StoryEditorOCM
OstaloDrugi dan FALIŠ-a

Večeras se na Maloj loži propituje europsku povijest i politiku

Piše šibenski.hr
7. rujna 2017. - 13:17


Šibenski dio programa 5.Festivala alternative i ljevice počeo je jučer otvaranjem izložbe "Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom" u Studiju Galerije sv. Krševana, a na Maloj loži održana su zanimljiva predavanja i okrugli stol.

Evo što danas, drugog dana Festivala možete pratiti:

19:00 Mađarska rečenica: promocija romana Andreja Nikolaidisa (sudjeluju: Andrej Nikolaidis, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar); Mala loža

20:00: Ima li Bog naciju? – okrugli stol (sudjeluju: Zoran Grozdanov i Nebojša Zelič; moderator: Branko Sekulić); Mala loža

22:00 Europske politike nakon crvenog Oktobra: predavanje dr. Cirile Toplak; Mala loža

22:00: Europa, zabranjena kolonija: projekcija dokumentarnog filma Daniela Daviesa i Srećka Horvata; Mala loža

O sudionicima:

Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) napisao je petnaestak knjiga za koje je dobio više nagrada. Njegovi romani prevedeni su, za sada, na 14 jezika. Najvažniji romani su Mimesis, Tamno pokoljenje (trilogija koju čine romani Sin, Dolazak, Devet) i rubno roman Odlaganje. Parezija. Publicistička knjiga je HomoSucker: poetika apokalipse, a zbirka kolumni Smjena straže. Živi i radi u Ulcinju.

Nebojša Zelič (Rijeka, 1980.) je docent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje je angažiran u nastavnom programu predmeta kao što su Filozofija politike, Demokratska teorija, te Država, pravo, zajednica i pojedinac. Bavi se problemima socijalne pravednosti i političkog opravdanja zakona. Sa Zoranom Grozdanovom uredio je knjigu „Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru“.

Branko Sekulić (Šibenik, 1983.), obrazovao se na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu te na Centru za Mirovne studije u Zagrebu, a akademsko obrazovanje nastavlja na Ekumenskom institutu u Lavovu, te na sveučilištu Ludwig Maximillian u Münchenu. Bavi se odnosom crkve i politike, te ekumenskom problematikom.

Dr. Cirila Toplak je bivša savjetnica za europska pitanja u Uredu predsjednika Republike Slovenije. Doktorirala je povijest i međunarodne odnose na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, nakon magisterija iz humanističkih studija na Sveučilištu u New Yorku, Buffalo. Od 2001. godine bavi se istraživačkim i predavačkim radom na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Na čelu je istraživačkog centra za političke teorije na Fakultetu za društvene znanosti. 2006., kao stipendistica Fulbright programa istraživačkim radom se bavila na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. 2007. i 2008. godine bila je na čelu Instituta za narodnosti. Od 2006. do 2008. bila je glavna tajnica EpsNet-a, europske udruge politologa i politoloških društava, a od 2010. članica Izvršnog odbora i blagajnica ECPSA. Cirila Toplak je društveni aktivist, aktivist za prava životinja i objavljivana pjesnikinja.

Srećko Horvat (1983), objavio preko 10 knjiga, prevođenih na preko 15 svjetskih jezika. Među posljednjim knjigama ističu se "Subversion!", "Radikalnost ljubavi", "Što Europa želi". Redovito objavljuje u vodećim svjetskim novinama kao što su New York Times, Guardian i Al Jazeera. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala a posljednji niz godina u Hrvatskom Narodnom Kazalištu vodi program "Filozofski teatar". Zajedno s bivšim grčkim ministrom financija Yanisom Varoufakisom osnovao pokret DiEM25.







 

20. travanj 2024 17:25