StoryEditorOCM
OstaloPutujuća izložba i radionica

U Azimutu u subotu i nedjelju: Žene ženama, razgovori uz čaj, keramiku i staklo

Piše Šibenski.hr
11. svibnja 2022. - 12:24

 

Živi Atelje DK iz Zagreba i udruga Svijet kvalitete iz Šibenika organiziraju pop-up izložbu ručno rađene keramike i stakla te radionicu i prezentaciju gong fu kineskog stila pripremanja čaja.

Izložba se otvara u subotu, 14. svibnja, u 11. 00 sati, a radionica gong fu čaja bit će u nedjelju, 15. svibnja, također u 11. 00 sati.

Uz podršku Kolektiva 4b oba događanja održavaju se u prostoru Azimut galerije, Obala palih omladinaca 2, Šibenik.

-Dođite, pridružite nam se na jedinstvenom iskustvu koje veže čaj, zemlju i ljude. Otvaramo izložbu radova članica kolektiva Žene ženama Živog Ateljea DK, izložbu pribora za čaj od keramike te nakita od stakla. Naime, tijekom prošle godine članice kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu DK bavile su se keramikom. Nekima je to bilo potpuno novo iskustvo i nova vještina koju su prigrlile. Koristile su mješavinu različitih glina, uključujući lokalne gline i glazure, te su upoznale kinesku gong fu tehniku dijeljenja, odnosno pripreme čaja kako bi tomu funkcionalno prilagodile dio keramičkih proizvoda.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Također, staklopuhanje je tradicionalni zanat koji polako nestaje u Hrvatskoj. Članice kolektiva Žene Ženama surađivale su s udrugom Stakleni Svijet te usvajale magičnu vještinu koja plamenom oblikuje staklo u nakit i druge predmete. Sada, će u Šibeniku, svoje putovanje s glinom, staklom i čajem, svoja iskustva i znanja, podijeliti ovom putujućom izložbom i radionicama – ističu organizatori.

Napominju i kako će se na radionici moći isprobati i naučiti kako koristiti gong fu set za čaj (cha shi).

-Iskusite različite vrste kineskog čaja, družite se uz razgovore o povijesnom, sociološkom, duhovnom i umjetničkom putovanju čaja i ljudi svijetom. Upoznajte žene koje u Zagrebu izrađuju čajno posuđe od mješavine komercijalne i divlje, lokalne gline te prirodnih glazura. Radionica gong fu čaja je interaktivna i iskustvena – navode organizatori i pozivaju zainteresirane da, zbog ograničenog broja sudionika, svoj dolazak najave najkasnije do subote, 14. svibnja, a to mogu napraviti i na Facebook stranicama Svijeta kvalitete.

 

 

20. travanj 2024 13:00