StoryEditorOCM
OstaloOni mogu sve

Sveti Jakove, poslušaj: Na orguljama zaprašimo i 'Stonese'

6. kolovoza 2018. - 15:22

Orguljaška ljetna škola u Šibeniku, otvorena u crkvi svetog Duha koncertom šibenskih glazbenika: orguljašice Tine Banovac, Ivane Šanić na flauti i Borisa Plazibata na klarinetu, održava se 25. godinu zaredom. U ta dva i pol desetljeća kroz školu je prošlo stotine polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva, a zahvaljujući njezinu pokretaču i osnivaču Božidaru Grgi, Šibenik je postao svjesniji vrijedne kulturne baštine koju posjeduje: 11 instrumenata od kojih je čak devet spomeničkih i povijesnih orgulja. Mnoge od njih restaurirane su i održavane upravo zahvaljujući Orguljaškoj ljetnoj školi. Ipak, četvrt stoljeća postojanja, škola, sa skromnim proračunom od 130.000 kuna, neće proslaviti ni spektakularno ni glamurozno, ali hoće radno s puno ljubavi i entuzijazma svojih 11 polaznika i pet predavača.

U deset dana koliko će trajati, bit će održana četiri seminara i jedna radionica, ali će zato Šibenčani moći uživati u čak sedam koncerata. Osim onih koje, kako nalaže tradicija škole, održavaju predavači i polaznici svih seminara, te drugih gostiju, ove godine posebnu pozornost svakako će privući koncert Ivana Božičevića, orguljaša, skladatelja, pijanista i jazz glazbenika, koji će nastupiti 7. kolovoza u crkvi sv. Frane, a u svoj program uz, očekivanog Bacha te suvremenog estonskog kompozitora Arva Parta uvrstio je i hitove – Rolling Stonesa i Deep Purplea!

Za 17-godišnjeg Marina Remera iz Zagreba, polaznika seminara orguljske glazbe 19.-21. stoljeća, to nije ništa čudno. Orgulje su, kaže, moćan instrument s beskonačnim mogućnostima.

– Na orguljama se sve može. I ja sam svirao "Paint It Black“ od Rolling Stonesa u stilu barokne fuge. To se jako sviđa mojim prijateljima koji su mislili da su orgulje dosadne – govori Marin dok otkriva kako je prije učio klarinet, a sada pohađa solo pjevanje, no želja mu je da studira orgulje, premda se u taj instrument friško zaljubio.

Tek prije dvije godine kada je, stjecajem okolnosti, posve sam u tišini crkve, oslonjen na orgulje slušao Bachov koral i upijao vibracije instrumenta. Orgulje, kaže, uči privatno, jer je bio prestar da ih upiše u glazbenoj školi. Dobro napreduje, govore mu profesori, a škola u Šibeniku u tome mu itekako pomaže.

– Lani sam došao prvi put. Radimo s vrhunskim profesorima koji su poznati ne samo u Hrvatskoj i Europi, nego i u svijetu. U deset dana može se puno toga napraviti, jer se intenzivno radi – ističe Marin.

Njegove kolegice na seminaru su 16-godišnja Splićanka Magdalena Muše i 14-godišnja Dina Tomić iz Zagreba. Čast im je što vježbaju na orguljama u šibenskoj katedrali i vjeruju kako će puno toga naučiti sljedećih dana. Sve pod budnim okom voditeljice Natalije Imbrišak koja u Šibenik, na Orguljašku ljetnu školu dolazi punih 25 godina. Prve dvije godine i sama je bila polaznica, da bi nakon toga bila asistentica Anđelku Klobučaru, skladatelju, orguljašu, glazbenom pedagogu i akademiku, koji je i pokrenuo seminar koji je, na njegovu preporuku, ona nastavila voditi.

– Ove godine imam sedam polaznika. Svi su vrlo vrijedni, odriču se kupanja i po cijeli dan vježbaju. Jako me veseli što stalno imamo i ponekog stranca. Lani je bila jedna studentica iz Bugarske. Očito joj se svidjelo, pa nam stiže i ove godine. Inače, širok je raspon naših polaznika: od početnika, učenika, studenata do završenih orguljaša. Otvoreni smo svima i svatko za 10 dana može napraviti korak naprijed u onomu što radi – kazuje Imbrišak.

Priznaje kako bi školi, zbog svega što radi za mlade glazbenike i što svojim koncertima obogaćuje kulturni život Šibenika, dobrodošlo više promocije, sluha i potpore mjerodavnih institucija. Ali, prisjeća se, škola je uspjela preživjeti rat, pa ni danas ne sumnja u njezinu budućnost.

– Svjedoci smo da najviše dobrih stvari na ovom svijetu počiva na entuzijazmu pojedinca. Jedan takav čarobnjak u Šibeniku je profesor Božidar Grga koji je godinama na svojim leđima iznio njezinu organizaciju, a puno je tu posla. Iako nije lako, s minimalnim sredstvima radimo maksimalno. Jer, Šibenik je zaista biser, ne samo u hrvatskim, nego i svjetskim okvirima, na tako malom prostoru ima toliko vrijednih i povijesnih orgulja – optimistična je Imbrišak.


Program skroman, ali moćan
Seminar o glazbi renesanse i baroka i ove godine vodi jedan od najuspješnijih hrvatskih orguljaša mlađe generacije, Šibenčanin Pavao Mašić, dok Natalija Imbrišak polaznicima otkriva tajne interpretacije recentne orguljske glazbe. Emin Armano i ove će godine mlade glazbenike nastojati motivirati da "kopaju" po glazbenim arhivima i javnosti otkrivaju nepoznate hrvatske i svjetske autore i njihova djela, a u arhivističkoj radionici Snježane Miklaušić-Ćeran polaznici će nastaviti sređivati muzikalije iz šibenske katedrale.


Koncerti Orguljaške škole
Nakon otvorenja škole i koncerta u crkvi sv. Duha, već u subotu, 4. kolovoza u katedrali sv. Jakova zajednički nastup imali su predavači. Dan kasnije u crkvi sv. Duha nastupio je Komorni sastav glazbene škole. U ponedjeljak, 6. kolovoza na programu je Trio Serafin, koncert koji šibenskoj Orguljaškoj ljetnoj školi daruje Muzička akademija iz Zagreba. Polaznici ovogodišnjih seminara predstavit će se 8. kolovoza u katedrali te 9. kolovoza u crkvi sv. Frane.
Svi koncerti počinju u 20.30 sati i ulaz je slobodan.

26. travanj 2024 16:26