StoryEditorOCM
OstaloVODICE

Završen 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera: Zdravku Todoroviću nagrada za najbolji novi dramski tekst za predstavu ‘Penelopa ili Tko to tka‘!

Piše Katarina Rudan
30. svibnja 2022. - 14:55

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada u nedjelju je u Vodicama završen 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera. U šest festivalskih dana, raspoređenih u dva vikenda, od 20. do 22.  te od 27. do 29. svibnja,  vodička je publika imala priliku pogledati predstave različitih žanrova, poetika, tema i poruka te uživati u radosti igre najboljih hrvatskih amaterskih kazališnih skupina na daskama Kulturnog centra Vodice. Već sam ulazak na repertoar Festivala, temeljem županijskih smotri i video selekcija, dokaz su izvrsnosti i kvalitete svih 20 predstava odigranih u konkurenciji za nagrade, no najbolji od najboljih s Festivala su se vratili  s osvojenim nagradama u osam kategorija te posebnim pohvalama Povjerenstva.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, dr.sc. Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, redateljica, teatrologinja, književnica i profesorica na ADU te istaknuti kazališni kritičar Igor Ružić, nije imalo niti malo lagan zadatak. Odluku su, naravno, morali donijeti i upravo je najsvečaniji dio bilo proglašenje nominacija i nagrada u devet kategorija.

Među nominiranima i nagrađenima su i vodičke kazališne snage Dramske amaterske družine POU Vodice okupljene u predstavi „Penelope ili Tko to Tka“. Anđela Fržop nominirana je u kategoriji najbolje ženske glumice, Nagrada za najbolji dramski tekst ili prilagodbu pripala je Zdravku Todoroviću za tekst predstave, a Dramskoj amaterskoj družini posebna pohvala  za vizualni dojam u predstavi.

image

Dobitnici nagrada na 62. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Infovodice

Posebne pohvale Povjerenstva dodijeljene su i Kulturno-prosvjetnom društvu „Sloga“ Pakrac za kolektivnu igru u predstavi "Dobri jarani" te MAX Teatru, Zaprešić za dramsko-pedagoški rad i kreativnu suigru na aktualnu temu pandemije u predstavi COVID(IO) Maturalac - 2020.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Ivan Knežević za ulogu Brune u predstavi "Tko leži ne bježi" Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod.

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Dijani Kirić za ulogu Vipičke u predstavi "Mala seoska priredba" Dramskog studija DADA & Kazališne družine "Štolcer" Čakovec.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Miroslav Rohtek za ulogu Štiefa u predstavi "(O)glas savjesti" u izvođenju Glumačke družine Komedijaši, Stažnjevec, dok je Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena Nini Damjanović za ulogu Marije Katarine u predstavi "Superzvijezda" Umjetničke organizacije Točka na i, Zagreb (Grupa Točka utor.kom).

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Mirko Đinđić za režiju predstave "Ljubomora" Teatra Kuntrata, Sv. Filip i Jakov, a Nagrada za najbolju predstavu u cjelini -  GRAND PRIX 62. FHKA pripala je DIVAN TEATRU, Zagreb za predstavu "Antigona" u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića.

Na svečanom zatvaranju Festivala publici su se obratili predsjednik Skupštine Zdravko Obradović, u ime Hrvatskog sabora kulture te ravnateljica POU Vodice Gordana Birin u ime domaćina i suorganizatora. Uz dramske amatere, entuzijaste i zaljubljenike u kazališnu umjetnost, završnoj svečanosti nazočili su i gradonačelnik Vodica Ante Cukrov kao i direktorica vodičke Turističke zajednice Anita Franin Pečarica, koji kontinuirano pružaju financijsku i drugu potporu održavanju Festivala u Vodicama.  Festival financijski pomažu i Ministarstvo kulture i medija RH te Šibensko-kninska županija.

04. svibanj 2024 15:38