StoryEditorOCM
OstaloŠibenik dance festival

Uživancija koncem srpnja: Ansambli iz dvanaest zemalja, u rasponu od velike Kine do znatno manje Albanije, gostovat će ove godine na plesnom festivalu

12. lipnja 2019. - 16:01

Ansambli iz dvanaest zemalja, u rasponu od velike Kine do znatno manje Albanije, gostovat će ove godine na Šibenik Dance Festivalu, od 22. do 27. srpnja. Ukupno, to je dvadeset programa, a da je prije devet godina plesni Festival u ovom gradu počeo sa svega tri programa- na to je novinare na press konferenciji potsjetila umjetnička voditeljica Zorana Mihelčić, najavivši zaista raskošan program suvremenog plesa koji se u gotovo desetljeće postojanja polako ali uspješno etablirao u kulturnom životu Šibenika.

Dokaz tome su i sad već ozbiljna partnerstva s Gradom Šibenikom, Tvrđavom kulture, Turističkom zajednicom grada pa čak i Javnom ustanovom Sportski objekti, budući da se dio radioničkog programa odvija kod njih.

-U Šibenik dolazi pet uglednih i svjetski poznatih plesnih pedagoga, brojni sudionici u ansamblima, imat ćemo radionice za odrasle ali i za šibensku djecu....Festival će otvoriti ansambl iz Kine. Ove godine odlučila sam se za malo drugačiji pristup, bit će to malo „artističnija“ plesna predstava, u svakom slučaju- i u svakom pogledu- ove ćemo godine napraviti korak dalje!- rekla je Zorana Mihelčić.

Riječi podrške rekli su i Gorana Bačelić Barišić ravanteljica Tvrđave kulture, dogradonačelnik Danijel Mileta, direktor TZ Grada Dino Karađole i voditelj JU Sportski objekti Andrija Španja.

Ansambl iz Šangaja imat će pet izvedbi u Hrvatskoj, a ona na tvrđavi sv. Mihovila bit će zaista upečatljiv program za početak!
-Nasuprot velikoj Kini, a zahvaljujući suradnji s našom veleposlanicom u Albaniji, gospođom Sanjom Bujas Juraga, dolazi nam i ansambl iz Albanije i to uz financiranje njihova Ministarstva kulture. Kako ove godine imamo i svojevrstan lajtmotiv, a on glasi Probudimo svijest, svi ansambli i njihove koreografije negdje u potki nose njegov smisao, a on se kreće u rasponu od ekološke svijesti do sasvim univerzalne poruke koja se odnosi na stanje svijesti cijele naše civilizacije- rekla je Zorana Mihelčić.

Među najzanimljivijim izvedbama pored Xie Xin Dance Theatre iz Šangaja i spomenutog ansambla Eltion Merja iz Tirane, tu je i Sportsko-plesni centar Virus iz Bihaća koji u Šibenik i donosi moto Probudimo svijest. Dalje- Balkan Dance Project i Athom Theatre iz Sofije, Bugarska, ansambl Laja Martin Physical Dance Theatre iz SAD, Anton Bruckner Dance Academy iz Austrije, HNK iz Rijeke, Macej Kuzminski iz Poljske, Transition Dance Company-pri Institutu za umjetničku igru, iz Beograda... po svemu sudeći bit će to vrhunski doživljaj ne samo za ljubitelje i poznavatelje suvremenog plesa nego za umjetničku publiku uopće.

Programi će se odvijati- počevši od scene na Tvrđavi svetog Mihovila, preko tvrđave Barone, Trga republike Hrvatske između katedrale i gradske lože do Hrvatskog narodnog kazališta i sportskih objekata za radoiničke programe.

Kako rekosmo-već tradicionalno koncem srpnja, od 22. do 27. srpnja...

25. travanj 2024 02:16