StoryEditorOCM
Ostalood 6. do 9. rujna

Velike novosti na tradicionalnom šibenskom FALIŠ-u: ‘Ovo nije mjesto zabave gdje ćemo pozvati prijatelje i trošiti javni novac

Piše Šibenski.hr
23. kolovoza 2023. - 16:56

Ovogodišnje 11. izdanje FALIŠ-a, festivala alternative i ljevice u Šibeniku, održat će se od 6. do 9. rujna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena podmlađena organizacijska ekipa, koju će voditi teolog Branko Sekulić i sociologinja Maja Šintić.

Jedan od začetnika i voditelja FALIŠ-a Emir Imamović Pirke, koji u organizaciji sudjeluje kao savjetnik, istaknuo je da su festival nisu zamislili kao mjesto zabave gdje će pozvati prijatelje i trošiti javni novac, nego kao događaj koji će u kontinuitetu informirati i intelektualno nadograđivati ljude sklone idejama s lijevog političkog spektra.

Nova članica organizacijskog tima Maja Šintić poručila je kako će se nova izdanja festivala naslanjati na ono što se radilo prije njih i da nisu previše odstupali od dosadašnjeg formata s idejom da promjena festivalskog koncepta za publiku bude što manje agresivna.

Najveća promjena FALIŠ-a je njegov vizualni identitet koji ove godine potpisuje Mirko Rastić. „Prema prvim reakcijama na vizual rekli bismo da je dobro ‘ubo nit‘ i poruku ovogodišnjeg festivala“, kazala je Šintić.

Želja je podmlađene ekipe FALIŠ-a da se ubuduće program održava tijekom cijele godine kroz jednodnevne radionice, edukacije i/ili predavanja.

Također, ove godine program se neće održavati samo na Trgu pape Ivana Pavla II., poznatom i kao Mala loža, već dio seli u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić, gdje će biti otvoren u četvrtak 6. rujna, te na tvrđavu Barone dok dio programa ostaje na Maloj loži.  

Ovogodišnja tema FALIŠ-a je „postkomunistička tranzicija i deindustrijalizacija postjugoslavenskih prostora“, što je neminovno velika tema.

"Oko ovih pojmova postoje brojne teze, međutim, FALIŠ se ni ove, kao ni prethodnih godina, neće baviti definicijama, nego manifestacijama određenih stvari koje počivanju na činjenicama. Činjenice u ovom kontekstu su vrlo jasne, a mi ovdje govorimo o sveopćem potonuću ovih prostora koji se manifestiraju u političkim, ekonomskim, moralnim, duhovnim i sociološkim okvirima“, najavio je urednik programa Branko Sekulić.

Neki od sudionika festivala su Helena Klakočar, Kruno Lokotar i Ivan Ramljak, čiji će dokumentarni film biti prikazan prvog dana FALIŠ-a. Planirana je promocija knjige "Beda ljudskih prava. Desnica, pandemija i nauka kao novo polje političke borbe“ autora Filipa Balunovića te okrugli stol „Grad u tranziciji: od tvornice do pozornice“ na kojem će sudjelovati Emil Jurcan, Igor Lasić, Marin Nižić i Blanka Levačić.

05. svibanj 2024 01:45