-Dok sam još kao dijete živjela u Sarajevu, pred Uskrs je uvijek stizao paket od none i dide u kojem su, pretpostavljate, bile i pince. Ajme oduševljenja! Kao mala i nisam toliko padala na njih; više me zanimalo čupkati cukar s njih nego one same, ali zato je moj najstariji brat uživao u njima i za sebe i za mene. Gle čuda, to se s godinama promijenilo. Kasnije, kad sam u jednoj fazi života živjela s nonom, imala sam sreću da sam mogla učiti „iz prve ruke“ kako su se radile pince na Braču. Mirisi kojima se kuća ispuni tijekom pripreme je omamljujući! Naranča, limun, rum, rakija ili liker od ruža, vanilija mmmmmm... S druge strane, otkako sam se doselila u Skradin, opet sam imala sreće i opet „iz prve ruke“ učila od ovdašnjih domaćica kako se spremaju pogače. Razlika ima. Nisu velike, ali ih ima. No, divne su mi i jedne i druge! Sebi sam spojila 2 u 1 i radim onako kako meni najviše odgovara - govori Vesna. Smatra da nisu pretjerano komplicirane za rad, ali nisu ni najjednostavnije. Imaju svojih caka. Kao i svako dizano tijesto, iziskuje malo znanja, puno strpljenja, vremena i dobre volje, a ni praksa nije na odmet, poručuje Vesna, a svoj recept, kaže s veseljem dijeli.

 

image
Vesna Nakic/

 

Odvažite se i isprobajte Vesnin recept za pogače, pince, sirnice:

 

 

TIJESTO:

6 jaja M veličine

250 g šećera

30g vanilin šećera

250 g masti

63 g svježeg kvasca (1 i pol kocka)

250 ml mlijeka (za kvas i tijesto)

1 kg mekog brašna malo soli

 

AROME:

30ml žlice rakije od ruža (3 žlice)

1 kap ružinog ulja (ako ga imate)

30 ml žlice ruma (3 žlice) 

1 naranča-sok

korica limuna i naranče (po želji)

 

image
Vesna Nakic/

 

POSTUPAK:

Kvasac razmutiti s malo šećera i mlakog mlijeka, prstima posuti sa malo brašna i staviti da se diže. U većoj zdjeli mikserom pjenasto umutiti jaja i šećer. Po malo dodavati masnoću (da bude sobne temperature) i sve dobro izraditi.

Ubaciti arome i dio mlijeka te opet dobro izraditi.

Dodati kvasac i dio brašna.

Ako radite sa samostojećim mikserom, samo postupno nastavite dodavati brašno dok sve ne popije. I neka mikser mijesi tijesto 5-10 minuta.

Ako radite ručnim mikserom, kada je umiješano oko polovice brašna i mikser ne može dalje mijesiti, tijesto istresti na dasku i postupno dodavajući ostatak brašna, umijesiti tijesto. Po potrebi još dodati preostalo mlijeko.

Kad se tijesto više ne lijepi za zdjelu ili za ruke, a i dalje je lijepo mekano, prebaciti ga u posudu i ostaviti da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, po prilici 2 sata.

Nakon što se tijesto diglo, kratko ga premijesiti i razdijeliti na komade. Svaki komad tijesta s malo brašna premijesiti i oblikovati u malu loptu te svaku staviti na komad papira za pečenje (malo veći od kugle radi drugog dizanja). Pokriti ih kuhinjskom krpom ili stolnjakom i onda najbolje dekom te ostaviti da se opet dižu, otprilike pola sata.

Neposredno prije stavljanja na pečenje, pince premazati izmućenim jajetom i zarezati škarama na tri dijela. Po želji, svaku posuti drobljenim šećerom u kocki, ostaviti da bude i većih komada koje treba malo utisnuti u tijesto te staviti na pečenje. Peći ih na 150°C 35-40minuta, ovisno o veličini pince i o jačini pećnice. Čačkalicom provjeriti sredinu; ne smeta ako je čačkalica malo vlažna, svejedno je pinca pečena.

Pince ostaviti da se ohlade i poslužiti uz neki fini liker, kavu, čašu mlijeka ili što već volite. p.s. divne su i dok su još tople, ali bude grdo kad krenete jesti pa ne možete stati

 

NAPOMENE:

- Svi sastojci neka budu sobne temperature

- Sve brašno treba umijesiti, ali oprezno s mlijekom. Ne znači da će trebati sva preostala količina - meni uvijek ostane viška · Ako se dogodi da nemate svježe naranče kući, možete je zamijeniti sa 30ml kupovnog 100% narančinog soka

Iako je tijesto mekano, nemojte dodavati više brašna u njega

- Brašno možete miješati, 2/3 mekog + 1/3 oštrog, ako želite

-· S obzirom da je dosta masnoće u tijestu, moglo bi upiti puno više brašna nego piše u receptu. Tijesto mora biti mekano, ali kompaktno. Slično tijestu za kruh, ali malo mekše. Neka tijesto malo po malo upija brašno koje mu se dodaje, ali mora ostati mekano jer će inače pince biti pretvrde. Meni obično ode još cca 100 g brašna dok mijesim tijesto

- Kako ćete znati da ste dovoljno dugo mijesili tijesto? Dva su pokazatelja:

       Prvi: ako u tijesto utisnete prst, trebalo bi se vratiti natrag, skoro u prvobitni položaj. Znači da se gluten dovoljno razvio i da je dovoljno elastično. Slobodno koji put lupnite tijestom o stol, odnosno bacite ga iz visine – ne da mu to ne smeta, nego mu i godi!

      Drugi: Tijesto neće biti potpuno glatko, nego izgleda kao da se u njemu vide mjehurići

- Meni su draže manje pince, tako da ih radim od 450-500g težine 

- Ako ih nećete odmah jesti ili se neće sve pojesti u narednih 2-3 dana, mogu se spremiti u škrinju i po potrebi vaditi. Ništa se ne mijenja u okusu i teksturi

Za slučaj da koristite jaja L veličine, trebat će vam 1300g brašna

- Pinca mora biti aromatična pa ne treba previše šparati na aromama, ali niti pretjerati.

Dobar tek!

image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
image
Vesna Nakic/
13. travanj 2025 11:26