StoryEditorOCM
OstaloVečeras premijera

Vodički amateri u povodu 100. rođendana Vesne Parun pripremili monodramu ‘Penelopa ili Tko to tka’. Priču o hrvatskoj poetesi donosi Anđela Fržop

Piše Jasenka Leskur
9. travnja 2022. - 19:02

Dan uoči 100. godišnjice rođenja hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, kazališni amateri okupljeni u Pučkom otvorenom učilištu Vodice premijerno će izvesti monodramu “Penelopa ili tko to tka”, u subotu, 9. travnja u 20 sati.

Monodrama je nastala prema pjesnikinjinoj autobiografskoj prozi “Moj život u četrdeset vreća” te niza njezinih pjesama, a tekst je prilagodio Zdravko Todorović, voditelj Dramske družine, koji je i redatelj i scenograf.

Hommage jednoj od najistaknutijih hrvatskih književnica, rođenoj u Zlarinu, a pokopanoj na Šolti 2010. godine, prvoj ženi u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost, tvori devet epizoda njezina života: Poljubac života, Hodajući dubravom, Pod muškim kišobranom, Pjesma – kuća moja, Mir čekanja, Tko to tka, Zemlja s tisuću rastanaka, Otmica Mrduje, susret prozora i Ljubav je zemljovid duše.

Zapamćena kao žena nepokolebljiva duha, koja je živjela slobodno i nekonvencionalno, ova tkalja stihova bila je žrtva nesretne ljubavi, stalno suočavana s nepravdama, pritiskana teretom vreća života, najprije metaforičnih, zatim stvarnih. Nije znala što će s tim rasutim teretom kad je u 77. godini napustila skromni stan u zagrebačkoj Dubravi i smjestila se u podstanarski sobičak u Stubičkim Toplicama, gdje je i umrla.

image

Anđela Fržop u monodrami o Vesni Parun


Foto Mirsad Mešinović

– Slaveći joj rođendan, premećemo te vreće, listamo albume žene sa škoja, vjerne Penelope, koja je izabrala samoću, vjernost i čekanje, te strpljivo prela niti dugih kiša i slušala vjetar s eolskih harfa… Zlarin, Prvić, Vis, Šolta, Split, Šibenik, Biograd, Zagreb, Šamac – Sarajevo, Bugarska… Odiseja nesretne mlade žene u potrazi za istinom i golorukom pravdom – najavljuje se u predstavi koja propituje i – tko je bila Vesna Parun?

”Žena pjesnik, ali ne i žena muškobanja. Žena nerodilja, ali ne i žena nemajka. Ljubavnica, ali ne i preljubnica. Ona za koju je njezin dečko bio uvijek jedini muškarac na svijetu… Žena otpor i žena prijekor, žena morska medvjedica i morska meduza; žena koralj i žena spužva, žena lupar prilijepljen o hrid i žena hrid o koju je prilijepljen lupar muškarac…” – odgovaraju njezini stihovi.

Tekst vodičke monodrame izvodi glumica Anđela Fržop, koja kaže da Vesninu poeziju nosi usred srca, od kada su prije deset godina imali manju predstavu “Penelope”, omnibus s kojim su se prvi put dobacili do nacionalnog natjecanja kazališnih amatera.

– Tada je naš voditelj, profesor Todorović, njezinu sudbinu usporedio s Penelopinom, tekst je sad dorađen i proširen, a ja sam se zaljubila. Ne samo u njezine stihove, nego i u život – kaže glumica koja je 2018. proglašena najboljom hrvatskom amaterskom glumicom, a još dva puta je bila nominirana za tu nagradu.

– Produkcija predstave je sjajna, Miki Nopling je glazbu prilagodio atmosferi predstave jako lijepo, naš voditelj je promišljao scenografiju, sve skupa – rijetko se vidi ovaj tip art kazališta.

Nakon premijerne predstave, reprizu “Penelope ili Tko to tka” gledat će glumica Bruna Bebić kao selektorica za 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera i nadam se da ćemo ući u selekciju – kaže mlada glumica.

24. travanj 2024 14:56