StoryEditorOCM
Ostalou povodu dana državnosti

Zajednica Hrvata u srpskom glavnom gradu organizira Prvu smotru hrvatskog filma

21. lipnja 2019. - 20:20

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u Beogradu će u petak navečer, u organizaciji Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević", uz suradnju s Jugoslavenskom kinotekom, biti održana prva Smotra hrvatskog filma.

Smotra, posvećena avangardistima Dušanu Makavejevu i Mihovilu Pansiniju, trajat će do 23. lipnja,  obuhvati će cjelovečernje projekcije pulskih dobitnika: "Mali" Antonija Nuića, "Kratki izlet" Igora Bezinovića i "Ladu" Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, priopćila je u petak zajednica "Tin Ujević".

U selekciji su i kratki igrani i eksperimentalni filmovi Mladena Stanića, Judite Gamulin i Sare Jurinčić, te svjetski uspješne animacije "Ježeva kućica" Eve Cvijanović i "Biciklisti" Veljka Popovića.

Dokumentarni hrvatski film bit će zastupljen retrospektivom mlađeg autora Igora Bezinovića uz ostvarenje "Kratki izlet", te kratke satirične i kritičke filmove o kulturi svakodnevnice, tranziciji, zakonu i prestupu - "Dom je tamo gdje je srce" (2013), "Kartolina" (2018), te "Veruda-film o Bojanu" (2015).

Umjetnički direktor Smotre hrvatskog filma 2019 je Stipe Ercegović, dokumentarist i predsjednik Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević", a selektorica Smotre je filmološkinja dr. Ivana Kronja

18. travanj 2024 12:39