StoryEditorOCM
Ostaločetvrto izdanje

U subotu počinju Dani makedonske kulture u Šibeniku; susret je to hrvatskih i makedonskih novinara, pisaca i umjetnika

Piše šibenski.hr
30. kolovoza 2023. - 12:57

Tradicionalna manifestacija Dani makedonske kulture u Šibeniku, koja se organizira pod motom “S otoka na kopnu, ka otoku na moru”, održat će se od 2. do 5. rujna. Bit će to susret hrvatskih i makedonskih, novinara, pisaca i umjetnika koji će ove godine kao središnju temu okruglog stola na Zlarinu imati “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”.

U subotu, 2. rujna, u Muzeju grada Šibenika, s početkom u 19 sati, bit će svečano otvaranje ovogodišnjih Dana makedonske kulture koji počinju predstavljanjem filma “Balkan je mrtav”, a projekciji će biti prisutan i autor, makedonski kazališni i filmski redatelj Aleksandar Popovski iz Skoplja.

U nedjelju, 3. rujna, sudionici  kulturnog događanja odlaze na Zlarin, gdje se susreti makedonskih i hrvatskih pjesnika, novinara, književnika i publicista nastavljaju u 11 sati u Centru koralja Zlarin okruglim stolom o temi “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”. Bit će prikazan i film “Balkan nije mrtva” u režiji Aleksandra Popovskog.

U Trutinim dvorima, u popodnevnim satima slijede književni razgovori i rasprava Tragom pisane riječi, a nakon toga će se predstaviti renomirani makedonski pisac Tomislav Osmanli. Gojka Skorić Pelajić, autorica je izložbe fotografija “More” koja će također biti otvorena u okviru ove manifestacije.

Sudionike ovogodišnjih Dana makedonske kulture u Šibeniku u ponedjeljak, 4. rujna, primit će gradonačelnik grada domaćina, Željko Burić.

U Muzeju grada, s početkom u 18 sati, dr. Ljupčo Janevski, direktor vladine Agencije za promociju i potporu turizmu Makedonije, održat će predavanje o temi “Eko turizam i održivost destinacije”, a u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u 19 sati,otvara se izložba likovnih radova “Olovka crta srcem- Hristovim”, autora prof.dr. Hrista Petreskog iz Skoplja. Petreski je, inače, književnik, slikar i aktualni predsjednik Društva pisaca Makedonije.

Zadnjeg dana susreta, u utorak, 5. rujna, makedonski gosti, u pratnji svojih šibenskih domaćina, posjetit će Primošten.

Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se četvrti put. Organizator događaja je nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta a pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine RH i gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić. Manifestaciju podupiru Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Šibensko-kninska županija, JU Tvrđava kulture Šibenik, Hrvatski centar koralja Zlarin, Muzej grada Šibenika i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

02. listopad 2023 19:13