StoryEditorOCM
OstaloEtnologinja, profesorica i fotografkinja

Zrinka Magazin obožava etnologiju za koju se školovala i fotografiju s kojom trenutačno zarađuje kruh te sanja da obje ljubavi spoji u....

28. lipnja 2017. - 14:38

Ne drži je mjesto i voli biti stalno u pokretu, pa ipak rodni Šibenik, u koji se vratila nakon studija u Zadru, ne bi voljela napustiti iako zasad ne može naći posao u struci i radi nešto posve drugo od onoga za što se školovala.
Zrinka Magazin magistra je etnologije i kulturne antropologije te profesorica francuskog jezika i književnosti, a trenutačno kruh zarađuje kao fotoreporterka.

K tomu, prvostupnica je sociologije, a nakon što je diplomirala na Sveučilištu u Zadru, kao etnologinja je dobila posao u Muzeju grada Šibenika. Njezina je sreća, međutim, imala rok trajanja, jer je u muzej došla u sklopu programa stručnog osposobljavanja na rok od godinu dana.



– Uz mentora, etnologa dr. sc. Jadrana Kalu, dosta sam toga naučila. Obišli smo mnogo terena, tražili bunje i suhozide. Bila sam i kustosica izložbe fotografija "Prijatelj suhozida", autor koje je umirovljeni arhitekt i fotograf Boško Fržop, a izložbu je pratio i likovni natječaj – kaže Zrinka Magazin i dodaje kako je njezino "stažiranje" povezano i s fotografijom, koju je prije sedam godina otkrila kao hobi, koji je u međuvremenu prerastao u nešto puno veće i značajnije.

– U Muzeju sam radila i na digitalizaciji starih fotografija muzejske građe, a također sam za dokumentaciju fotografirala sve izložbe i događanja u Muzeju.

Svijet fotografije Zrinki Magazin još je u djetinjstvu otkrio otac.

– Moj se otac bavio analognom fotografijom. Stalno je snimao mojeg brata i mene, a kupaonicu je pretvorio u fotolaboratorij. Još kako dijete voljela sam gledati te fotografije, pregledavati naše obiteljske albume… Zapravo. mene je likovno i vizualno uvijek zanimalo. Stalno sam nešto crtala, ali kako sam, naročito na fakultetu, imala sve manje vremena, otkrila sam da fotografijom mogu zadovoljiti svoju potrebu za vizualnim izražavanjem – ističe Magazin.



Zbog toga je tijekom studija, 2010. godine, upisala i završila malu školu fotografije u Foto-kino-video klubu Zadar. Zanimljivo je da ni u svojem diplomskom radu nije mogla zaobići fotografiju. Zadarska svakodnevica na fotografijama braće Ante i Zvonimira Brkana bila je tema njezina rada na etnologiji, a taj podatak iz njezine biografije možda najbolje govori o tome kako bi jednoga dana bilo moguće povezati ljubav prema fotografiji i etnologiji.

– Željela bih se baviti vizualnom antropologijom, odnosno kroz vizualne medije proučavati čovjeka, kulturu, društvo… Vani to već postoji, a kod nas… – govori i otkriva da voli crno-bijelu fotografiju, koju radi digitalno jer je klasični pristup, kaže, puno skuplji.

U međuvremenu je Zrinka izlagala na 30-ak skupnih izložaba. Lani se prijavila na natječaj Međunarodne federacije za fotografiju, prvi na koji se javila. Uspjeh je bio iznenađujući. Prihvaćeno je nekoliko njezinih radova, a za fotografiju starice koja vuče kolica s bocama skupljenima po kontejnerima dobila je Plavu vrpcu kao posebno priznanje.

Nakon zadarskoga kluba, Zrinka je postala i članica Fotokluba Šibenik, a od veljače je umjetnička voditeljica. Planova je puno: od pokretanja međunarodnog natječaja "Lijepi stari grad", privlačenja mladih članova do novih klupskih izložaba. Ukratko – posla i muvinga preko glave. Baš kako Zrinka voli!

25. travanj 2024 01:06