StoryEditor
OstaloSpuštena zastava

Završen ‘pandemijski‘ 61. MDF u Šibeniku: Dogodine će Festival biti još bolji i raskošniji

Piše šibenski.hr
4. srpnja 2021. - 12:36

Zatvoren je 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Nakon dva tjedna, 80-ak programa, 33 radionice, oko 600 radioničke djece, 10 tisuća književnih naslova, nekoliko stotina posjetitelja svakog dana festivalskih programa, u subotu, 3. srpnja, spustila se festivalska zastava MDF-a koji je još jednom u najgorim uvjetima za stvaralaštvo, kulturu, umjetnost općenito, pokazao da se uz snagu volje, nepokolebljivost, umješnost i prstohvat čarolije može – nemoguće.

Festival su zatvorila djeca iz kazališne radionice Ivana Jelić i dječjeg zbora Zdravo maleni, a župan šibensko –kninski, Marko Jelić, prigodno se obratio publici, a onda je ljetna pozornica i pozornost publike pripala nevjerojatnom ansamblu atletsko – plesnog kazališta Kataklò iz Italije s predstavom 'Povratak plesu'

-Sretan sam i ponosan što je i ovaj 61. Festival, unatoč problemima, kao i svi dosadašnji obilovao bogatim programom iz različitih estetskih i umjetničkih područja za djecu. Hvala svim dragim gostima i prijateljima iz zemlje i inozemstva koji su i ove godine došli u divan Krešimirov grad da održimo festival. Hvala organizatorima. Zbilja ste napravili dobar i velik posao. Prije svega, hvala djeco, jer ste vi festivalu podarili sve što imamo i svoje raskošne talente- kazao je župan šibensko – kninski, Marko Jelić, dodajući,

image
Marko Jelić, šibensko-kninski župan

- Vjerujem da će s ovog festivala ponijeti lijepe uspomene i poruke mira i sreće o ovom Krešimirovom divnom gradu, divnim ljudima i našoj županiji i zato kad se ugase ova svjetla nemojte to gledati s tugom, budite radosni jer, kako kažu, poslije kiše uvijek dolazi sunca. Vidjet ćemo se iduće godine-  poručio je, među ostalim, župan Jelić.

Jedan od najvećih uspjeha 61. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku svakako je činjenica da su uvjetima pandemije, smanjenje prekogranične pokretljivosti te manjka produkcije u brojnim zemljama, uspjeli zadržati epitet međunarodnog događanja i dovesti inozemne goste koji su oduševili publiku svih godišta, a najvažnije – onu najmlađu.

Upravo je jedno takvo kazalište sinoć nastupilo na ljetnoj pozornici ispred gorostasne UNESCO- ve ljepotice katedrale svetog Jakova i pokazalo publici za što je sve ljudsko tijelo sposobno, kako trud i volja brišu granice između mogućeg i nemogućeg, a ples – taj univerzalni jezik koji svi razumiju, njegova energija prelila se na publiku koja nije štedjela na riječima odobravanja, uzdasima nevjerice, a najmlađu publiku natjerala na kopiranje pokreta talijanskih atletičara – plesača. I ako želite svoju djecu izložiti utjecajima, influencerima, pobrinite se da budu uz neku od festivalskih pozornica u Šibeniku krajem lipnja i početkom srpnja iduće godine – nećete pogriješiti.

image
Talijani zatvorili 61. MDF

Posebno ako će ih tamo čekati umjetnici poput Marie, Marca, Gulija, Eleonore, Stefana, Sare ili Mattea iz Kataklò koji su ljetnoj pozornici izvedbom predstave 'Povratak plesu' podarili divnu koreografiju, pogled na umijeće ljudskog tijela, izdrživost ljudskog uma i ono najvažnije – poruku nade da se u stalnim mijenama uvijek možemo vratiti k sebi, još bolji nego smo bili prije što je publike prepoznala i nagradila velikim pljeskom dok ne treba spominjati da su za kraj zaplesali svi skupa, i publika i izvođači, i time poslali poruku – najsretniji smo kad smo zajedno.

Upravo to i još više očekujemo od 62. Međunarodnog dječjeg festivala za koji je župan Jelić najavio da će biti još bogatiji, još raskošniji.

item - id = 1110241
related id = 0 -> 1147856
related id = 1 -> 1147906
02. prosinac 2021 13:49