StoryEditorOCM
OstaloOćemo seksa

Večerašnja Noć muzeja u Šibeniku u znaku sporta i kviza: Odgovorite na pitanje "Tko je zabio prvi koš na utakmici Šibenka - Bosna" - i zaradite ručak!

26. siječnja 2018. - 15:07

Iscrpno i detaljno, bilo da je riječ o prošlosti ili sadašnjosti, šibenskim će se sportom u petak, 26. siječnja, baviti – kustosi Muzeja grada Šibenika! I nije šala, premda neće igrati nogomet, košarku, vaterpolo ili rukomet, niti jedriti i plivati! Naime, tog će dana od 17 do jedan sat poslije ponoći Šibenčani organizirati Noć muzeja, a ovogodišnja tema, na nacionalnoj razini, jest Muzeji i sport! Noć muzeja u Šibeniku obilježava se već desetu godinu, a samo u toj noći privuče tisuće posjetitelja, koliko ih inače muzej obiđe tijekom cijele godine!

Stoga šibenski muzealci vjeruju da će "navale" biti i ovaj put jer su, kažu, pripremili raznovrstan i bogat program. Nezamisliv bi, naravno, bio bez Dražena Petrovića.
– U sjećanje na našeg "maloga" okupit ćemo se u 18 sati na Baldekinu, na igralištu uz Draženov spomenik. Njemu u čast, u suradnji s našim Funcutima, održat ćemo tu prigodni program – kazala je etnologinja Marija Krnčević Rak.

Viša kustosica i voditeljica Odjela novije povijesti Marijanu Klisović osmislila je ovogodišnji program šibenske Noći muzeja.

– Priču o šibenskom sportu ispričat ćemo i tako što ćemo mi kustosi nositi majice s poznatim navijačkim sloganima i povicima kojima je publika bodrila igrače, poput onoga "Ši... Ši... Šibenka" ili "Oćemo Seksa" iz 80-ih. Misli se na Danu Seksa, predsjednika KK "Šibenka" i predsjednika tadašnje Skupštine općine Šibenik, kojeg je publika pozivala da održi govor nakon što je "Šibenka" pobijedila "Bosnu" i osvojila titulu prvaka Jugoslavije. Bit će tu i majica s natpisom "Šibenik je realnost, a ne hit sezone!", "J... vas fuzija" i drugi – objašnjava Klisović, koja će u 20 sati u atriju muzeja zajedno sa Zlatkom Jurićem, koji priprema veliku knjigu o šibenskom sportu, voditi tribinu na kojoj će se, uz goste Marina Paića (jedrenje), Lindu Antić Borak (košarka), Nikicu Cukrova (nogomet), Grgura Zlatopera (rukomet), Milu Nakića (vaterpolo) i Darka Rogulića (motociklizam), publika moći prisjetiti nekih važnih događanja iz povijesti šibenskog sporta.

Sat vremena prije tribine, posjetitelje će u atriju muzeja rasplesati male plesačice iz skupine "Toxic", koja okuplja djecu od tri do 15 godina i djeluje u sastavu udruge "Zlatni mikrofon". Također, nastupit će i članovi Gimnastičkog društva Šibenik-Dalmacija te plesna grupa iz OŠ Jurja Šižgorića.

Sportska priča u šibenskome muzeju nastavit će se u 21 sat, kada će se održati kviz.
– Svi znamo tko je pogodio zadnja slobodna bacanja na legendarnoj utakmici Šibenka – Bosna, ali malo njih zna tko je pogodio prvi koš na toj utakmici. Mnogi su čuli za VK "Krka", ali rijetki znaju na kojim je Olimpijskim igrama nastupio "Krkin" četverac. Velikani hrvatskog vaterpola Perica Bukić i Ivica Tucak ponikli su iz Šibenika, no sjećate li se koje je godine i protiv koga VK "Šibenik" igrao finale LEN Kupa – ističu šibenski muzealci i pozivaju sve koji znaju odgovore na ta i mnoga druga pitanja iz šibenskog sporta da dođu na šibensku Noć muzeja.

Set od 30 pitanja pripremio je šibenski kvizaš i novinar Drago Kudra i kolege iz njegove kviz-ekipe "Glavate želve". Ekipe koje se budu natjecale imat će po dva člana, a najuspješnije čekaju i primamljive nagrade. Prva je, ističe ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, ručak u grill restoranu "Propeti poni".

Svi koji nisu razgledali stalni postav u Noći muzeja, ili bi to željeli ponovno, moći će to napraviti besplatno uz stručno vodstvo kustosa. Besplatan je ulaz i na izložbu "Kurnatski vremeplov: arheološka istraživanja Turete i Tarca" u dvorani za povremena izlaganja, a u 22 sata u atriju će zasvirati trio "Bagatin".

I ovogodišnja Noć muzeja bila bi nezamisliva bez kuhanog vina, a dijelit će se i navijački kolačići. U suradnji s ekipom "Gurmanskih ćakula", emisije lokalne TV Šibenik, na trgu ispred muzeja opet će se "kužinavat". Što će se kuhati, u muzeju za sada nisu željeli otkriti. Tema su, kažu, okusi Kornata, a da će se prsti lizati, jamče vrhunski murterski kuhari: Veljko Bašić, Ante Božikov i Bruno Mudronja.

Šibenski muzej u Noći muzeja već tradicionalno organizira i besplatne izlete. Ovaj put cilj su Kninska tvrđava i gradski muzej na njoj, njegov stalni postav, kao i novi postav posvećen Domovinskom ratu i Oluji 95. Polazak iz Šibenika je u 17 sati, a povratak u 20.30.


Gradski muzej Drniš
Drniški muzealci ovogodišnji program realizirali su u suradnji s NP-om Krka i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba. U muzeju će biti postavljena izložba "Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča", koja je najprije bila predstavljena u Zagrebu, zatim u Kninu i Šibeniku te sada u Drnišu. Za posjetitelje je osigurano i vodstvo po izložbi. U glazbenom dijelu nastupit će sastav "Dernis JAM", a za najmlađe posjetiteljie organizirana je dječja kreativna radionica.


Kninski muzej
U Noći muzeja, Kninski će muzej svoja vrata otvoriti u 19.30 do 23 sata. Posjetitelji će u crkvici sv. Barbare moći razgledati etnografsku baštinu kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića. U galeriji muzeja postavljena je izložba slika "Figure", šibenske mlade umjetnice Nevene Petre Piližote, a u vijećnici će kninska arheologinja Katarina Gugo održati predavanje "Otkrivanje mozaika na antičkoj vili u Orliću".

20. travanj 2024 16:14