StoryEditorOCM
OstaloNešto stvarno predivno

Vodičanka Anđela Fržop, najbolja je hrvatska amaterska glumica: Za ulogu sam živjela zadnjih pet mjeseci

Piše Katarina Rudan
29. svibnja 2018. - 16:53

Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice, domaćini drugog dijela 58. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, imaju razloga za slavlje. Njihova članica Anđela Fržop dobitnica je nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu u predstavi "Dvoje" u režiji Zdravka Todorovića, nastaloj prema drami "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić.

– Potajno sam očekivala nagradu za našu predstavu. Ulazak u finale, pa nominacija, velika je stvar, ali kad sam čula svoje ime među nagrađenima to je nešto stvarno predivno, jer glumu volim i za nju živim. Za ovu predstavu sam živjela zadnjih pet mjeseci, posvetila sam svoje vrijeme i evo isplatilo se – kazala je Anđela Fržop.

Dodjelom priznanja i nagrada u Kulturnom centru Vodice završen je 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera čiji se završni dio, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Pučkog otvorenog učilišta Vodice, održavao u Vodicama već peti put zaredom. U tri festivalska dana publika je mogla odgledati čak trinaest predstava od ukupno 23 izabrane u jakoj konkurenciji 167 prijavljenih.

Te izvrsne predstave i glumačka ostvarenja svih šest dana, u Pazinu i Vodicama, budno su pratili članovi Prosudbenog povjerenstva Festivala: Jasna Palić Picukarić, glumica zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija, Marina Petković Liker kazališna redateljica, fonetičarka i komparatistica književnosti, profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, i Igor Ružić, istaknuti kazališni kritičar.



Njihovim stručnim sudom odabrani su najbolji od najboljih. Posebnu pohvalu za kolektivni rad i igru u predstavi "Hamleta u selu Mrduša Donja", dobio je Dramski studio "Petrinjski akordi" Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom iz Petrinje. Nagradu za njegovanje kulturne baštine dodijeljene su Kazališnoj družini Kolarin iz Dubrovnika za predstavu "Novela od Stanca" i Hvarskom pučkom kazalištu za predstavu "Ribanje i ribarsko prigovaranje".

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Filip Vrbanec za ulogu Profesora u predstavi "Gluha svadba" Teatra Gaudeamus Centa KNAP iz Zagreba, dok je za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena Snježana Puljić za uloge Ruže i Babe Mare u predstavi "Đuka Begović", Gradskog amaterskog kazališta Županja.

Najbolju mušku ulogu odigrao je Franjo Sedlar kao Miško u predstavi "Za domovinu", Dramske skupine KUU "Veseli Međimurci" iz Čakovca. Za najbolji novi dramski tekst nagrađen je Stjepan Škvorc za tekst predstave "Za domovinu", u izvođenju Dramske sekcije KUU "Veseli Međimurci" iz Čakovca, dok najbolju režiju potpisuje Karlo Kučanda za predstavu "Ispod površine", u izvođenju skupine "Kaotis Teatralis" Ludens Teatra iz Koprivnice, koja je osvojila i nagradu za najbolju predstavu 58. FHKA u cjelini.

Preporuka Povjerenstva za nastup na Razglednici 8, kulturno-umjetničkog amaterizma RH je predstava "Za domovinu" u izvođenju Dramske skupine KUU "Veseli Međimurci" ili, ako oni neće moći, "Ispod površine" skupine "Kaotis Teatralis" Ludens Teatra.

Dodjelom nagrada i priznanja završeno je još jedno izdanje Festivala koji osim kazališne igre, donosi druženje i razmjenu korisnih iskustava među amaterima. Svake večeri nakon predstava Povjerenstvo je održavalo okrugle stolove na kojima su sudionicima davali objektivne sudove, kritike, pohvale, opaske i sugestije od neprocjenjive važnosti za amaterske družine koje većinom rade bez pomoći stručnih kazališnih profesionalaca, kao smjernice za daljnje napredovanje u radu.

Festival su i ove godine financijski podržali Ministarstvo kulture, Grad Vodice, Šibensko-kninska županija i vodička Turistička zajednica, svjesni važnosti ovog događanja ne samo za Vodice, već za čitav ovaj kraj.

19. travanj 2024 20:37