StoryEditorOCM
OstaloArsenov feral

U večeri bunta i melankolije, stihovi Sergeja Jesenjina i sjajni glazbenici očarali šibensku publiku

Piše Marija Lončar
17. prosinca 2021. - 13:34

Nakon dvadesetak Arsenovih ferala, održanih u ovoj turbulentnoj godini po cijeloj Hrvatskoj, taj se glazbeno-poetski program posvećen velikom šibenskom "pjesniku opće prakse", ponovo vratio u matičnu luku – u Hrvatsko narodno kazalište. Ovaj put večer je protekla u znaku ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina, a prosinac je s razlogom odabran za predstavljenje njegove poezije. Naime, 96 godina navršava se od pjesnikove smrti, koji je 28. prosinca 1925. godine počino trostrukog samoubojstva: prerezao si je vene, objesio se i ispekao uz cijev parnog grijanja, premda neki noviji izvori tvrde da je to bilo namješteno te da je bio ubijen.


Večer je otvorio glumac i ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić s "Pismom majci", jednom od najpoznatijih pjesama "posljednjeg pjesnika ruskog sela", kako su mnogi nazivali Jesenjina. "Pjesma o kuji", "Kavana Moskva", "Doviđenja, dragi, doviđenja" samo su neke od Jesenjinovih pjesama u kojima je tijekom gotovo dvosatnog programa mogla uživati šibenska publika.

Stihove su čitale još i šibenske glumice Oriana Kunčić, Ana Perković i Franka Klarić, a posebnom ugođaju doprinijeli su izvrsni glazbenici i suradnici šibenskog HNK na ovom programu: gitarist Ante Stošić i Toma Cukrov za klavirom. Šlag na torti u toj pomalo melankoličnoj večeri bili su gosti: pjevačica Elma Burnić i gitarist Admir Ćulumarević. Večer, naravno, nije mogla završiti bez glazbe i nekoliko pjesma Arsena Dedića.


Valja reći i kako se Arsenov feral ovaj put nije vratio u foaje, gdje se do sada uvijek održavao, već se preselio na samu pozornicu na koju su se zajedno smjestili i izvođači i publika okrenuvši leđa gledalištu. Pomalo neobično, ali je vrlo dobro funkcioniralo. Pubilika, u nešto manjem broju negoli je to bilo u prijašnjim izdanjima u foajeu, i ovaj je put sjedila za stolovima uz svjetlost svijeća i sponzorirano vino, kako je to bilo zamišljeno od prvog dana od kada je prije tri godine pokrenut ovaj mali šibenski pjesničko-glazbeni cabaret koji je već stvorio svoju odanu i vjernu publiku.

02. svibanj 2024 02:41