StoryEditorOCM
OstaloDrnišani uskočili Šibenčanima

Zbog nedovoljno velike kazališne scene: Zagrebačka predstava hit predstava "Tri zime" pred Šibenčanima, ali u Drnišu

24. veljače 2018. - 12:09

Veliku, hvaljenu i nagrađivanu predstavu zagrebačkog HNK "Tri zime" Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljan, koja je s uspjehom izvedena i na inozemnim gostovanjima, a na matičnoj je sceni, gotovo dvije godine nakon premijere, stalno rasprodana, konačno će moći vidjeti i šibenska publika.

I to zahvaljujući suradnji HNK u Šibeniku i drniškog Pučkog otvorenog učilišta. Naime, zagrebačka hit-predstava bit će 20. lipnja izvedena u Drnišu u kazališnoj i kino dvorani "Ivan Meštrović", a za publiku iz Šibenika bit će organiziran besplatan autobusni prijevoz.

Dogovor o tome između dviju kulturnih ustanova postignut je ovih dana. Ravnateljica šibenskoga HNK Maja Trlaja s producentom Željkom Koloperom i šefom tehnike Borisom Radićem posjetila je Drniš i sastala se s ravnateljem PUO-a Davorom Čupićem i suradnicima kako bi utvrdili detalje ugošćavanja predstave koja zbog tehničkih razloga, prije svega zbog nedovoljno velike scene, ne može biti izvedena u Šibeniku.

– Osobito nam je drago što surađujemo s Drnišem. Ta je suradnja počela još prošle godine, kad su u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala tu gostovale dvije predstave: iz Litve i Tuzle. No, ovo je prvi put da dovodimo i jednu dramsku predstavu za odrasle – kazala je Trlaja.

Njezino zadovoljstvo dijeli i Čupić.
– Naša je dvorana dovoljno velika da može ugostiti predstavu "Tri zime". Mi, naravno, nemamo sve tehničke mogućnosti kao zagrebački HNK i zato smo morali vidjeti što možemo učiniti kako bismo zadovoljili uvjete za ovu predstavu. Uz šibensku i drnišku publiku, jer Drniš je mali grad, računamo i na gledatelje iz Zadra i Knina, pa uskoro počinjemo i s promidžbom – dodaje Čupić.


Veće i gledalište


Drniška dvorana "Ivan Meštrović" ima dva puta veću pozornicu od one u šibenskom teatru, a i gledalište je, sa svoja 403 sjedala, veće za stotinjak mjesta. Sve to bilo je presudno u nastojanjima da "Tri zime" vidi i ovdašnja publika.

Predstava prati sudbinu jedne obitelji kroz tri generacije i kroz prijelomne godine hrvatske povijesti: 1945. i završetak Drugog svjetskog rata, 1990. i stvaranje samostalne Hrvatske, te 2011. uoči ulaska u EU. A kad već šibenski HNK ne može predstavu dovesti na svoju scenu, može u Drniš, objašnjava producent šibenskoga HNK Željko Koloper. "Tri zime" su, naime, uvrštene u ovogodišnju pretplatničku sezonu šibenskoga teatra, ali će vjerna publika doživjeti i to da zbog kazališta moraju u Drnišu.

– Nije bilo lako dovesti "Tri zime" jer je predstava stalno rasprodana, a jedini slobodni termin bio je 20. lipnja. Za naših 230 pretplatnika organizirat ćemo besplatan autobusni prijevoz, a 150 ulaznica bit će u slobodnoj prodaji – ističe Koloper i dodaje kako odlazak u Drniš na zagrebačku predstavu neće biti samo kazališni doživljaj.

– Bit će to jedan izlet. Kada već publiku vozimo u drugi grad, nastojat ćemo za gledatelje prirediti i malu zakusku i promociju drniškoga kraja nakon predstave – kazao je Koloper.

17. travanj 2024 15:34