StoryEditorOCM
OstaloPrvih mjesec dana

Uz buku bagera s Poljane, Jakov Bilić predstavio kazališnu sezonu i najavio vraćanje Brešanove sobe u kazališnu kavanu

1. veljače 2019. - 15:38

Mjesec i još koji dan više svog je ravnateljskog mandata odradio Jakov Bilić te je obećanje da će se tada obratiti javnosti i predsaviti svoje viđenje teatra kao i planove za ovu godinu odlučio je ispuniti pozvavši novinare u kazlište na druženje, točnije na pozornici koja je ovom akademski obrazovanom glumcu sve donedavno bila glavno radno mjesto.

No, želje su jedno, a život, kažu, drugo. Bageri i buka s Poljane bila je toliko glasna da je trebalo potražiti barem malo tiše mjesto. Pronađeno je u foajeu pa je Bilić, premda je priželjkivao manje strogu formu, na kraju održao – klasičnu press konferenciju.  

Podsjetio je kako je u ravnateljsku fotelju sjeo na polovici kazališne sezone, pa u njezinom kreiranju nije sudjelovao. Ipak, najavljena gostovanja, istaknuo je, na tragu su njegovih promišljanja jer pokrivaju široku lepezu kazališnih poetika i ukusa publike. No, zato je kreirao ovosezonsku produkciju koja je početi 9. ožujka kada će biti izveden prvi premijerni naslov šibenskog teatra u ovogodišnjoj kazališnoj sezoni.

-Riječ je o „Ledi“ Miroslava Krleže, predstavi koju sam naveo u svom programu, ali nisam baš mislio da će biti prva koju ćemo raditi. Na kraju smo tako odlučili zbog produkcijskih i organizacijskih razloga. Redatelj predstave je Boris Svrtan koji je u Gavelli postavio taj komad prije 7-8 godina, ali Krleža nikada nije bio postavljen na sceni šibenskog kazališta. U predstavi, među ostalim, glume i Oriana Kunčić te Franka Klarić iz našeg teatra, ali i naši studenti glume i glazbe Ivana Gulin i Roko Radeljak koji radi glazbu – rekao je  Bilić.

Najavio je i drugu premijeru koja će biti izvedena u svibnju, a riječ je o dječjoj predstavi „Inspektor psina“ koju će režirati umirovljeni šibenski redatelj Pero Mioč. Autor glazbe bit će Sanibor Vuletin, dok će u predstavi glumiti još jedan šibenski student glume – Kristijan Šupe.

U veljači starta i program Arsenov feral kada će povodom Valentinova glumac Šime Bubica sa svojim gostima održati glazbeno-poetsku večer posvećenu slavnom šibenskom pjesniku, kanautoru i pjevaču. Arsenov feral zasvijetlit će i u travnju, a bit će posvećen velikoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun kada povodom njezina rođendana u foajeu kazališta glazbeno-pjesničku večer održati Lucija Alfier i Ante Vukov, studenti glume sa Zlarina te Kristijan Šupe.

U svibnju, otkrio je Bilić, šibenski teatar prisjetit će se i svog nekadašnjeg umjetničkog voditelja i književnika Ive Brešana. Za njegov rođendan u atriju kazališta bit će postavljena Brešanova bista koju će izraditi mladi hrvatski kipar Nikola Vudrag. Također, kazalište će raspisati i nagradni književni natječaj za najbolji dramski, odnosno književni tekst i scenarij, a bit će održan i okrugli stol posvećen Brešanu. Bilić je najavio i kazališnu predstavu vezanu uz Brešanova „Hamleta“ koju pripremaju polaznici dramske radionice pod vodstvom Oriane Kunčić.

-Prije dva dana imao sam sastanak u gradskoj upravi kako bismo razmrsili prilično zapetljano klupko u vezi s budućom Brešanovom memorijalnom sobom ili izbom kako sam je ja nazvao, odnosno kavanom kako je predložio Vinko. Nađeno je kompromisno rješenje i ponovo su angažirani arhitekti koji su na projektu bili na početku. Brešanova sobe ide dalje, neovisno od projekta obnove kazališta i upravne zgrade. Rekli su mi da budem oprezan u davanju obećanja i rokovima, ali vjerujem da bi sve moglo biti dovršeno do početka, odnosno do svibnja iduće godine. Novac, koliko sam shvatio, ne bi trebao biti problem – zaključio je Bilić.

25. travanj 2024 11:13