StoryEditorOCM
Ostalovrhunski rezultati

‘U 10 godina smo došli u sam vrh plesnih škola u Hrvatskoj‘: HRT napravio reportažu o malim šibenskim balerinama

Piše Šibenski.hr
18. lipnja 2022. - 17:44

Osnovna škola za balet i suvremeni ples, koja djeluje pri Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac, već deset godina mladim Šibenčanima pruža obrazovanje iz područja umjetnosti, a učenice ostvaruju vrhunske rezultate na brojnim natjecanjima.

- Disciplinom do slobode. Vi ne možete iz sebe osloboditi neki potencijal koji prethodno niste upoznali i tu je u stvari ta baletna tehnika vrlo važna – objašnjava Marijana Marević Muslim, baletna pedagoginja, za HRT koji je napravio reportažu s malim šibenskim balerinama.

U šibenskoj plesnoj školi uči se balet, ritmika, suvremeni ples.

- Sat se sastoji praktički od dva dijela, a to je tehnički dio sata i glavni dio sata, koji je zapravo improvizacija – ističe Ana Jurić Šaškor, nastavnica suvremenog plesa i ritmike.

Kroz ples i pokret izražavaju emocije, a talent pokazuju na brojnim natjecanjima. U povodu desete obljetnice škole, u šibenskom HNK izvele su plesnu predstavu ''40 godišnjih doba''.

- One pokazuju put školske godine ali isto tako i atmosferu godišnjih doba i radost života kroz sve četiri sezone – naglašava Jurić Šaškor.

- To je stresno, ali kad odete na pozornicu to je kao vaš novi svijet, barem meni i ne moram o ničemu drugome brinuti nego samo plesati – kaže Ana.

A plesati u Šibeniku žele mnogi. Naime, interes za školom raste pa će sljedeće godine upisati čak dva razreda s više od 20 učenika.

- Od jedne male, tek nastale škole smo došli u sam vrh plesnih škola u Hrvatskoj, što naše učenice dokazuju stalnim osvajanjima 1. i 2. mjesta na državnim natjecanjima – ponosno će Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Juraj Dalmatinac.

Svoje četverogodišnje plesno obrazovanje zaokružit će nastupom na Međunarodnom dječjem festivalu, a želja je mnogih učenica - daljnja edukacija u području plesa koju trenutačno mogu dobiti jedino u Zadru i Zagrebu, piše HRT.

26. travanj 2024 13:12