StoryEditorOCM
Ostalošest dana predstava!

U Vodicama će nastupiti više od 300 glumaca amatera i 20 kazališnih skupina iz cijele Hrvatske

Piše Katarina Rudan
12. svibnja 2022. - 15:40

Više od 300 glumaca amatera iz 20 kazališnih skupina nastupit će u Vodicama na 62. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Ljubitelji kazališta imat će priliku pogledati najbolje ovogodišnje amaterske predstave iz gotovo svih krajeva Hrvatske tijekom šest festivalskih dana, od 20. do 22. i od 27. do 29. svibnja u Kulturnom centru Pučkog otvorenog učilišta Vodice koje već osam godina kao izvrstan domaćin i suorganizator otvara svoja vrata najboljim amaterskim kazališnim skupinama.

Sve festivalske predstave budno će pratiti prosudbeno povjerenstvo, a u završnici Festivala, 29. svibnja proglasit će nominacije i nagrade u devet kategorija. Inače, selekciji za ovogodišnji Festival pristupile su kazališne skupine iz 19 hrvatskih županija, kazališne skupine Saveza Čeha te jedna udruga Hrvata koja djeluje izvan naše zemlje, a izbornici u sastavu: Olivera Baljak, Bruna Bebić, dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dr. sc. Sanja Nikčević, Jasmin Novljaković, Gordana Ostović, Igor Ružić, Iva Srnec Hamer i Dubravko Sidor odlučili su koje su predstave svojom izvrsnošću zaslužile nastup na programu 62. Festivala hrvatskih kazališnih amatera.

Svoje mjesto među najboljim kazališnim ostvarenjima zaslužila i Dramska amaterska družina domaćina s predstavom Penelopa ili Tko to tka u režiji Zdravka Todorovića i izvedbi Anđele Fržop, koja će i otvoriti ovogodišnji Festival. Prijavljene predstave s područja Šibensko-kninske županije ocjenjivala je izbornica Bruna Bebić, prvakinja Drame splitskog HNK. Odabir predstave Penelopa, obrazložila je riječima:

- Odabirom zahtjevnog predloška, visokim stupnjem promišljenosti, hrabrošću pristupa te ujednačenom kvalitetom svih segmenta, zaista to zaslužuje.

Da podsjetimo, uoči stotog rođendana književnice Vesne Parun, Pučko otvoreno učilište i njezina Dramska amaterska družina Vodice održali su prvu ovosezonsku premijeru predstave, monodrame "Penelopa ili Tko to tka", koja je nastala prema autobiografskoj prozi Vesne Parun "Moj život u četrdeset vreća". Monodramu je izvela Anđela Fržop, prilagodba teksta, režija i scenografija djelo su Zdravka Todorovića. Glazbu je pripremio Miki Nopling, kostim Robert Sever Design, svjetlo i ton Mario Petrović, koreografiju Katarina Kazija, a inspicijentica je Joanne Juričev Kalmeta.

Predstava Penelopa na programu 62. . Festivala hrvatskih kazališnih amatera je 20. svibnja u 17 sati, a za trajanja festivalskih dana publika će moći uživati i u predstavama: Kulturno-prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca, Amaterskog kazališta Županja, Scene Sisak, zagrebačkog Divnog teatra, Umjetničke organizacije Točka na i, Teatra Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova, Glumačke družine Komedijaši iz Stažnjevca, riječke Kazališne grupe Viktora Cara Emina, Kulturno-umjetničke udruge Lipa iz Gornjeg Mihaljevca, zabočke Dramske udruge Kaj, čakovečkog Dramskog studija DADA i Kazališne družine Štolcer, bjelovarskog Bjelokaza, Kazališne sekcije Češke besede iz Daruvara, Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda, Metkovskog amaterskog kazališta, gospićkog Amaterskog kazališta, Max Teatra iz Zaprešića, đurđevačkog Gradskog kazališta i Kaštelanskog kazališta.

Organizator Festivala je Hrvatski sabor kulture, suorganizator Pučko otvoreno učilište Vodice, materijalnu potporu održavanju Festivala pružaju Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Grad Vodice i Turistička zajednica Grada Vodica, a ulaz na sve predstave je besplatan.

26. travanj 2024 07:50