StoryEditorOCM
Ostalobogat program

Večeras završava Hrvatski festival putnika: ‘U ovih 12 godina ugostili smo više od 200 predavača s hrvatske putopisne scene‘

Piše Toni Veljača
3. rujna 2023. - 19:25

Svako ljeto, evo, već više od desetljeća, Šibenik na nekoliko dana postaje nezaobilazna stanica svih putopisaca, putnika, avanturista - ljubitelja putovanja općenito. Uz brojna glazbena i kulturna događanja kojima u ljetnim mjesecima Krešimirov grad obiluje, Croatian travel festival – manifestacija jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj, ako možemo biti malo subjektivni, nekako se posebno ističe.

Ovog četvrtka festival iza kojeg stoji Hrvatski klub putnika, zakoračio je u svoje 12. izdanje. Baš kao i lani, glavnina programa održala se na livadi ispred kluba “Azimut”, dok se dio večernjeg programa odvijao na tvrđavi Barone.

Program je, kao i svake godine, bogat, raznolik, s brojnim zanimljivim predavačima, od kojih se ove godine posebno ističe Hazen Audel, američki avanturist koji već više od 30 godina istražuje najzabačenije dijelove svijeta.

Kostelić, Rađa...

- U ovih 12 godina ugostili smo više od 200 predavača s hrvatske putopisne scene. Gostovalo je doista mnogo poznatih ljudi, od Ivice Kostelića do Mate Jankovića, Dina Rađe, Ivana Pažanina... Drago mi je što će nam se na ovogodišnjem izdanju pridružiti i Hazen. Trebao je doći i ranije, ali uvijek nas je nešto spriječilo, prvo korona, a potom i neke druge okolnosti - kazuje nam Nikola Baraka, organizator i osnivač festivala.

Hazen Audel nije prvi strani predavač na festivalu. Na prijašnjim izdanjima već su sudjelovala neka itekako poznata lica, poput Ashley Colburn i Levisona Wooda – za kojih će Baraka istaknuti da su zaslužni što je festival dosegnuo međunarodne okvire.

- Kada smo te 2012. godine krenuli s festivalom, do predavača je bilo znatno teže doći nego što je to danas. Bili smo “no name” festival. Ove godine razgovarali smo s Gordanom Giričekom i bilo je dovoljno da mu kažemo da je Dino Rađa bio gost prije dvije godine. Hoću reći - stvorili smo ime i ugled na osnovi kojega nam je sada jednostavnije doći do zanimljivih gostiju - ističe Baraka, otkrivši nam i jedno ime koje potajno priželjkuje vidjeti u Šibeniku.

- Michael Palin, mislim da imamo temelje i portfolio na osnovi kojeg možemo privući tako velika imena - kazuje Baraka.

image

Nikola Baraka, organizator i osnivač festivala

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

- Iz godine u godinu publike je sve više, iako moram reći da festival nikada nije bio zamišljen da bude masovan, već u neku ruku intiman i namijenjen ljudima koji vole putovanja. Cilj je da ljudi nešto nauče da se inspiriraju - kazuje Baraka, dajući primjer Tomice Kristića, koji je prije nekoliko godina bio posjetitelj festivala, a kasnije - predavač.

- Tomica je prije par godina bio u publici, vrativši se s festivala dao je otkaz na poslu i otišao na putovanje koje je trajalo tri godine. Oženio se Vijetnamkom i potom došao u Šibenik kao gost predavač. Dokaz kako festival uistinu može promijeniti nečije živote - ističe Nikola Baraka.

Festival je besplatan za sve, a posljednjeg dana - dodjeljuju se i nagrade.

- U nedjelju, posljednjeg dana festivala, dodijelit će se i Nagrade ‘‘Dijana Klarić‘‘, a koju dodjeljujemo u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju koja je svoja iskustva s putovanja rado dijelila kao sudionica Croatian Travel Festivala - zaključuje Nikola Baraka.

08. svibanj 2024 21:02