StoryEditorOCM
OstaloŠibenski HNK

U povodu Svjetskog dana kazlišta za mlade polaznici dramskog studija "Ivana Jelić" večeras izvode svoju novu predstavu "Progovori"

Piše Marija Lončar
20. ožujka 2023. - 12:40

 

 

Povodom Svjetskog dana kazališta za mlade u večeras, 20. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u 20 sati dramski studio "Ivana Jelić" izvest će dramsko, glazbeno-scensko i multimedijalno djelo pod nazivom Progovori.

 

 

Progovori je dramsko, glazbeno-scensko, multimedijalno djelo koje kombinirajući različite oblike scenskog izražavanja s mogućnostima suvremenih medija u kazališnom ambijentu i mizanscenu, govori o problemu obiteljskog nasilja kako iz perspektive žrtava, tako i onih koji možda njemu nisu izloženi, ali su njime trajno obilježeni, dakle djece.

 

Polaznice i polaznici Dramskog studija „Ivana Jelić“ Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, pod stručnim vodstvom dramske pedagoginje, glumice i redateljice Oriane Kunčić, predstavu Progovori pripremili su povodom službenog obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama (25.11.), oslanjajući se na ispovijedi žrtava obiteljskog nasilja, učinivši ih dijelom dramaturškog koncepta koji je upozoravajući, dakle i aktivistički, ali i visokoestetski.

 

Kazališnim i jezikom medija suvremenog doba, predstava Progovori ukazuje na sam problem, ali i na jednu od njegovih najopasnijih ekstenzija: šutnju žrtava koja nasilnicima omogućava i slobodu i daljnju demonstraciju sile. Pri tome, iako namjenska, ova predstava funkcionira kao potencijalno repertoarsko kazališno djelo.

 

Dramski studio „Ivana Jelić“ djeluje već niz godina te je dosad ispratio veliki broj polaznika, od kojih je su neki nastavili svoj put u umjetnosti ili odabrali glumački poziv. Cilj nije samo stvaranje glumaca, već kroz vježbe osvješćivanje tijela, glasa i prostora potaknuti individualnost i samopouzdanje. Voditeljica Dramskog studija je Oriana Kunčić, akademska glumica, casting direktorica i kazališna redateljica sa iskustvom rada na nizu međunarodnih filmskih produkcija te prva Hrvatica u članstvu „Shooting Stars“ žirija Filmskog festivala u Berlinu.

02. listopad 2023 14:09