StoryEditorOCM
Ostalootišao gospar

Velikan hrvatskoga glumišta Miše Martinović preminuo je u nedjelju u 96. godini života u rodnom Dubrovniku

Piše Hina
1. kolovoza 2021. - 20:14

Velikan hrvatskoga glumišta Miše Martinović preminuo je u nedjelju 96. godini života u Dubrovniku, objavili su mjesni mediji.
Doajen dubrovačkog teatra i velikan hrvatskog glumišta gospar Miše Martinović napustio nas je u 95. godini života, objavio je Dulist.

Martinović je rođen u Dubrovniku 1926. U Dubrovniku je završio klasičnu gimnaziju 1944. godine.  Preživoo je križni put. Zbog čitanja biskupskoga pastirskog pisma osuđen je 1946., amnestiran 1948. i potom zaposlen kao knjigovođa. 
Od 1949. sudjelovao je u predstavama Narodnoga kazališta u Dubrovniku (danas Kazalište Marina Držića), a u stalnom je angažmanu od 1950. 

image
Miše Martinović i Milka Podrug Kokotović u jednoj od nebrojenih predstava

Sezonu 1956./57. proveo je u Dramskome kazalištu "Gavella". Kontinuirano je sudjelovao u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca: bio je Držićev Maro, Bokčilo i Dundo Maroje (Dundo Maroje), Munuo i Dundo Niko (Skup), Dživo i Stanac (Novela od Stanca), Agamemnon (Hekuba) te Grižula, zatim Radamante (I. Gundulić, Prozerpina ugrabljena), Jerko (navodni autor Džanluka Antica, Jerko Škripalo), Tarto (Molière – M. Tudizić, I. Tudišević), Lukša, Niko Martinović i Jerko (I. Vojnović, Na taraci, Ekvinocij, Maškarate ispod kuplja) te Kapural Luko (V. Stulli, Kate Kapuralica). 

Ostvario je i druge važnije uloge kao što su: Grof Almaviva (Beaumarchais, Seviljski brijač), Aretej i Križovec (M. Krleža, Aretej, U agoniji), Frano (C. Goldoni, Kafetarija), Toant (J. W. Goethe, Ifigenija na Tauridi), Vladimir (S. Beckett, U očekivanju Godota), Ubu (A. Jarry, Kralj Ubu ili Poljaci), Tezej (Euripid, Edip na Kolonu). 

Režirao je nekoliko predstava, glumio na radiju i televiziji (Naše malo misto, Libar Marka Uvodića, Plemićko gnijezdo) te na filmu. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1990.
 

27. rujan 2023 02:10