StoryEditorOCM
Ostalogodišnja smotra

Vodice u svibnju domaćin Festivala hrvatskih kazališnih amatera, gledatelji će uživati u dvadesetak besplatnih predstava

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2022. - 08:18

Godišnja smotra najuspješnijih amaterskih kazališnih skupina, 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera, koji će biti održan od 20. do 22. te od 27. do 29. svibnja u Vodicama, nesumnjivo će na kazališne daske Kulturnog centra donijeti nove zaplete i rasplete, zgode i nezgode, suze i smijeh. Podsjetimo, 60. Festival 2020. godine održan je, prvi put u svojoj povijesti, u online formatu, zbog epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Prošle godine, 61. izdanje Festivala vratilo se u studenom čime je nastavljena kontinuirana tradicija održavanja i u najizazovnijim vremenima. Kako najavljuje Hrvatski sabor kulture, kroz postupak selekcije i ove će godine biti odabrane najbolje predstave za ovogodišnji festivalski program.

- Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH) svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja - navodi se u objavi Hrvatskog sabora kulture.

Festival se održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i TZ Vodica. Dramska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice prvi put nastupila je na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2013. u Starom Gradu na Hvaru s predstavom Penelope.

Već sljedeće, 2014. godine dio 54. Festivala hrvatskih kazališnih amatera održan je u Vodicama. Od tada je Pučko otvoreno učilište Vodice pouzdan suradnik Hrvatskog sabora kulture u organizaciji i dobar domaćin kazališnim amaterima te se od 2019. cjelokupan program nacionalne smotre amaterskih kazališta održava u Vodicama. Od petka do nedjelje, dva uzastopna tjedna, u pravilu u svibnju, Vodičani i njihovi gosti mogu besplatno uživati u dvadesetak najboljih amaterskih predstava.

25. travanj 2024 03:38