StoryEditorOCM
OstaloSUDJELOVALO 30-AK KREATIVACA

U čast operne dive - fetive Šibenčanke; U đardinu postavljena pet metara visoka i pola tone teška skulptura

Piše Ana Petrić
12. prosinca 2022. - 13:05
Sibenik, 121222. Predstavljanje sredisnje skulpture na Adventuri u parkicu, gramofona posvecenog opernoj pjevacici iz Sibenika Ester Mazzoleni 1883 - 1982.Niksa Stipanicev/Cropix

U šibenskom Parkiću, glavnom mjestu događanja ovog adventa, predstavljena je velika skulptura mehaničkog gramofona sa zvučnicom i replikom gramofonske ploče iz 1909. godine u čast operne dive Ester Mazzoleni, fetivoj Šibenčanki nazivanoj "opernom božicom" i "kraljicom bel canta" početkom 20. stoljeća. Skulptura je visoka pet metara, teška pola tone te je središnja atrakcija ovogodišnje Adventure po uzoru na prošlogodišnju instalaciju knjige ‘‘Flora Dalmatica‘‘ kojom se oživjela uspomena na Roberta Visianija. U podnožju gramofona, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim godinama i događajima iz života Ester Mazzoleni i njezine obitelji koja je dala nemjerljiv doprinos i u izgradnji šibenskog kazališta.

-Prvo se želim zahvaliti ekipi Adventure i Gradu Šibeniku što su nam dali povjerenje da napravimo ovako nešto i da oživimo još jednu lijepu šibensku priču, još jednu osobu iz bogate šibenske povijesti. Priča gramofona, priča Ester Mazzoleni se zapravo nadovezuje na prošlogodišnju priču kada smo, sjećate se, velikom knjigom ‘‘Flore Dalmatice‘‘ oživjeli uspomenu na Roberta Visianija nakon čega se dogodio festival prirode u travnju pod istim nazivom sa čak 14 manifestacija. Ove godine ideja je bila slična, iskopali smo pet zanimljivih priča i odlučili smo da je Ester ta ličnost kojoj ove godine želimo pridodati na važnosti. Iduće godine Ester slavi 140. obljetnicu svog rođenja, a jedna je od najvećih opernih diva s početka 20. stoljeća sa nevjerojatnom karijerom. Osoba je to koja je zaslužila da ju se izvuče iz naftalina i da se s njenim radom upoznaju i građani i posjetitelji Šibenika. Kako u ovo božićno vrijeme slavimo zajedništvo, toplinu i život, tako ovom lijepom pričom oživljavamo priču o Ester – kazao je pred okupljenima Hrvoje Jelković, koordinator udruge Kolektiv 4B.

U izvedbi skulpture gramofona, govori Jelković, sudjelovalo je preko 30 kreativaca, obrtnika i stručnjaka jer se dogodio spoj udruga civilnih društava i Grada i javnih ustanova. Istaknuo je nekoliko sudionika ovog projekta bez kojih skulpture ne bi i bilo, a to su Josip Bačelić kao voditelj projekta i tehničkog dijela koji je rješavao razne tehničke poteškoće na koje su naišli. Deni Hrgović potpisuje dizajn latica, a inspiraciju je, kaže, pronašao na zgradi šibenskog kazališta što je velika poveznica s Ester. Branka Grubić oslikala je gramofon, Stanko Ferić oživio je Ester u svojim člancima dok Lucija Grubić potpisuje dizajn.

Novinar Stanko Ferić osvrnuo se na važnost Ester Mazzoleni kao osobe koja je utjecala na razvoj europske civilizacije, a s obzirom na to da je izvorna Šibenčanka, istaknuo je kako je Šibenik zlatni rudnik povijesnih ličnosti.

-Šibenska Adventura nikada neće biti dosadna jer šibenska Adventura kao varijanta adventa je svake godine drugačija i svaki put donese nešto novo. Zahvaljujem se Hrvoju, ekipi Adventure, kolektivu 4B i svim sudionicima ovog projekta te pružam podršku ovom nemjerljivom

kreativnom duhu koji Šibenik ima koji se iskazuje upravo kroz ovu Adventuru, kroz ekipu iz Tvrđave kulture, kroz ove mlade ljude koji su Šibenik odabrali kao mjesto življenja i kao mjesto u kojem će ostvariti svoje životne ambicije ali i pokazati svoju kreativnost i koji nas uče našoj bogatoj povijesti koju smo mi, nažalost, zbog raznih okolnosti polako početi zaboravljati. Ne smijemo je zaboraviti jer sjećanje na one koji su nam prethodili je zapravo čuvanje vlastita identiteta. Što se gradske uprave tiče, ovakve će ideje uvijek imati našu punu podršku, a cijela ekipa zaslužuje duboki naklon ne samo zbog ovog projekta već i zbog svih prethodnih ali i budućih iznenađenja – ističe šibenski gradonačelnik, Željko Burić.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, potvrdio je sve rečeno te dodao kako će zahvaljujući ovom remek djelu, lik Ester ponovo ugledati svjetlo dana, a Šibenčane ali i njegove goste osvijestiti o njenoj povijesnoj važnosti.

20. travanj 2024 14:12